Facebook Pixel Anaïs - Hogeschool Gent
Foto Anaïs

Anaïs: warmhartig en HOGENTenaar.

A

Anaïs: warmhartig en HOGENTenaar.

“Dankzij mijn opleiding ergo­therapie kon ik met een hoop zelf­vertrouwen starten aan een post­graduaat. Een hele uitdaging, maar intussen heb ik mijn eigen praktijk Hoefspoor waar ik mensen met psychosociale hulpvragen met warmte ontvang en alle ruimte geef voor zelfontwikkeling.”

Mijn HOGENT-verhaal begon eigenlijk op een nogal atypische manier. Na mijn humaniora ben ik namelijk een jaar naar het buitenland getrokken, deels omdat ik nog niet wist wat ik wou studeren en twijfelde of ik hogere studies wel aan kon. In de zomer van 2010 keerde ik terug naar België met het idee om me te verdiepen in therapie met assistentie van paarden. Hier bestond een postgraduaat voor, maar dat betekende dus dat ik eerst nog een bachelor­diploma moest behalen binnen een mens­wetenschappelijke richting.

Zo begon ik, nog altijd met veel onzekerheid, aan mijn studie­zoektocht. Ongeveer een week voor de lessen van start gingen in september, belandde ik op het studenten­secretariaat van HOGENT. Ik was van plan om mij in te schrijven voor de opleiding ergotherapie, hoewel ik eigenlijk niet wist wat dit precies inhield. De medewerkster van het secretariaat moet mijn enorme twijfel opgemerkt hebben want prompt belde ze naar de lectorenkamer en voor ik het goed en wel besefte stonden er drie enthousiaste docenten van de opleiding ergotherapie klaar om mij een woordje uitleg te geven. Ze gingen met mij in gesprek, stelden vragen over mijn interesses en talenten, een uur lang. Op het einde van het gesprek hadden ze mij overtuigd dat deze richting écht iets voor mij zou zijn. De warme ontvangst van deze drie docenten gaf mij het vertrouwen dat ik op dat moment nodig had.

foto Anaïs, oprichter Hoefspoor
"Ergotherapie is de juiste keuze. Maar zit je toch nog met vragen over de opleiding? We helpen je graag verder!"

chat met studenten ergotherapie

Huiselijke sfeer

Het eerste semester bleven de twijfels aan me knagen maar de examen­periode in januari maakte het eerste verschil: ik behaalde erg goede resultaten. Een van de drie docenten die op de bewuste dag van mijn inschrijving mij te woord had gestaan, vroeg mij of ik nog steeds tevreden was over mijn keuze. Toen wist ik het: deze opleiding zat mij als gegoten, dat hadden die docenten goed ingeschat. Vooral de warme en persoonlijke aanpak van de docenten en de ietwat huiselijke sfeer hielpen mij enorm met mijn zelfvertrouwen.

De drie docenten bleven heel mijn opleiding lang een belangrijke rol spelen. Eén voor één begeleidden zij mij doorheen verschillende stages en finaal begeleidde één van hen mij tijdens het schrijven van mijn bachelorproef. Ook mijn wens om na mijn opleiding verder te gaan en iets met paarden te doen, bleven ze warm aanmoedigen. Zoals echte ergotherapeuten hielpen ze mij om mijn talenten en sterktes te ontdekken.

Eigen praktijk

Zo studeerde ik in 2013 niet alleen af met een bachelordiploma in de ergotherapie maar ook met een hele hoop zelfvertrouwen. Het zelfvertrouwen dat ik nodig had om in 2015 het postgraduaat therapie met assistentie van paarden aan te vatten en om nadien in 2017 mijn eigen praktijk, Hoefspoor, op te starten. Daarnaast werk ik ook in een psychiatrisch ziekenhuis.

Binnen mijn praktijk ontvang ik kinderen, jongeren en volwassenen met psychosociale hulpvragen rond faalangst, een negatief zelfbeeld, gebrek aan (zelf)vertrouwen en depressie. Met welke klacht iemand ook bij mij terecht komt, ze worden allemaal met warmte ontvangen en samen met de paarden maak ik ruimte voor hun individuele verhaal zodanig dat zij aan zelfontwikkeling kunnen doen, krachten en talenten kunnen ontdekken en hun eigen oplossingen kunnen creëren. Net zoals de docenten ergotherapie mij tijdens mijn tijd op de HOGENT hielpen om te groeien.

Nog altijd heb ik contact met twee van die drie docenten. De derde is intussen met pensioen. De andere twee volgen mijn traject vanop afstand. Af en toe contacteren ze mij met de vraag om een bachelorproef mee te begeleiden of als externe lezer op te treden. Meestal gaat dit ook over studenten die nieuwsgierig zijn naar therapie met paarden of werken binnen de geestelijke gezondheidszorg. Met veel plezier werk ik daaraan mee. Dit geeft mij de mogelijkheid om nog eens op de campus te komen en dat voelt toch altijd een klein beetje als thuiskomen. Dat maakt van mij een echte HOGENTenaar.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Ergotherapie

In de professionele bachelor ergotherapie leer je hoe je mensen (opnieuw) zo zelfstandig mogelijk kan laten functioneren in zelfzorg, in werk of studies en in vrije tijd. Als ergotherapeut …

Ontdek welke studie­keuze bij je past

Ontdek welke studie­keuze bij je past. Op het online studiekeuze­platform vind je alles wat je kan helpen. Een brochure aanvragen? Eens chatten met studenten? Of een virtuele …

Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.