Foto Bachelor agro- en biotechnologie richting landbouw

Landbouw.

L

Landbouw.

 

In de bachelor agro- en biotechnologie richting landbouw krijg je een stevige basis in alles wat de land- en tuinbouwsector te bieden heeft. Je specialiseren? Of word je liever generalist? In het tweede jaar kan je kiezen tussen drie uitstroomprofielen: algemene landbouw, plantaardige productie en veehouderij.

Nieuw: 3 uitstroomprofielen

Vanaf academiejaar 2025-2026 kan je in deze richting kiezen voor een opleiding in algemene landbouw, plantaardige productie en veehouderij. 

In het uitstroomprofiel algemene landbouw krijg je een brede basis in de landbouwsector. Bij plantaardige productie specialiseer je je in akkerbouw, tuinbouw en sierteelt. Kies je voor het uitstroomprofiel veehouderij, dan duik jij diep in de wereld van melkvee, vleesvee, varkens en pluimvee.

Kom naar een infodag

De enige hogeschool met een eigen proefhoeve

Nog uniek aan deze richting? De proefhoeve in Bottelare. Als student landbouw werk je er samen met onderzoekers aan duurzame teelt- en gewasbeschermingstechnieken.

Je trekt ook naar het Biocentrum Agri-vet en naar de proefstal voor varkens in Merelbeke.

ontdek de proefhoeve →

Sfeerbeeld
"De landbouw is een sector die continu verandert. De kennis van de landbouwers moet dan ook mee veranderen. Dat leer ik hier'. 


Louis Ghyselings, 
student landbouw

 

Welke landbouwspecialisatie kies jij?

Welke landbouwspecialisatie kies jij?

Algemene landbouw.

Een brede opleiding in moderne landbouw

Het uitstroomprofiel algemene landbouw leidt je op tot een landbouwer in de brede zin van het woord. Je leert alles over dierlijke en plantaardige productie, wordt een ervaren gebruiker van slimme landbouwmechanisatie, en maakt kennis met circulaire en multifunctionele landbouw.

Professionele bonus: je behaalt tijdens je opleiding je fytolicentie P3, voor professioneel gebruik, beheer en verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. En je kan ook je dronebrevet A1/A3 behalen.

Je toch nog specialiseren? Dankzij de uiteenlopende keuzemodules ontdek je waar je passie ligt.

Volg een open les

Plantaardige landbouw.

Studeer voor teeltspecialist

In het uitstroomprofiel plantaardige landbouw leer je alles over akkerbouw, sierteelt, fruitteelt en groenteteelt. Je ontwikkelt een brede kennis van planten en teelttechnieken. En je ontdekt de mogelijkheden en voordelen van smart farming en landbouwmechanisatie

Professionele bonus: je behaalt tijdens je opleiding je fytolicentie P3, voor professioneel gebruik, beheer en verkoop van gewasbeschermingsmiddelen. En je kan ook je dronebrevet A1/A3 behalen.

Met de opleiding plantaardige landbouw heb jij een brede basis om straks aan de slag te gaan als teeltmanager of in de agrochemie of zaadsector.

Volg een open les

Veehouderij.

Werk mee aan de veeteelt van morgen

In dit uitstroomprofiel verdiep jij je in de wereld van melkvee, vleesvee, varkens en pluimvee. Je leert alles over diergezondheid, ziektepreventie, voeding, huisvesting, dierenwelzijn, selectie, fokkerij, voortplanting en verloskunde. En je krijgt inzicht in de toekomst van de veehouderij binnen het huidige stikstofkader.

Professionele bonus: tijdens je studies behaal je je fytolicentie P2, voor professioneel gebruik en beheer van gewasbeschermingsmiddelen. En je kan ook je getuigschrift van vakbekwaamheid voor vervoer van dieren behalen.

Wil jij veehouder worden? Of specialist in de zorg voor landbouwdieren? Met deze opleiding ben je klaar voor de praktijk.

Volg een open les

Match ik met de richting landbouw?

1

Je hebt een hart voor de landbouw en je houdt van planten en dieren.

2

Je bent gefascineerd door de productie van voedsel en de verdere mechanisering en digitalisering van de landbouw.

3

Je wil graag je agrarische managementskills uitbouwen.

4

Je ligt wakker van duurzame voedsel­productie.

