Facebook Pixel Jongeren met HIV - Hogeschool Gent
Foto Jongeren met HIV

Jongeren met HIV.

J

Jongeren met HIV.

De afgelopen decennia werd sterke vooruitgang geboekt op vlak van preventie en medische behandeling van HIV en AIDS, maar aanzienlijk minder aandacht ging naar de ondersteuningsnoden en levenskwaliteit van personen die met HIV leven op langere termijn. Terwijl personen met HIV een normale levensverwachting hebben, ligt hun levenskwaliteit aanzienlijk lager. 

HIV en AIDS zijn niet alleen medische condities, maar hebben een impact op meerdere levensdomeinen zoals persoonlijke ontwikkeling, psychisch welbevinden en sociale inclusie. Voor jongeren zijn de uitdagingen vaak bijzonder groot, niet in het minst omwille van HIV-gerelateerd stigma in de samenleving. 

De centrale vraag in dit project is “Hoe kunnen interventies voor gemeenschapsontwikkeling het leven met hiv/aids in Oegandese (school) gemeenschappen bevorderen?”

Samen met jongeren en verschillende belangengroepen uit de (school)gemeenschap van deze jongeren onderzoeken we welke ondersteuning de gemeenschap kan bieden aan jongeren met HIV.

HOGENT werkt voor dit project nauw samen met Mountains of the Moon University in Oeganda. 

Publicaties

Team 

 • Emmanuel Kimera,
  Mountains of the Moon University Uganda
 • Kintu Mugenyi,
  Mountains of the Moon University Uganda 
 • Jessica De Maeyer, HOGENT 
 • Anne-Mie Engelen, HOGENT 
 • Didier Reynaert, HOGENT
 • Sofie Vindevogel, HOGENT 

Periode

2017 – 2022

  Contact

  emmanuel.kimera@hogent.be
  sofie.vindevogel@hogent.be

  Stigma Expo.

  In dit project werd fotografie gebruikt om met jongeren te werken rond de betekenis van HIV in hun leven. Hun verhalen en foto’s zijn te zien in de expo ‘Communities make the difference’. Interesse om deze expo naar jouw organisatie te brengen? 
  Neem contact op met sofie.vindevogel@hogent.be.

  Stigma Expo.

  In dit project werd fotografie gebruikt om met jongeren te werken rond de betekenis van HIV in hun leven. Hun verhalen en foto’s zijn te zien in de expo ‘Communities make the difference’. Interesse om deze expo naar jouw organisatie te brengen? 
  Neem contact op met sofie.vindevogel@hogent.be.

  Fotografie als hulpmiddel

  In dit project wordt fotografie gebruikt om met jongeren aan de slag te gaan rond de betekenis van HIV in hun leven. Photovoice is een participatieve onderzoeksmethode waarbij fotografie wordt gebruikt om jongeren de mogelijkheid te geven zichzelf te representeren via hun foto’s en verhalen.

  Photovoice heeft ook potentieel om tot sociale verandering te leiden, door de maatschappelijk dominante benadering van jongeren met HIV in beeld te brengen en erover te dialogeren. 

  De foto’s documenteren de levensomstandigheden zoals ze beleefd worden door de jongeren, leiden tot reflectie bij gangbare praktijken van sociale uitsluiting en stigmatisering, en creëren bewustzijn van deze sociale en wereldwijde problematiek. 

  Community als sleutel om het verschil te maken

  In dit onderzoeksproject staat ‘community’ heel centraal. Hoewel moeilijkheden die jongeren met HIV ervaren vaak vanuit de gemeenschap voortkomen, heeft de gemeenschap ook de sleutel in handen om het verschil te maken.

  Sfeerbeeld
  I always pass here when going to the health Centre but each time I fear that these rotting pieces of wood will break and I fall in the stream just like I fear that people will one time get to know my HIV status as I interact with them

  (Inbox 19 years man)

  Laat de expo tot bij jou komen!

  Interesse om deze expo ook naar jouw school, HIV-referentiecentrum, ziekenhuis,
  organisatie of vereniging te brengen? Neem contact op met sofie.vindevogel@hogent.be.

  Volg ook deze hashtags op Twitter

  #RockTheRibbon

  #StopHIVstigma

  #Wearecommunity