Facebook Pixel Militaire student - Hogeschool Gent
Foto Militaire student

Defensie en IT-studies.

D

Defensie en IT-studies.

Trekt - naast IT- ook de wereld van Defensie jou aan? Je hoeft geen keuze te maken tussen verder studeren en een militaire loopbaan. Als militair student kan je onze bacheloropleiding toegepaste informatica combineren met een militaire vorming. Bovendien draagt Defensie alle studiekosten én ontvang je een salaris.

Studeren wordt je job.

Wie slaagt voor de selectietesten van Defensie (en goed gerangschikt is) wordt kandidaat beroepsonderofficier niveau B en kan de opleiding toegepaste informatica starten op kosten van Defensie. Studeren wordt dan je job. Je volgt de lessen samen met de andere HOGENT-studenten en neemt deel aan de militaire kampen tijdens de schoolvakanties (Pasen en zomer).

Je ontvangt een maandelijks loon en bovendien kan je ook je studiekosten terugvorderen (inschrijvingsgeld, huurgeld kot, openbaar vervoer, specifieke software).

Als weddetrekkend militair zal de Koninklijke School voor Onderofficieren je nauw opvolgen en is de CSM (Company Sergeant Major) je persoonlijk aanspreekpunt binnen Defensie. Als je afstudeert krijg je binnen Defensie de titel van onderofficier (niveau B) bachelor ICT.

Afgestudeerd. En nu?

Je gaat aan de slag in het expertisecentrum ICT in Peutie, in de cyberafdeling in Evere of later in je loopbaan in de staf om nieuwe projecten mee vorm te geven.

Wat doen de ICT-experten binnen Defensie?

  • ICT-systemen van Defensie ontwikkelen of aanpassen
  • militaire netwerken op punt zetten
  • databases ontwerpen
  • geëncrypteerde communicatiesystemen installeren

Rendementsperiode: na het afronden van je studies is er een rendementsperiode van anderhalf keer de duur van je opleiding. Dat wil dus zeggen dat je minstens 4,5 jaar voor Defensie moet blijven werken.

Hoe starten?

Om aan de selectietesten te kunnen deelnemen, moet je eerst en vooral solliciteren voor een studievacature (niveau professionele bachelor in ICT). Je vindt het aanbod tussen september en april op de webpagina van Defensie.

Kandidaten worden uitgenodigd voor de selectieronde en worden zowel fysiek, medisch als intellectueel getest. Begin augustus weet je of je het academiejaar kan starten als militair student aan HOGENT. Ook studenten die al geslaagd zijn in hun eerste of tweede bachelorjaar toegepaste informatica, kunnen nog instappen voor dit militair traject.

Meer info.

Neem contact op met een infocentrum van Defensie of met de contactpersoon binnen HOGENT: Chantal Teerlinck, departementshoofd IT en Digitale Innovatie