Foto Met meetapparatuur door de woestijn.

Met meetapparatuur door de woestijn.

M

Met meetapparatuur door de woestijn.

Er zijn er die vruchteloos staan roepen in de woestijn, maar vier studenten landmeten weten wel beter: zij trekken in april naar de Marokkaanse Sahara om er metingen te doen. Zo zorgen ze mee voor gestructureerde bivakplaatsen tijdens een woestijnrally. Studiepunten kunnen de studenten er niet mee behalen, maar ze zullen wel een uniek avontuur en een pak ervaring rijker zijn.

De metingen die studenten Bram Guns, De Maeyer Jolan, Jochen Vermiesch, Wies Vanden Berghe er onder begeleiding van lector Reinout Janssens uitvoeren, passen in de organisatie van de Morocco Desert Challenge (moroccodesertchallenge.com), zeg maar een concurrent van de bekendere Parijs-Dakarrally.

De Desert Challenge heeft een Oost-Vlaamse connectie: de organisatie ervan is al jaren in handen van de familie Duson uit Brakel. Die ziet het initiatief, dat eerder onder meer in Tunesië plaatsvond, gestaag groeien. Dat maakt dat er weinig ruimte is voor improvisatie, ook tussen de rally-etappes door. De organisatoren kwamen tot de conclusie dat ze, om professioneel en gestructureerd te werken, landmeters nodig hadden. En dus contacteerden ze de afstudeerrichting landmeten van HOGENT.

Bivak

Reinout Janssens geeft toelichting: “De rally bestaat uit zes etappes – in totaal zo’n 2000 kilometer - en tussen die etappes zijn er ‘bivaks’ voorzien. En die zijn qua organisatie niet van de poes: er zijn zo’n 800 wagens bij betrokken – niet alleen de racewagens, maar ook transport van materiaal, catering en dergelijke. En al de mensen die erbij betrokken zijn, moeten uiteraard ook een slaapplaats krijgen. Het is dus een halve volksverhuizing en dan kan je je er moeilijk van af maken door te zeggen: ‘Zoek je maar ergens een plaatsje’. Die hele karavaan die zich dagelijks verplaatst, moet in een ordentelijke en werkbare kampeerruimte  - met restaurant-tenten, slaaptenten, sanitair, EHBO, parkings … - terecht komen. Om dat degelijk te kunnen doen, zijn er metingen nodig.”

Drone

De opleiding landmeten was bereid om die taak op zich te nemen op voorwaarde dat ook studenten een rol konden spelen. De organisatoren zagen dat meteen zitten. De studenten worden uiteraard niet zomaar de woestijn in gestuurd.  De tweede week van maart gaan lectoren Reinout Janssens en Cornelis Stal samen met de organisatoren al een eerste keer het parcours verkennen. Daarbij zal Cornelis Stal ook dronebeelden maken – hij heeft op dat vlak internationale faam – die toelaten om later professionele kaarten en plannen af te leveren voor brochures en gebruik tijdens de rally.

Enkele weken later - van 20 april tot 30 apriltrekken de vier studenten met Reinout Janssens naar Marokko. Ze zullen tijdens de rally 1 tot 2 dagen vooruit de bivakplaatsen opmeten en dus de voorbereidingen treffen om de opbouw van een gestructureerde kampeerplaats mogelijk maken.

De studenten dienden zich vrijwillig aan nadat ze een infosessie volgden waarin de lectoren aan alle geïnteresseerde tweede- en derdejaars het hele project uit de doeken hadden gedaan. De financiële inspanning die van hen wordt gevraagd, is relatief beperkt: voor de kosten van het verblijf, maaltijden en dranken en het transport tijdens de rally staan de organisatoren in. De studenten moeten zelf enkel de verplaatsing naar en van Marokko bekostigen. De ervaring die ze terugkrijgen, is wellicht onbetaalbaar.

Publicatiedatum: 22/02/2023