Foto Studenten musiceren in Breendonk samen met overlevende Holocaust.

Studenten musiceren in Breendonk samen met overlevende Holocaust.

S

Studenten musiceren in Breendonk samen met overlevende Holocaust.

Zondag 4 mei vond in Breendonk een bevrijdingsfeest plaats. Vandaag, 8 mei, is het 80 jaar geleden dat nazi-Duitsland zich overgaf aan de geallieerde strijdkrachten, wat het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa betekende. Bijzonder aan de herdenking was dat Simon Gronowski, die de holocaust overleefde, er een kort concert gaf met studenten van KASK & Conservatorium. “Een onvergetelijke gebeurtenis”, noemt Ilyas Bylemans het, die piano studeert aan de jazz-pop-rockafdeling.

Het was, zoals dat vaak gaat, een vrij toevallig contact dat er uiteindelijk toe leidde dat Ilyas, samen met medestudenten Nel Hadermann (zang), Simon Cuypers (sax), Kasper Snellebrand (bas) en Mats De Cubber (gitaar) voor een kort gelegenheidsconcert het podium deelden met de 93-jarige charismatische Simon Gronowski, die ondanks zijn leeftijd en ondanks zijn beperkte muzikale vorming, een begenadigd pianist is.

Gronowski werd als kind van een joodse familie samen met zijn moeder opgepakt en naar de Dossinkazerne in Breendonk gebracht. Van daaruit werden meer dan 25.000 joden en enkele honderden Roma getransporteerd naar concentratiekampen, voornamelijk naar Auschwitz-Birkenau. Zo ook de toen zevenjarige Simon Gronowski en zijn moeder. Maar hun trein werd onderweg gestopt door het verzet, dat mensen uit een wagon kon helpen ontsnappen. Simon Gronowski’s moeder slaagde erin om ook haar kind te laten vluchten, maar zelf geraakte ze niet weg.

Indruk

De studenten ontmoetten de man voor het eerst een maand voor het evenement van 4 mei. “Ik was zeer aangenaam verrast”, vertelt Ilyas. “Hoewel de taalbarrière de communicatie niet gemakkelijk maakte: de man is Franstalig en mijn kennis van het Frans laat te wensen over. Maar toch maakte hij indruk op mij. Hij heeft een enorme uitstraling door wat hij heeft meegemaakt heeft en hoe hij dat een plaats heeft gegeven. Hij heeft me echt ontroerd.”

Samen repeteren voor het concertje – dat zo’n half uur duurde - zat er niet in. Simon Gonowski gaf vooraf enkele jazzstandards door die hij graag zou spelen, en daar gingen de studenten onderling mee aan de slag. Het optreden van zondag 4 mei was dus de allereerste keer dat ze samen met Simon Gonowski musiceerden.

Imagine

“Hij is nog bij de pinken en heeft nog een zeer goed gehoor”, stelde Ilyas vast. “Soms nam hij tijdens de songs wel wat onverwachte wendingen, maar we hebben intussen voldoende ervaring om daar gepast op in te spelen.”

De studenten kregen geen vergoeding voor hun muzikale bijdrage, maar daar was het hen niet om te doen: “Het was een hele eer om met zo’n indrukwekkend figuur op zo’n bijzonder plaats muziek te mogen maken”, blikt Ilyas terug. “We speelden onder meer een jazzy versie van Imagine van John Lennon. Dat was een magisch moment dat me wellicht altijd zal bijblijven.”

Beluister hun versie van Imagine in deze video.

Publicatiedatum: 08/05/2025