Foto Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer.

S

Systeem- en netwerkbeheer.

 
 

Als systeem- en netwerkbeheerder ben je onmisbaar in een IT-team. Je staat in voor het installeren en beheren van servers, werkstations en netwerkapparaten. Je helpt de eindgebruikers en lost IT-problemen op. Websecurity staat bij jou hoog op de agenda.

Praktijk- en beroepsgerichte aanpak

De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen en bestaat voor een groot deel uit werkplekleren en praktijkoefeningen in een dynamische leeromgeving. In het eerste jaar werken we bijvoorbeeld met real case opdrachten van externe partners of met gastcolleges door het werkveld. Onze partners komen zelf de opdracht toelichten en bezorgen je waardevolle feedback tijdens en na je projectwerk. Je leert dus al doende en ontdekt de theorie vooral in je praktijkwerk.

In het tweede jaar werk je geleidelijk aan zelfstandiger en vormt de stage een belangrijk en omvangrijk onderdeel van je opleiding. Je mag rekenen op een 60-tal dagen stage op de werkvloer.

Wat leer je?

  • Installeren van besturingssystemen, software en hardware.
  • Beheren en beveiligen van servers, werkstations en netwerkapparaten.
  • Routers, switches en firewalls configureren en optimaliseren in netwerken.
  • Virtualiseren van servers en applicaties.
  • Werking van de diverse systemen en netwerken documenteren.
  • IT-projecten uitwerken en plannen.
  • Netwerkproblemen oplossen.
  • Nieuwe ontwikkelingen opvolgen en toepassen.

Je krijgt geen algemene vakken zoals economie, wiskunde of talen. We leren je wel om professioneel en gebruikersgericht te communiceren in IT-situaties.

Sfeerbeeld
Naar de campus of online avondlessen? Ook een mix is mogelijk.

Het graduaat systeem- en netwerkbeheer kan je zowel overdag als in avondonderwijs volgen. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Welk traject het best bij je past hangt van jou af.

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal twee jaar (120 studie­punten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met onze studietraject­begeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen Gent of campus Aalst. Op die manier kan je volop proeven van IT en het campusleven.

Starten in februari?

In het dagonderwijs (campus Schoonmeersen Gent) starten we in februari opnieuw met alle eerstejaarsvakken uit het eerste semester. Je kan de opleiding dus in september of in februari starten. Wie hiervoor kiest, kan rechtstreeks inschrijven.

Avondonderwijs

Duurtijd?

Het modeltraject voor avondonderwijs duurt vier jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever meer gespreid volgen? Of heb je reeds IT-ervaring en wil je de opleiding op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietrajectbegeleider.

Waar en wanneer?

Er zijn 3 lesavonden per week. We voorzien standaard in een mix van online en fysieke lessen (week om week systeem).  

De fysieke lessen vinden plaats op de campus Schoonmeersen in Gent. Je kan er eventueel ook voor kiezen om in die week de lessen eveneens online te volgen. Alle lessen worden live gestreamd. Wie online mee volgt kan vragen stellen en krijgt onmiddellijk feedback. 

Starten in februari?

Wie kiest voor avondonderwijs én graag in februari wil starten, kan deels aansluiten bij vakken van het tweede semester. Een gesprek met onze studietrajectbegeleider is dan een must.

Meer info over starten in februari →

Deze opleiding starten als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag. Maar ook het dagtraject kan je combineren met een deeltijdse job en vakken uit het avondtraject waarbij je het programma spreidt op jouw maat. Je kan hiervoor steeds terecht bij onze studietrajectbegeleider.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Voor werkstudenten bekijken we altijd of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het avondonderwijs kunnen stage volgen waarbij zo veel mogelijk 's avonds kan gewerkt worden. Af en toe zal er wel eens overdag overlegd moeten worden met het stagebedrijf. Doorgaans wordt de stage van werkstudenten ook wat ingekort omdat je als werkstudent al een pak soft skill competenties beheerst.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…

Omscholen als werkzoekende

Er is een groot tekort aan IT-profielen in het werkveld. Je kan daarom deze graduaats­opleiding volgen via het OKOT-traject van de VDAB.  Je behoudt dan je uitkering. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Het tekort aan ICT'ers op de arbeids­markt is groot. Vacatures voor informatici raken moeilijk ingevuld. 

Na het behalen van je diploma ben je onmiddellijk inzetbaar als systeem- en netwerk­beheerder, webmaster, Security Officer, ICT Support Officer, projec­tmanager of ICT Consultant.

Je verantwoordelijkheden variëren tussen het installeren, configureren, optimaliseren en proactief onderhouden van systemen en netwerken en het faciliteren van een optimaal, duurzaam en veilig gebruik van de systemen en netwerken. Je bent de link tussen de IT-toepassingen en de eindgebruiker.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je graduaat systeem- en netwerkbeheer kan je aan HOGENT in 2 jaar een bachelor­diploma behalen via een verkort traject toegepaste informatica. Op 4 jaar tijd kan je dus een graduaats­diploma en een bachelor­diploma behalen.

Computervereisten

Een eigen laptop is onmisbaar om te kunnen deelnemen aan de oefeningensessies.

Check de systeemvereisten

Computervereisten

Een eigen laptop is onmisbaar om te kunnen deelnemen aan de oefeningensessies.

Check de systeemvereisten

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Meer info over leerkrediet →

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Meer info over toelatingsvoorwaarden →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden:

  • in Gent op campus Schoonmeersen
    (dag- en avondonderwijs)
  • in Aalst (dagonderwijs)
  • online (avondonderwijs), combineerbaar met lessen op de campus.

Ontdek onze campussen →

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →