Foto Onkruidbestrijding bij maïs: een genuanceerd verhaal.

Onkruidbestrijding bij maïs: een genuanceerd verhaal.

O

Onkruidbestrijding bij maïs: een genuanceerd verhaal.

HOGENT-studente wint scriptieprijs NVWV.

Kan je op een duurzame manier aan onkruidbestrijding doen bij maïsteelt? Het antwoord is genuanceerd, blijkt uit de bachelorproef van Bente De Ro, intussen afgestudeerd als bachelor agro- en biotechnologie, afstudeerrichting landbouw. Zij ontving voor dit werk de Scriptieprijs van de Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Weide en Voederbouw (NVWV).

De NVWV is een platform voor wie interesse heeft in weide- en voederbouw met leden in Nederland, Vlaanderen en de Duitse grensregio. De vereniging geeft onder meer infosessies over onderwerpen die met grasland en voedergewassen te maken hebben waaronder bemesting, biodiversiteit, teeltmaatregelen, voederwinning. De vereniging wil graag jongeren stimuleren om zich te verdiepen in deze discipline en studenten in dit vakgebied waarderen. Daarom organiseert ze jaarlijks de NVWV scriptieprijs. 

De prijs, waar een bedrag van 500 euro aan verbonden is, wordt toegekend aan een ‘baanbrekende’ scriptie die vernieuwend is en praktisch toepasbaar in Nederland en/of Vlaanderen. De scriptie moet volgens de jury het werkveld praktische handvatten aanreiken die (semi)wetenschappelijk zijn onderbouwd en een bijdrage leveren aan het duurzaamheidsstreven van de sector.

Maïs

Dit jaar beantwoordde de bachelorproef ‘Duurzame manier van onkruidbestrijding bij Zea mays L.’ van HOGENT-studente Bente De Ro dus het best aan die criteria. Haar onderzoek bouwde daarbij deels voort op eerdere research en is gelinkt aan het dienstverleningsproject van onderzoekscentrum AgroFoodNature voor het bedrijf Syngenta, een internationaal bedrijf dat onder meer gespecialiseerd is in de ontwikkeling en productie van gewasbeschermingsmiddelen. In die zin is de bachelorproef een mooie illustratie van de wisselwerking tussen onderwijs en onderzoek.

Het uitgangspunt van de bachelorproef van Bente was het verduurzamen van onkruidbestrijding bij maïsteelt en (dus) het beperken van chemische bestrijdingsmiddelen. Daartoe monitorde ze op de Proefhoeve Bottelare kleine percelen, waarbij op een perceel enkel mechanische bestrijding (schoffelen) werd toegepast, een perceel kreeg uitsluitend chemische onkruidbestrijding en op het derde werden beide methodes gecombineerd.

Geen eenduidig antwoord

Haar onderzoek leidde tot een bijzonder genuanceerd beeld over gewasbescherming bij maïs: “Er is zeker geen eenduidig antwoord welke manier van onkruidbestrijding de beste is”, benadrukt Bente. “Er zijn immers heel wat andere factoren die een rol spelen.” Een van die factoren zijn de weersomstandigheden: zo blijkt bijvoorbeeld dat mechanische bestrijding het in droogteperiodes minder goed doet.

“En uiteraard speelt ook de soort onkruid een rol, voegt Bente toe: “Om een gezonde bodem te behouden, is vruchtafwisseling op de percelen belangrijk. Of anders gezegd: je kan niet jaren na elkaar hetzelfde gewas telen op dezelfde plaats. Maar andere gewassen brengen ook ander onkruid met zich mee. En dat heeft een impact op de bestrijding ervan.”

Efficiënte combinatie

Dat neemt niet weg dat de doelstelling blijft om chemische behandeling af te bouwen. “Chemische onkruidbestrijding kan je op dit ogenblik niet helemaal uitsluiten. Het komt er dus op aan om een efficiënte combinatie van chemische en mechanische bestrijding te vinden, waarbij onder meer rekening wordt gehouden met de weersverwachting”, legt Bente uit.

“Daarnaast kan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen beperkt worden door die enkel in de maïsrijen te gebruiken en tussen de rijen mechanisch te werk te gaan.”

Minder opbrengst

Ook onkruid niet bestrijden, kan natuurlijk een uitweg zijn. Bovendien bespaart die keuze veel kosten en arbeidsuren. Maar daarover is Bente duidelijk: "Als je geen gewasbescherming toepast, zet het onkruid je planten sowieso onder druk en heb je minder opbrengst", weet ze.

Hoe dan ook heeft Bente in haar bachelorproef heel veel relevante data verzameld en verwerkt en zo een bijdrage geleverd aan de verduurzaming van de landbouwsector. Dat is dus ook de NVWV niet ontgaan, die haar niet alleen met de scriptieprijs toevertrouwde maar haar ook heeft uitgenodigd om in het voorjaar van 2023 op een themadag in Nederland haar bevindingen uit de doeken te doen.

bente de roo
Bente De Ro aan de slag tijdens haar stage in Noorwegen.

Aardrijkskunde

Bente De Ro is intussen afgestudeerd als bachelor in de landbouw, maar heeft HOGENT nog niet de rug toegekeerd: ze volgt er momenteel een educatieve opleiding, die ze combineert met een lesopdracht in een middelbare school in Ninove. Daar geeft ze aardrijkskunde. “Dat vak bevat veel informatie over bodemeigenschappen, dus de link met mijn studies is er wel degelijk. En hoewel ik voordien niet gedacht zou hebben dat lesgeven iets voor mij zou zijn, bevalt het me enorm. Vandaar dat ik nu ook een educatieve opleiding ben gestart.”

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Landbouw
Landbouw is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over dierlijke en plantaardige productie. Van bodembeheer en bemesting tot bedrijfsmanagement en automatisatie. Je leert alles om een goed draaiend landbouwbedrijf te runnen.
Bachelor agro- en biotechnologie
In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de richting die je het meest fascineert.

Publicatiedatum: 21/12/2022