Foto Historische landgoederen: niet (alleen) iets uit het verleden.

Historisch landgoed: niet (alleen) iets uit het verleden.

H

Historisch landgoed: niet (alleen) iets uit het verleden.

HOGENT-onderzoekers publiceren boek ‘The future of estate landscapes in Europe’.

De gangbare perceptie van historische landgoederen is dat ze statisch zijn. Toch zijn een aantal historische landgoederen nu, net als in het verleden, leidende vernieuwers geworden. Binnen het HOGENT-onderzoekscentrum Futures Through Design vormen die historische landgoederen een onderzoeksthema. Vier onderzoekers publiceerden er het boek ‘The future of estate landscapes in Europe’ over.

Onderzoek leert dat historische landgoederen kleine, grotere of soms zelfs uitgestrekte dynamische cultuurlandschappen kunnen zijn met veel potentieel voor zowel eigenaars, de samenleving als voor onderzoekers. Het zijn vaak broedplaatsen voor een integrale, holistische benadering over verschillende functies, sectoren en stakeholders heen.

Dynamische landgoederen hebben gemeen dat het ondernemende projecten zijn waar samenwerking centraal staat en waar de status quo wordt uitgedaagd. Ze ontsluiten een nieuwe manier om om te gaan met erfgoed- en natuurbehoud, duurzame voedselproductie, sociale inclusie, duurzaam toerisme, klimaatverandering en hernieuwbare energie.

Integratie in opleidingen

In het onderzoek dat de basis vormde voor het boek, brachten interacties met private en publieke eigenaars, maatschappelijke organisaties en beleidsmakers via workshops en living labs tal van innovatieve thema’s aan zoals waterbeheer en voedselproductie. De expertise is ook geïntegreerd in de bachelor landschaps- en tuinarchitectuur en de banaba landschapsontwikkeling, waar studenten vanuit verschillende schalen – van tuin tot regio – aan het thema historische landgoederen werkten. De confrontatie van hun praktijk en verfrissende kijk op de onderzoeksresultaten was een schoolvoorbeeld van de interactie tussen onderzoek en onderwijs, een prominent aandachtspunt binnen HOGENT.

Het boek ‘The future of estate landscapes in Europe’ bundelt deze expertise in vier hoofdthema's: beheer, beleidsmaatregelen, ontwerp en het innovatieve perspectief van voedselbossen. Elk van de thema's wordt ingeleid door een artikel dat de algemene trends, principes en uitdagingen in de juiste context plaatst.

Voor elk thema laten de auteurs benaderingen, mogelijkheden en beperkingen tegenover het thema in kwestie zien aan de hand van verschillende historische landgoederen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland en België. Het boek is geïllustreerd met informatieve kaarten en fraaie foto's.

Boekcover the future of estate landscapes in europe

The Future of Estate Landscapes in Europe

Redactie: Steven Heyde, Sylvie van Damme
Auteurs: Steven Heyde, Sylvie van Damme, Bert De Roo en Stefanie Delarue
Uitgeverij: Blauwdruk Publishers, april 2022
Pagina's: 160
Prijs: 37,50 euro

Publicatiedatum: 23/05/2022