Facebook Pixel Specialiseren via keuzepakketten - Hogeschool Gent
Foto Specialiseren via keuzepakketten

Specialiseren via keuzepakketten

S

Specialiseren via keuzepakketten

 

Een IT-opleiding moet zich voortdurend aanpassen aan de noden van de sector en aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. De opleiding zocht en vond manieren om de vinger aan de pols te houden.

 

Geen afstudeerrichtingen maar keuzepakketten

“Die snelle ontwikkelingen zijn de reden waarom wij niet werken met afstudeerrichtingen”, legt opleidingshoofd Chantal Teerlinck uit. “Via de keuzepakketten kunnen we veel beter inspelen op de markt. Een afstudeerrichting organiseren en goedgekeurd krijgen, is een complex en lang proces. Bovendien staat zo’n afstudeerrichting op je diploma, maar in de IT is die specialisatie enkele jaren later al verouderd. We hadden dus nood aan een flexibeler systeem. Daarom werken we met keuzepakketten, die we gemakkelijker kunnen bijsturen en die de student toelaten om enerzijds sneller te specialiseren en anderzijds per semester soepel te switchen tussen keuzepakketten.”

Permanente professionalisering

In de opleiding snel inspelen op nieuwe trends en ontwikkelingen is één ding, de lesgevers vinden met de juiste actuele kennis en expertise een ander. En in de huidige krappe arbeidsmarkt is dat bijna een ‘mission impossible’. “Vacatures uitschrijven heeft eigenlijk weinig zin”, situeert Chantal Teerlinck. “Als we extra expertise willen binnenhalen, zijn we sterk aangewezen op ons netwerk en uiteraard op onze afgestudeerden en de bereidheid van ons lectorenteam om de kennis up-to-date te houden.

Inzetten op permanente professionalisering van het eigen team is dus de boodschap. Mede daarom voeren heel wat lectoren onderzoeksopdrachten uit voor en in samenwerking met bedrijven. Die staan ook jaarlijks garant voor een 100-tal stageplaatsen. “Dat contact met ons uitgebreide en zeer gevarieerde netwerk van bedrijven laat ons toe om de vinger aan de pols te houden inzake nieuwe ontwikkelingen en behoeftes die zich manifesteren”, zegt Margot De Donder, departementshoofd IT en Digitale Innovatie.

“Daarnaast speelt ook het HOGENT-onderzoekscentrum Centre for Applied Data Science (CADS) hier een belangrijke rol in: “We kunnen gerust stellen dat de oprichting van het CADS en de onderzoeksactiviteiten die er lopen - waar bijvoorbeeld artificiële intelligentie (AI) een prominent aspect in is - een boost heeft gegeven aan de professionalisering van de lectoren op dat vlak.”

 

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Centre for Applied Data Science
We add value to your data!  Het Centre for Applied Data Science creëert meerwaarde uit data door deze te verzamelen, te organiseren, te analyseren en toegankelijk te …