5G is de jongste generatie draadloze technologie en zal een belangrijke rol spelen om toekomstbestendig onderwijs en onderzoek uit te bouwen. Om te onderzoeken wat 5G voor HOGENT concreet kan betekenen en om eigen private 5G-netwerken uit te bouwen op de campussen Schoonmeersen en Vesalius en op de Proefhoeve Bottelare diende HOGENT het projectvoorstel 5Genius in bij Europese Commissie. Het is een van de slechts tien Europese projecten die goedgekeurd zijn voor financiële ondersteuning.
HOGENT werkt voor het 5GENIUS-project samen met telecomoperator Citymesh. Een tijdelijk consortium tussen HOGENT en Citymesh ontvangt samen ongeveer 1 miljoen euro subsidies om dit netwerk te bouwen en te integreren. De doelstelling van het project is het ontwikkelen en toepassen van een 5G-gebaseerd digitaal ecosysteem voor onderwijs, onderzoek en operationele doelstellingen aan HOGENT. Het project wil via de voordelen van de 5G-technologie nieuwe en innovatieve digitale diensten en toepassingen onderzoeken en onderwijzen in gezondheidszorg, landbouw, logistiek, mobiliteit en industrie. Je komt er meer over te weten tijdens de infosessie op 18 maart (zie kaderstuk).
5G: meer dan ‘betere wifi’
5G is niet zomaar betere, meer betrouwbare en snellere wifi. Het private 5G-netwerk dat HOGENT in samenwerking met Citymesh zal uitbouwen, vervangt wifi ook niet, maar vormt een uniek netwerk dat gebruikt kan worden voor bovengenoemde toepassingen. Wifi kan je vergelijken met een autosnelweg met twee rijvakken: er zijn op- en afritten en iedereen mag erop. Als er te veel auto’s op hetzelfde moment de snelweg oprijden, vertraagt het verkeer of sta je helemaal stil. Dat is ook met een wifinetwerk het geval. Bij een privaat 5G-netwerk is dat anders. Om bij de metafoor van de autosnelweg te blijven: het private 5G-netwerk is een aparte snelweg met verschillende rijvakken, waar de opritten een slagboom hebben, en je bepaalt zelf hoeveel en welke auto’s erop mogen. Vaststaan in de file wordt op die manier wel erg moeilijk.
Smart farming
5G biedt op de eerste plaats grote troeven in een context waar wifi niet kan worden voorzien. Bij wifi heb je altijd bekabeling nodig die draadloze communicatie mogelijk maakt. Bij 5G is dat veel minder het geval, waardoor het grote meerwaarde biedt op locaties met veel buitenactiviteiten, zoals de Proefhoeve Bottelare. De proefhoeve doet baanbrekend onderzoek op het vlak van gewasbescherming en duurzame landbouw en is een speelveld voor het onderzoekscentrum AgroFoodNature van HOGENT en onderzoeksgroepen van UGent.
Het is niet toevallig dat dit een van de locaties is waar HOGENT een 5G-netwerk wil uitbouwen. Sensorgebaseerde toepassingen op de akkers om bijvoorbeeld de droogte van de grond te meten of veel gerichter gebruik te maken van chemische gewasbeschermingsmiddelen - die daardoor kunnen worden gereduceerd – zijn met een wifinetwerk zeer moeilijk te realiseren, aangezien daarvoor zeer veel kabels nodig zouden zijn. 5G laat dat veel gemakkelijker toe.
“Een 5G-netwerk zorgt ervoor dat de proefhoeve Bottelare niet alleen beschikt over de meest geavanceerde sensoren en technologie, maar ook volop kan inzetten op de precisielandbouw van de toekomst waar ‘slim datagebruik’ essentieel is”, zegt onderzoeker Kevin Dewitte (UGent/HOGENT). “En uiteraard is dat ook op onderwijsvlak een enorme troef: we kunnen onze studenten opleiden in smart farming. Het opent ook een opportuniteit om een nieuw type dienstverlening aan te bieden waarbij we startups ondersteunen bij sensorintegratie in de landbouw.”
Drones
Dankzij 5G kunnen ook drones met sensoren makkelijker worden ingezet. Drones worden steeds vaker gebruikt bij landmeten en geometrie. De opleiding landmeten is gevestigd in gebouw P op campus Schoonmeersen, waar ook, voor onderwijs- en onderzoeksdoelstellingen, laboratoria en werkateliers zijn gevestigd die een beroep doen op robotica, energietechnologie, industriële automatisering, CAD-CAM, 3D prototyping, 3D-scanning e.d. Onder meer de hogesnelheidsconnectiviteit van 5G maakt een efficiëntere en effectievere gegevensoverdracht mogelijk, wat cruciaal is voor complexe projecten en experimenten in deze laboratoria.
Uiteraard biedt 5G eveneens opportuniteiten voor de directie IT en de opleiding toegepaste informatica maar ook voor andere opleidingen zoals supply chain management, die alle in gebouw B van campus Schoonmeersen zijn gevestigd.
eHealth
Ook op campus Vesalius is een 5G-netwerk gepland. Daar kan het netwerk het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn ondersteunen om onderzoeks- en onderwijsexpertise uit te bouwen rond eHealth, of medische informatica.
De installatie van de 5G-netwerken zal zo’n drie jaar in beslag nemen. Intussen zullen er brainstorm- en infosessies worden georganiseerd om de mogelijkheden van 5G toe te lichten en zoveel mogelijk mensen te betrekken en in te spelen op de noden van potentiële gebruikers.
‘In onze ideale wereld gaat digitale vernieuwing hand in hand met meer duurzaamheid, de zogenaamde ‘twin transition’. Dit project bewijst dat die ideale wereld binnen bereik is. 5G zorgt namelijk voor een groenere landbouw: één met onder andere minder pesticiden en een slimmer gebruik van water. Technologische vernieuwing helpt zo in de strijd tegen de klimaatverandering en maakt de ecologische keuze de gemakkelijkste. We moeten blijven investeren om samen tot zulke indrukwekkende innovaties te komen die onze planeet en onze gezondheid beschermen.’
Petra De Sutter
Minister van Telecommunicatie
Contact.
Met het 5Genius-project wil HOGENT op termijn ook impact creëren voor andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen, organisaties, bedrijven en start-ups. Zie je met dit 5Genius-project in HOGENT een interessante partner richting innovatie, economische groei en welvaart? Of wil je gewoon meer weten? Neem contact met ons op.
HOGENT
Bart De Rouck
bart.derouck@hogent.be
Directeur IT
Citymesh
Jens Buysse
Research Manager
jens.buysse@citymesh.com
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
5Genius
HOGENT bouwt samen met telecomoperator Citymesh het eerste private 5G-netwerk op drie van haar campussen.Systeem- en netwerkbeheer
Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avondonderwijs. Door de sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …
IT-management
In het postgraduaat IT-management krijg je de nodige managementinzichten en -vaardigheden om informaticaprojecten te begeleiden en IT-managementfuncties uit te oefenen.Centre for Applied Data Science
We add value to your data! Het Centre for Applied Data Science creëert meerwaarde uit data door deze te verzamelen, te organiseren, te analyseren en toegankelijk te …Publicatiedatum: 14/03/2024