Facebook Pixel Bachelor in het landmeten - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het landmeten

Landmeten.

L

Landmeten.

In de afstudeerrichting landmeten sta je met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk. Want je bent graag buiten om vastgoed op te meten in de zon en later de gegevens te verwerken als het regent. Terreinen opmeten, verkavelingen ontwerpen of afpalingen realiseren zijn helemaal jouw ding.

We starten met een algemene oriëntatie met een verdieping in alles wat met omgeving te maken heeft. In het tweede jaar ga je al snel het perceel verkennen en maak je je stilaan klaar voor het echte praktijkwerk. 

Want het laatste jaar loopt over van de praktijk. Het eerste semester is een volledig stagesemester: je gaat aan de slag binnen de klassieke landmeetkunde. Via projectwerk op school word je tegelijk weerbaar gemaakt voor de complexiteit van het beroep. Dat doe je door in kleine groepjes aan reële vraagstukken uit de praktijk te werken.

Tijdens het laatste semester kies je voor een verdiepend traject met bijbehorende tweede stage of een vorm van werkplekleren vanuit:

 • het profiel van expert GEO-ICT
 • het profiel van expert Bouw en infra
 • het profiel van landmeterdeskundige
Wat ga ik concreet leren?
 • Je leert zelfstandig landmeetkundige meettechnieken selecteren en toepassen.
 • Je verzamelt, interpreteert en verwerkt ruimtelijke data van percelen en omgeving.
 • Je documenteert, analyseert en beheert zelfstandig een technisch administratief juridisch dossier over een landmeetkundig onderwerp.
 • Naast de vervolmaking als topograaf kies je ervoor om expertise op te bouwen rond ofwel GEO-ICT, bouw en infrastructuur of algemene deskundigheid als landmeter.
 • Je neemt de ruimtelijke inrichting met het juiste instrumentarium onder de loep met aandacht voor de verschillende duurzaamheidsaspecten.

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

Sfeerbeeld
"Na mijn buiten­landse stage in Oostenrijk ben ik aan de slag gegaan in de bouw­wereld. Ik ben nu verant­woor­delijk voor alles wat met meten en tekenen te maken heeft. Ik heb van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Vragen? Shoot"

Arne Pyferoen
oud-student

Chat hier met Arne

Het beroep van mijn dromen.

In het derde jaar kies je een beroepsprofiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaargestoomd voor het beroep van jouw dromen. 

Het beroep van mijn dromen.

In het derde jaar kies je een beroepsprofiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaargestoomd voor het beroep van jouw dromen. 

In het derde jaar
kan je je specialiseren.

De landmeter Geo-ICT werkt als specialist in ruimtelijke data efficiënt samen in een team van analisten en ontwikkelaars. Hij beschikt over basis ICT-vaardigheden en kan overweg met de nodige software. Je leert zelfstandig een nieuwe scriptingtaal aan en past deze ook buiten de context van de Geo-ICT toe. 

Je leert hoe je webtoepassingen kan uitbreiden met een interactieve kaart, met correct gebruik van de principes van webcartografie en herkent de mogelijkheden van API’s (application programming interface). 

De landmeter Geo-ICT beschikt over praktische kennis van de gangbare software in een desktop GIS-omgeving. Met een grondige kennis van de ETL-principes (Extract, Transform, Load) zet je databasegegevens om naar nieuwe gegevens. Je past hierbij de mogelijkheden van geautomatiseerde dataverwerking toe. Je maakt, beheert en bevraagt een databank met geografische informatie. Je visualiseert deze gegevens in een webomgeving en verkent nieuwe mogelijkheden en technologieën van databanken (oa Linked Data).

De landmeter bouw en infra is een spilfiguur in de ruime wereld van constructies, wegenbouw, industrie en hydrografie. In deze deeldomeinen zorgt hij voor de voorbereiding, begeleiding en controle van de maatvoering bij de werven. Hij is aanwezig bij het volledige bouwproces van aanvang tot en met oplevering en staat in nauw contact met alle betrokken partijen (architect, aannemer, bouwheer, veiligheidscoördinator).

