Een fotoboek als uitkomst van een internationaal onderzoek rond herstel bij mensen met een middelenafhankelijkheid: het lijkt wat vreemd. In het boek brengen acht vrouwen hun hersteltraject in beeld en staan stil bij hun positie als vrouw hierin. Dit ‘photovoice-project’ werd begeleid door het EQUALITY//ResearchCollective.
Hoe vind je je weg terug in de maatschappij na een intense periode van drugsgebruik? Hoe beïnvloedt het je relaties met vrienden en familie? Waarom slagen zovelen erin, terwijl anderen in hun situatie blijven steken? En waarom ondervinden vrouwen tijdens het herstel meer psychische problemen dan mannen? Dergelijke vragen vormen de rode draad van REC-PATH, het internationale onderzoek waar het HOGENT-onderzoekscentrum EQUALITY//ResearchCollective deel van uitmaakte, naast vijf andere onderwijsinstellingen uit België, Nederland, Engeland en Schotland.
Het boek Recovery Pathways geeft een intieme inkijk in de persoonlijke hersteltrajecten van acht vrouwen. De nauwe samenwerking tussen de onderzoekers en de vrouwen vertrok vanuit de vraag wat belangrijk was voor hen om tot verandering te komen. Vanuit dat uitgangspunt gingen de deelnemers als fotografen op stap in hun eigen leefomgeving. Die foto’s en verhalen vormden telkens de basis voor groepsgesprekken waarbij het samen zoeken centraal stond. Het resultaat van dat traject is nu dus te zien in het boek.
Tegelijkertijd gaat Recovery Pathways over meer dan individuele verhalen van herstel. Het boek vestigt ook de aandacht op de interactieve dynamiek van de individuele, maatschappelijke en relationele aspecten die herstel vormgeven, een aspect dat lang genegeerd is in onderzoek naar behandeling en herstel.
Win het boek
EQUALITY//ResearchCollective geeft 5 exemplaren weg van het boek Recovery Pathways.
Recovery Pathways (Tijs Van Steenberghe, Wouter Vanderplaschen, Jessica De Maeyer), Owl Press 2021, ISBN 9789463935883, 35 euro
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
EQUALITY ResearchCollective
Het EQUALITY ResearchCollective wil als onderzoekscentrum van HOGENT sociale uitsluiting bij mensen in kwetsbare leefsituaties tegengaan en hun levenskwaliteit en het garanderen van mensenrechten bevorderen. Participatieve onderzoeksmethoden en ervaringskennis staan centraal in de visie van het collectief.Publicatiedatum: 09/12/2021