Facebook Pixel COM-Power - Hogeschool Gent
Foto COM-Power

COM-Power.

C

COM-Power.

Communiceren met anderstalige diabetici kan een hele uitdaging zijn voor hulpverleners. Ervaar jij dit ook in je dagelijkse praktijk? Dan ben je hier op het juiste adres. Welkom! 

Taal- en cultuurbarrières hebben een enorme impact op de gezondheidszorg van anderstalige diabetespatiënten. Op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkelden we daarom concrete handvaten en tools om de culturele en talige kloof tussen hulpverleners en anderstalige diabetici te verkleinen. 

Via de online module kan je bijleren over cultuursensitief en meertalig communiceren en motiverende gespreksvoering in het algemeen.

Het communicatiemateriaal voor anderstalige diabetici is specifiek gericht op Turkse, Marokkaanse en Indiase patiënten. Per cultuur voorzien we 9 recepten die stap voor stap zijn uitgeschreven met aandacht voor de nutritionele info. Je kan de recepten downloaden en meegeven aan de patiënten, zowel in het Nederlands als de eigen taal (Turks, Arabisch, Hindi, Punjabi) of laten beluisteren via een audio-opname. Daarnaast vind je ook informatie over voedingsstoffen en de voedingsdriehoek én koolhydraatwijzers per cultuur. 

In samenwerking met de diabetesliga ontwikkelden we een video voor patiënten met zwangerschapsdiabetes

Veel succes!


Ondersteunend materiaal en informatie voor zorgverleners.

banner studente zittend op de grond in de bibliotheek met een boek

Meer leren over cultuursensitief en meertalig communiceren

Via deze module kan je bijleren over cultuursensitief en meertalig communiceren op maat van de patiënt via motiverende gespreksvoering. Het doorlopen van de module duurt ongeveer 20 minuten. 

banner studente zittend op de grond in de bibliotheek met een boek

Communiceren met anderstalige diabetici

Hier vind je enkele tools die je als zorgverlener kan gebruiken om te communiceren met Turkse, Marokkaanse en Indiase diabetici. Je kan het materiaal inzetten tijdens de consultatie of doorsturen/meegeven aan de patiënten. 

 

banner studente zittend op de grond in de bibliotheek met een boek

Communiceren over zwangerschapsdiabetes met anderstalige patiënten

Deze video kan gebruikt worden bij gesprekken over zwangerschapsdiabetes met anderstalige patiënten. De video werd ontwikkeld in samenwerking met de Diabetes Liga en is in verschillende talen beschikbaar. 

Contact.

Heb je vragen? Wil je meer weten? Of heb je interesse in een navorming over dit thema? Neem vrijblijvend contact met ons op. Het onderzoeksteam bestaat uit Pablo Decock, Morgan Lanssens, Berdien Debal en Jolien Smet

Deze website is het resultaat van het onderzoeksproject COM-Power van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn.