Facebook Pixel Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer.

S

Systeem- en netwerkbeheer.

 

Als systeem- en netwerkbeheerder ben je onmisbaar in een IT-team. Je staat in voor het installeren en beheren van servers, werkstations en netwerkapparaten. Je helpt de eindgebruikers en lost IT-problemen op. Je installeert, configureert en optimaliseert systemen en netwerken. IT-security kent geen geheimen voor jou.

Je leert door te doen

Wat maakt deze opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak. De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen. Tijdens je stage in het tweede jaar word je uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Aan de slag op de werkvloer zelf, dat is waar je de praktijk het beste leert.

Door deze werkveldervaring ben je flexibel inzetbaar en kan je instaan voor het beheer en de ondersteuning van de IT-werking zodat de continuïteit van de IT-infrastructuur steeds verzekerd is.

De opleiding werkt vooral met gespreide evaluaties. Er is geen tweede zittijd in augustus/september.

Wat leer je?

 • Installeren van besturingssystemen, software en hardware.
 • Beheer en beveiliging van servers, werkstations en netwerkapparaten.
 • Routers, switches en firewalls configureren en optimaliseren in netwerken.
 • Virtualisatie van servers en applicaties.
 • Werken in de cloud.
 • Werking van de diverse systemen en netwerken documenteren.
 • IT-projecten uitwerken en plannen.
 • Netwerkproblemen oplossen.
 • Nieuwe ontwikkelingen opvolgen en toepassen.
Sfeerbeeld

Het graduaat systeem- en netwerkbeheer kan je zowel overdag als in avondonderwijs volgen. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Welk traject het best bij je past hangt van jou af. We bieden flexibele trajecten aan waarbij de student centraal staat.

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal twee jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietrajectbegeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen Gent of campus Aalst. Je maakt deel uit van een community die volop wil proeven van IT en het campusleven.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je op campus Schoonmeersen in Gent ook starten in februari.

Avondonderwijs

Duurtijd?

Het modeltraject voor avondonderwijs duurt vier jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever meer gespreid volgen? Of heb je reeds IT-ervaring en wil je de opleiding op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietrajectbegeleider.

Waar?

De lessen worden afwisselend op de campus Schoonmeersen in Gent of op de campus Aalst gegeven. Je kan alle lessen ook online volgen via een livestream of ze achteraf bekijken of herbekijken. Je stelt dus je eigen programma samen en hebt daarbij de keuze uit:

 • Je volgt de lessen online: livestream met feedback en opname.
 • Je woont de lessen fysiek bij. De ene week is dat op campus Schoonmeersen in Gent en de andere op campus Aalst.
 • Een mix van beide: je volgt de lessen afwisselend op campus of online.
  Gent Aalst Thuis
Week 1 Fysiek les   Online
Week 2   Fysiek les Online
Week 3 Fysiek les   Online
...   Fysiek les Online

Je mag steeds aangepaste begeleiding en feedback verwachten. Zo helpen we je het flexibel leertraject tot een succesvol einde te brengen.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag. Maar ook het dagtraject kan je combineren met een deeltijdse job en vakken uit het avondtraject waarbij je het programma spreidt op jouw maat. Je kan hiervoor steeds terecht bij onze studietrajectbegeleider.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het avondonderwijs kunnen stage volgen waarbij zo veel mogelijk 's avonds kan gewerkt worden. Af en toe zal er wel eens overdag overlegd moeten worden met het stagebedrijf.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

Het graduaat systeem- en netwerkbeheer is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en heb je financiële voordelen. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Het tekort aan ICT'ers op de arbeids­markt was nog nooit zo groot. Duizenden vacatures voor informatici raken moeilijk ingevuld. Werk en toekomst zijn zo goed als zeker.

Na het behalen van je diploma kan je aan de slag in een KMO of grote multi­national als digitale expert. Er is een ruime keuze aan IT-jobs, zoals systeem- en netwerk­beheerder, webmaster, Security Officer, ICT Support Officer, projec­tmanager of ICT Consultant.

Je verantwoordelijkheden variëren tussen het installeren, configureren, optimaliseren en proactief onderhouden van systemen en netwerken en het faciliteren van een optimaal, duurzaam en veilig gebruik van de systemen en netwerken. Je bent de link tussen de IT-toepassingen en de eindgebruiker.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor toegepaste informatica kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in het systeem- en netwerkbeheer.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden:

 • in Gent op campus Schoonmeersen
  (dag- en avondonderwijs)
 • in Aalst (dag- en avondonderwijs)
  vanaf september 2021
 • online (avondonderwijs) met minimumaantal contactmomenten op de campus
  vanaf september 2021

Ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar joeri.sens@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be