Facebook Pixel Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer.

S

Systeem- en netwerkbeheer.

Neem deel aan de Vlaamse Programmeerwedstrijd op 1 maart 2023.

Trommel je team maar op en schrijf nu in!

De wedstrijd is een samenwerking tussen vier Vlaamse universiteiten (VUB, KULeuven, UGent en UHasselt) en zeven Vlaamse hogescholen (AP Hogeschool, Erasmus­hogeschool Brussel, HOGENT, Odisee, PXL, UCLL en VIVES). Dit jaar is HOGENT aan zet om de wedstrijd te organiseren op woensdag 1 maart 2023.

Als systeem- en netwerkbeheerder ben je onmisbaar in een IT-team. Je staat in voor het installeren en beheren van servers, werkstations en netwerkapparaten. Je helpt de eindgebruikers en lost IT-problemen op. Je installeert, configureert en optimaliseert systemen en netwerken. IT-security kent geen geheimen voor jou.

Je leert door te doen

Wat maakt deze opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak. De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen. Tijdens je stage in het tweede jaar word je uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Aan de slag op de werkvloer zelf, dat is waar je de praktijk het beste leert.

Door deze werkveldervaring ben je flexibel inzetbaar en kan je instaan voor het beheer en de ondersteuning van de IT-werking zodat de continuïteit van de IT-infrastructuur steeds verzekerd is.

De opleiding werkt vooral met gespreide evaluaties. Er is geen tweede zittijd in augustus/september.

Wat leer je?

 • Installeren van besturingssystemen, software en hardware.
 • Beheer en beveiliging van servers, werkstations en netwerkapparaten.
 • Routers, switches en firewalls configureren en optimaliseren in netwerken.
 • Virtualisatie van servers en applicaties.
 • Werken in de cloud.
 • Werking van de diverse systemen en netwerken documenteren.
 • IT-projecten uitwerken en plannen.
 • Netwerkproblemen oplossen.
 • Nieuwe ontwikkelingen opvolgen en toepassen.
Sfeerbeeld

Het graduaat systeem- en netwerkbeheer kan je zowel overdag als in avondonderwijs volgen. Ook een combinatie van beide is mogelijk. Welk traject het best bij je past hangt van jou af. We bieden flexibele trajecten én verschillende lesvormen (online, fysiek of een mix) aan waarbij de student centraal staat.

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal twee jaar (120 studie­punten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietraject­begeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen Gent of campus Aalst. Je maakt deel uit van een community die volop wil proeven van IT en het campusleven.

Wil je later instappen in het academiejaar?

Voor bijna alle opleidingen van HOGENT kan je in februari (deels) aansluiten bij de vakken van het tweede semester. Een gesprek met de studietraject­begeleider is dan een must.

Meer info over starten in februari →

Onze opleiding systeem- en netwerkbeheer start in februari zelfs opnieuw met alle vakken uit het eerste semester. Dat kan enkel in dagonderwijs op campus Schoonmeersen in Gent. Wie hiervoor kiest, kan rechtstreeks inschrijven.

Avondonderwijs

Duurtijd?

Het modeltraject voor avondonderwijs duurt vier jaar (120 studiepunten). Wil je deze opleiding liever meer gespreid volgen? Of heb je reeds IT-ervaring en wil je de opleiding op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met Amber, onze studietrajectbegeleider.

Waar en wanneer?

Er zijn 3 lesavonden per week. We voorzien standaard in een mix van online en fysieke lessen. Je kan er ook voor kiezen om méér (of net minder) online lessen te volgen. 

De ene week vinden de fysieke lessen plaats op de campus Schoonmeersen in Gent, de andere week op onze campus Aalst. Wie naar de lessen komt in Gent, kan de week nadien de lessen uit Aalst online mee volgen. En omgekeerd.

Alle lessen worden live gestreamd. Wie online mee volgt kan vragen stellen en krijgt onmiddellijk feedback. Bovendien worden de lessen opgenomen zodat je alles kan herbekijken

 

Deze opleiding starten als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

Het flexibele traject maakt het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. We bieden een programma aan op jouw eigen maat en ritme. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

In het avondtraject kan je de opleiding combineren met een job overdag. Maar ook het dagtraject kan je combineren met een deeltijdse job en vakken uit het avondtraject waarbij je het programma spreidt op jouw maat. Je kan hiervoor steeds terecht bij onze studietrajectbegeleider.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het avondonderwijs kunnen stage volgen waarbij zo veel mogelijk 's avonds kan gewerkt worden. Af en toe zal er wel eens overdag overlegd moeten worden met het stagebedrijf.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

Het graduaat systeem- en netwerkbeheer is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en heb je financiële voordelen. Je moet wel aan de voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Het tekort aan ICT'ers op de arbeids­markt was nog nooit zo groot. Duizenden vacatures voor informatici raken moeilijk ingevuld. Werk en toekomst zijn zo goed als zeker.

Na het behalen van je diploma kan je aan de slag in een kmo of grote multi­national als digitale expert. Er is een ruime keuze aan IT-jobs, zoals systeem- en netwerk­beheerder, webmaster, Security Officer, ICT Support Officer, projec­tmanager of ICT Consultant.

Je verantwoordelijkheden variëren tussen het installeren, configureren, optimaliseren en proactief onderhouden van systemen en netwerken en het faciliteren van een optimaal, duurzaam en veilig gebruik van de systemen en netwerken. Je bent de link tussen de IT-toepassingen en de eindgebruiker.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je graduaat systeem- en netwerkbeheer kan je aan HOGENT in 2 jaar een bachelor­diploma behalen via een verkort traject toegepaste informatica. Op 4 jaar tijd kan je dus een graduaats­diploma en een bachelor­diploma behalen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Meer info over leerkrediet →

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Meer info over toelatingsvoorwaarden →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en
wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden:

 • in Gent op campus Schoonmeersen
  (dag- en avondonderwijs)
 • in Aalst (dag- en avondonderwijs)
 • online (avondonderwijs) met minimumaantal contactmomenten op de campus

Ontdek onze campussen →