Facebook Pixel Goed om weten! - Podcast - Hogeschool Gent
Foto Goed om weten! - Podcast

Goed om weten!

G

Goed om weten!

Welkom bij "Goed om Weten!", de podcast waarin we jouw alledaagse vragen en dilemma's voorleggen aan een expert van HOGENT. 

Elke maand gaat onze gastvrouw Tine De Donder in gesprek met een expert van HOGENT over een vraag van een luisteraar. Van hondenbeten tot antibioticaresistentie, van alcohol bij tieners tot lege brooddozen in de klassen. De vragen zijn uiteenlopend maar het antwoord is altijd 'Goed om Weten!'.

 

Nieuwe aflevering: sociale huisvesting

Luisteraar Ruth woont in een sociale woonwijk en deelt haar frustraties over de rommel die overal ligt en de negatieve reacties van de buurtbewoners. Ze wil graag helpen door mensen aan te spreken, maar vraagt zich af of dit wel de juiste aanpak is. Ruth sorteert haar afval trouw, maar ziet dat anderen dat niet doen en vraagt zich af hoe ze hen kan motiveren om mee te doen.

We leggen de vraag voor aan Marlies Marreel van het onderzoekscentrum eCO-CITY. Ze doet onderzoek naar duurzame verstedelijking. 

 

Heb je zelf een vraag voor onze experten?

Heb je zelf een prangende vraag? Zit je met een vervelend probleem? Zoek je advies van een echte expert? Laat ons weten wat jou bezighoudt en wie weet krijg jij binnenkort een antwoord op je vraag.

Beluister ook alle vorige afleveringen.

Cannabisness

Angst voor de schoolpoort

Anneke haar zoon van 15 wil niet meer naar school. Hoe pakt ze dit best aan? Wat kan ze doen om hem te helpen? En kan de school hierbij ondersteunen? Expert van dienst is Griet De Nys.    

luister hier

Biodivers Zorggroen

Voedselbossen

Er komt een voedselbos in de buurt. Maar wat is dat eigenlijk? En hoe kun je als buurtbewoner bijdragen aan dit initiatief? Expert van dienst is Stefanie Delarue.    

luister hier

Biodivers Zorggroen

Alcohol

Mijn dochter van 16 geeft een sweet sixteen feestje en vraagt om een fles tequila. Is dat wel verantwoord? Expert van dienst is Nicky Dirkx. 

luister hier

Cannabisness

Veganisme

Mijn dochter van 13 wil veganist worden, is dat een goed idee? Expert van dienst is Willem De Keyzer.      

luister hier

 
Cannabisness

Huizenmarkt

Nore is 27 en wil met haar vriend een eigen woning kopen. Gaan de huizenprijzen nog dalen? Kopen ze beter een stuk bouwgrond? En doen ze dit beter nu of wachten ze best nog een aantal jaren? Expert van dienst is Pepijn Viaene.   

luister hier

Cannabisness

Greenwashing

Fientje is in de val van greenwashing getrapt. Waarom houden bedrijven de groene schijn op? Hoe kunnen we als consument waakzaam blijven? Expert van dienst is Evelynn Devos.

luister hier

Cannabisness

Hondenbeten

Reinout en Isabelle worden binnenkort grootouders en hebben een hond.  Wat is de beste aanpak zodanig dat de baby en de hond elkaar leren kennen en veilig met elkaar kunnen omgaan? Expert van dienst is Annelies Van Nuffel.

luister hier

Cannabisness

Maai Mei Niet

Koen doet mee aan het initiatief "Maai Mei Niet" maar het gewenste effect blijft uit. Is het mogelijk dat de bodemkwaliteit een rol speelt in het ontbreken van bloeiende flora in zijn tuin? Of zijn er andere factoren in het spel? 

luister hier

Cannabisness

Lege brooddozen

Dieter geeft les in een lage school en merkt steeds meer lege brooddozen en andere tekenen van armoede. Het schoolteam vraagt zich af wat ze kunnen, mogen en moeten doen. Expert van dienst is Katrien De Maegd.

luister hier

 
 

tine de donder

Onze gastvrouw: Tine De Donder.

Tine is radiostem bij Klara en podcasthost bij o.a. Compagnonne en Mama Baas. Ze werkt ook als voice-over, presentatrice op events en ceremoniespreker op huwelijk en uitvaart.