Ontwikkeling van een lokale (eiwit)keten voor gele erwt.
Vlaanderen heeft de ambitie om een hotspot te worden op vlak van kennis, productie en verwerking van nieuwe eiwitbronnen. Er zijn echter nog enkele uitdagingen die de doorbraak van lokale eiwitketens in Vlaanderen vertragen. Dit project focuste zich op de teelt en verwerking van de gele erwt.
De doelstelling van het PeaPact-project was om duurzame en lokale eiwitketens (zowel biologisch als gangbaar) te ontwikkelen voor Vlaamse gele erwt op basis van een ketenbreed partnerschap. Er werd onderzocht wat de succesfactoren zijn voor een duurzame keten voor lokale gele erwt, en de betrokken ketenactoren werden met elkaar gekoppeld:
- Landbouwers telen succesvol gele erwt als beloftevol eiwitgewas in hun teeltrotatie en ontvangen hiervoor een eerlijke prijs. Het areaal aan gele erwt voor humane consumptie wordt uitgebreid.
- Verwerkers hebben toegang tot kwalitatieve lokale gele erwt en spelen in op de wensen van de consument.
- Consumenten hebben toegang tot een meer divers aanbod aan gezonde en duurzame plantaardige voeding.
- Overheden ontvangen advies inzake haalbare en ambitieuze beleidsmaatregelen gelinkt aan de eiwitshift.
Met het PeaPact-project is een belangrijke stap gezet in de richting van een duurzame en lokale eiwitketen in Vlaanderen, met de gele erwt als centraal gewas. Deze resultaten leggen de basis voor een toekomst waarin Vlaanderen vooroploopt in de productie en consumptie van duurzame eiwitbronnen.
Bekijk de webpagina van PeaPact² om op de hoogte te blijven van het vervolgonderzoek.
Kom meer te weten.
Neem contact op.
Evelien Van Bavegem
Voedingsmiddelentechnologie, korte keten, voedselveiligheid, kwaliteitszorgsystemen