De afgestudeerde bouw en infra beschikt over een VCA-attest voor leidinggevenden, nodig op werven in alle deeldomeinen. VCA is een compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven structureel en objectief worden getoetst en gecertificeerd op hun VGM-beheersysteem (Veiligheid, Gezondheid en Milieu).

Hij is ook opgeleid als energiedeskundige A, nodig om de wettelijk verplichte EPC-attesten op te maken.

De landmeterdeskundige focust zich op het deskundig rapporteren naar de klant. De rol van adviseur wordt vanuit haar/zijn technische vaardigheden, markt- en vastgoedkennis en wettelijke bevoegdheden concreet vertaald in volgende expertise/adviesverlening: energieprestatiecertificatie, taxaties, stedenbouwkundig advies en vastgoedexpertise. De landmeterdeskundige heeft expertise in de activiteiten die exclusief voorbehouden zijn voor de landmeter-expert, namelijk afpaling en grensbepaling. Via werkplekleren word je klaargestoomd in jouw rol als onpartijdig adviseur.

Match ik met landmeten?

1

Je hebt geen
zittend gat.

2

Je bent eerder een doener.

3

Je bent graag buiten om vastgoed op te meten in de zon om daarna de gegevens te verwerken als het regent.

4

Je hebt er geen problemen mee om met je laarzen het veld in te trekken.

5

Je hebt een grote interesse in stedelijke ontwikkeling, woonbeleid en ruimtelijk beleid, mobiliteit, wegenbouw, landschapsbeheer en energie.

6

Je hebt veel goesting om terreinen op te meten, verkavelingen te ontwerpen of afpalingen te realiseren.

Wat na
je diploma?

Werken

Na de eerste twee jaar kun je jezelf als student al een volwaardig topograaf noemen. Het laatste jaar zorgt voor inhoudelijke focus op een specifiek deeldomein via het gekozen beroepsprofiel (GEO-ICT, bouw en infra, landmeetdeskundige). Dit zal invloed hebben op je mogelijkheidshorizon nadat je bent afgestudeerd. Hieronder een greep uit de waaier aan mogelijkheden:

 • Zo kun je je meteen vestigen als zelfstandig landmeter-expert (zoals vastgelegd in de wet van 11 mei 2003).
 • Je kunt ook als landmeetdeskundige of expert bouw en infra aan de slag in een studiebureau en in de bouw- en vastgoedsector.
 • Ook topografische activiteiten als medewerker bij landmeters, aannemers en studie- of adviesbureaus behoren tot de mogelijkheden.
 • Zijn grootschalige opmetingen, verkavelingen, waardebepalingen en expertises meer iets voor jou? Ook dat is perfect mogelijk.
 • Ben je meer een datavreter? Dan kun je vanuit de verdieping GEO-ICT alvast waarde toevoegen bij tal van ondernemingen.
 • In beperkte mate kun je ook de activiteiten van vastgoedmakelaar uitoefenen.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je daarna nog verder studeren? Dan kun je je een jaar langer blijven verdiepen. Je kan je vervolmaken door een of twee andere aangeboden beroepsprofielen binnen de afstudeerrichting te volgen. Na een of twee bijkomende semesters ben je een ware landmeetspecialist.

Ook het postgraduaat GEO-ICT  kan je helpen om verder te professionaliseren. Dat kan onmiddellijk na je studie of na enkele jaren in het werkveld te hebben gestaan. In enkele modules nemen tal van gastsprekers je mee in de wereld van de bijzonderheden van beheeractiviteiten.

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Geo-ICT

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? In het postgraduaat geo-ICT leer je informatie- en communicatie­technologie toepassen in de geografie. Je hebt één namiddag per week …

Bouwkundig tekenen
De graduaats­opleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.
Vastgoed

In de bachelor vastgoed leer je meer dan panden verkopen. Ook project­ontwikkeling, vastgoed­beheer, syndic­schap, rentmeester­schap en vastgoed­expertise zijn belangrijke …

Vastgoedbeheer

Heb je al een bachelor vastgoed of landmeten behaald? Verfijn jouw kennis met het postgraduaat vastgoedbeheer. Je hebt één namiddag per week les gedurende één …

Werforganisatie
De graduaats­opleiding werforganisatie omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar in dag- en avondonderwijs. Je hebt de keuze tussen de afstudeerrichtingen woningbouw en wegenbouw.