Facebook Pixel bederf en houdbaarheid - Hogeschool Gent
Foto bederf en houdbaarheid

Bederf en houdbaarheid.

B

Bederf en houdbaarheid.

Levensmiddelen zijn niet oneindig lang houdbaar. Vroeg of laat zal er microbiologisch, enzymatisch, smaak of fysicochemisch bederf optreden. Afhankelijk van het levensmiddel en de gebruikte conserveringstechnologie zal een product minder of langer houdbaar zijn. Om de houdbaarheid te bepalen worden zogenaamde houdbaarheidstesten uitgevoerd.

Wil je de houdbaarheidstermijn van je product kennen? Kan je de houdbaarheid van je product verlengen? Welk bederforganisme is aanwezig in je product? Voor de uitvoering van bederf- en houdbaarheidstesten kan je bij ons terecht.

Zo kunnen wij microbiologische analyses van levensmiddelen op bederforganismen uitvoeren: totaal (an)aeroob kiemgetal, melkzuurbacteriën, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels, S. aureus, …

Daarnaast kunnen wij ook hygiëne-indicatoren en omgevingsbemonsteringen uitvoeren. Ook de identificatie van de bekomen microbiële flora behoort tot de mogelijkheden.

Verder bezitten wij de expertise om advies rond bederf en houdbaarheid te geven. Wij kunnen productieprocessen onder de loep nemen en eventuele bederf of houdbaarheidsproblemen trachten op te lossen via casestudies.

Ook een opleiding rond het thema bederf en houdbaarheid van levensmiddelen die beantwoordt aan jouw noden en wensen kan door ons uitgewerkt worden.

Doelgroep

Kmo's, start-ups, consumentenorganisaties, opleidingscentra, vzw’s, hoeveverwerkers, …

Sectoren: voedingsbedrijven (van lokale slager tot industriële producent, retailers, horeca, grootkeukens, …)

Contact

voeding@hogent.be