Foto Technologie hand in hand met Kretenzisch erfgoed

Technologie en Kretenzisch erfgoed reiken elkaar de hand.

T

Technologie en Kretenzisch erfgoed reiken elkaar de hand.

In april trokken studenten landmeetkunde naar het Griekse dorpje Gonies, op het eiland Kreta om er via toepassing van digitale technieken het rijke culturele erfgoed van de streek te bewaren en te laten voortleven. Een unieke ervaring.

Gonies ligt op de noordflank van de berg Psiloritis op het eiland en was tot de jaren ’60 van de vorige eeuw een bloeiende en bruisende gemeenschap, waar de mensen vooral leefden van agrarische activiteiten. Het sociale leven speelde zich af in meerdere winkels, taverna's en koffietentjes die zich in het dorp bevonden. De sociaaleconomische realiteit, met verminderde inkomsten uit traditionele landbouwactiviteiten, leidden er echter toe dat veel jonge inwoners om naar de steden of zelfs naar het buitenland verhuisden, waardoor het pittoreske dorp nu veel minder en vooral oudere inwoners kent.

Verhalen

Daardoor dreigt het rijke culturele erfgoed van het dorp verloren te gaan. Er worden van generatie op generatie vele verhalen verteld over aspecten van het leven en de omgeving en die dreigen, door de leegloop en de verouderende bevolking, nu vergeten te worden en verloren te gaan.

Daarom organiseert HERITAGE, een Griekse organisatie die zich focust op het bewaren van waardevol cultureel erfgoed en waar HOGENT geregeld mee samenwerkt, intensieve campagnes, zomercursussen en workshops. Via interviews en door het creëren van een digitaal archief legt de organisaties de traditionele verhalen vast.

Hoewel de inhoud van dit archief in eerste instantie niet-ruimtelijk is, vormt het een perfecte startpunt voor de het creëren van een virtuele storytelling-omgeving, waar folklore letterlijk wordt gekoppeld aan ruimtelijke locaties. En in dit proces speelden de studenten en docenten van HOGENT een belangrijke rol: zij gebruikten ter plaatse digitale tools zoals laserscanning, beeldgebaseerde 3D-modellering en GIS (Geographic Inforamation System) voor het modelleren van het aanwezige erfgoed. Deze technieken werden ingezet een digitaal 3D-model van het hele dorp te creëren.

onderzoeksgroep in griekenland

Daarnaast zijn verschillende gebouwen tot in het kleinste details ingemeten, wat resulteerde in een uitgebreide reeks ‘orthofoto's’ en digitale hoogtemodellen van verschillende gevels.

De volgende stap van dit project bestaat erin om de verhalen en andere gearchiveerde gegevens en het ruimtelijke model van het dorp te integreren. Dit proces zal worden vereenvoudigd door de ontwikkeling van een database-infrastructuur, waarmee de gebruiker inhoud aan het 3D-model kan toevoegen door op een locatie te klikken en door elke vorm van inhoud toe te voegen. Dat systeem is momenteel in ontwikkeling in een permanente dialoog met de betrokken stakeholders. De online publicatie van het 3D-model zelf en de database-interface is voorzien in de nabije toekomst.

Meer informatie over digitale tools voor erfgoed

Bekijk hier de videoreportage over het project in Gonies

Publicatiedatum: 16/06/2022