De wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham (STH) is een bruisende en diverse buurt in Gent. De nabijheid van het stadscentrum en de voortdurende vernieuwingen zorgen voor dynamiek, maar ook voor uitdagingen. En net daarom doet eCO-CITY graag onderzoek in en mét de wijk.
Onderzoekscentrum eCO-CITY zet zich in om samen met bewoners en beleidsmakers te werken aan een duurzame en leefbare wijk. Twee onderzoekers, Greet De Brauwere en Marlies Marreel, vertellen waarom STH een unieke onderzoekslocatie is en hoe zij bijdragen aan de toekomst van de wijk.
Greet over STH
"Samen met collega An Lescrauwaet werk ik aan een masterplan voor de wijk in samenwerking met bewonersgroep ‘de Bezige Buren’. Onze ambitie is om, op basis van gesprekken met bewoners en gebruikers van de wijk, een charter op te stellen met ideeën en richtlijnen voor ruimtelijke ingrepen. Dit wordt aangevuld met een toolbox om de dialoog over stadsvernieuwing te ondersteunen.
STH is een bijzonder diverse wijk, zowel op etnisch-cultureel vlak als in leefstijl en woonomstandigheden. Tegelijkertijd is de fysieke omgeving voortdurend in verandering. Dit maakt de wijk een boeiende, maar complexe onderzoeksplek. Door actieve participatie en co-creatie willen we ervoor zorgen dat de stem van alle bewoners wordt gehoord en meegenomen in toekomstige ontwikkelingen."
Marlies over STH
"Mijn onderzoek in STH richt zich op twee cruciale thema’s: de herintroductie van de historische waterloop Lievegang en de leefbaarheid van gezinswoningen in de wijk.
In opdracht van Stad Gent onderzoeken we of het heropenen van de Lievegang voordelen kan bieden voor de stad en de wijken STH en Rabot-Blaisantvest. Hierbij luisteren we naar de bezorgdheden van bewoners, die zich herinneren hoe de waterloop in de jaren ’60 eerder een overlast dan een meerwaarde was. We willen leren uit het verleden en zoeken naar manieren om water opnieuw een betekenisvolle rol in de wijk te geven.
Daarnaast werk ik aan een project over kind- en jeugdvriendelijk wonen. De stad wil meer woongelegenheden creëren voor gezinnen met kinderen, wat extra uitdagingen met zich meebrengt in een dichtbebouwde omgeving. We onderzoeken strategieën zoals gedeelde ruimtes, stapelwoningen en compact wonen. Samen met ouders en kinderen bespreken we de voor- en nadelen en kijken we hoe een kwalitatieve woonomgeving kan bijdragen aan het welzijn van gezinnen."
Contact.
Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact op met ecocity@hogent.be.
Onze projecten in Sluizeken-Tolhuis-Ham
- Voorbereidende studie voor een gebiedsgericht en geïntegreerd stadsvernieuwingsprogramma voor de wijk STH
- Fast Forward: Rewild the city. Een project dat inzet op een versnelde groene transformatie van Gent.
- Conceptstudie herintroductie van de historische Lievegang in Kolveniersgang en Blaisantvest Gent
- Opportunitijdelijkheid: Duurzaamheid van tijdelijke invullingen
- Kind- en jeugdvriendelijk wonen
- Wijkbudgetproject Masterplan voor de wijk: ambities en dialoog van bewoners en gebruikers
- Jongeren als cultuurparticipanten in diepstedelijke netwerken in Brussel en Gent. Een studentenproject in het kader van het vak Bachelorproject