5

Herken je je hierin? Zoek niet verder. De richting landbouw is de geknipte opleiding voor jou.

Wat na je diploma?

Maak kennis met Mattijs, zaakvoerder in stalinrichting.

Werken

Je kan met je diploma agro- en biotechnologie richting landbouw aan de slag bij toeleveringsbedrijven van de land- en tuinbouw. Denk maar aan bedrijven die zaaizaden, meststoffen, veevoeders en landbouw­machines produceren. En bedrijven die actief zijn in gewas­bescherming, fokkerij, stallenbouw, automatisering ...

Land- en tuinbouw­bedrijven zoeken ook voortdurend naar technisch onderlegde managers. Of je kan een carrière uitbouwen in bedrijfs­begeleiding, verkoop, onderwijs of voorlichting. Je kan aan de slag in een onderzoeks- of overheidsinstelling zoals het FAVV. Of in een internationaal bedrijf, of een organisatie voor ontwikkelingssamenwerking.

Verder studeren

Je kan een schakelprogramma volgen naar een Master of Science in de biowetenschappen aan de universiteit. Of je verdiepen in duurzame voedselproductie of dierlijke productie met een micro-credential. En je kan zelfs een verkorte opleiding volgen naar een tweede afstudeerrichting binnen agro- en biotechnologie.

Je blik verruimen? Bekijk al onze vervolgopleidingen bij Yonk.

Maak kennis met akkerbouwer Steven.

Brochure aanvragen.

Er alles nog eens op nalezen? De opleidingstabellen bekijken? Of wil je een idee krijgen van je lesrooster?

download de brochure →
ontvang de brochure per post →

Studiekeuze gemaakt?

Helemaal overtuigd van je studiekeuze? Schrijf je dan nu in en start in september aan de lerarenopleiding secundair onderwijs.

Schrijf je in

Wil je wel iets doen binnen agro- en biotechnologie, maar twijfel je nog over wat dan precies?

bekijk alle richtingen in agro- en biotechnologie →

Andere opties verkennen? Begin bij het begin en ontdek welke studiekeuze bij jou past.

studiekeuzegids →

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting landbouw.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over de bachelor agro- en biotechnologie richting landbouw.

Wanneer moet ik een richting kiezen?  

Vanaf dag 1. Al vanaf het eerste academiejaar kies je voor landbouw, groenmanagement, dierenzorg of voedingstechnologie. Je kiest met andere woorden onmiddellijk voor jouw persoonlijke interesses.

Wanneer moet ik een uitstroomprofiel kiezen? 

In het eerste jaar krijg je een brede basis in landbouw. Vanaf je tweede academiejaar kies je een specialisatie of uitstroomprofiel.

Hoe groot zijn de groepen?

De gemeenschappelijke vakken volg je samen met de studenten uit de andere richtingen, in een groep van 100 tot 150 studenten. Voor de praktijkoefeningen werken we bewust met kleinere groepen van ongeveer 25 studenten. 

Hoeveel kost de opleiding?

Dat hangt af van studietraject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan.

overzicht van de studiekosten →

Waar krijg ik les?

Je thuisbasis is campus Melle. Sommige practica vinden plaats op onze proefhoeve in Bottelare, waar je samen met onderzoekers werkt aan duurzame teelt- en gewasbeschermingstechnieken.

proefhoeve Bottelare →

Is er studiebegeleiding?

Vanaf je studiekeuze tot je eerste job kan je rekenen op persoonlijke begeleiding en ondersteuning. Van studiekeuzebegeleiding en studietrajectbegeleiding over studiebegeleiding en studiebegeleiding+ voor studenten met een functiebeperking tot financiële en psychosociale ondersteuning.

ondersteuning en begeleiding →

Andere vragen? Stel ze gerust!

profielfoto Veronique Troch

Veronique Troch

Lector

Chat met Veronique
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bachelor agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Verkort traject agro- en biotechnologie

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en biotechnologie …

Vergelijk opleidingen land- en tuinbouw
Graduaat, bachelor of master? Werkplekleren of praktijkgericht studeren? Vergelijk opleidingen in land- en tuinbouw en kies de opleiding die bij jou past.
Micro-credential agro food sustainability

In de opleiding agro food sustainability (1 semester) leer je de agrofood­keten verduurzamen, van productie tot consumptie. Ontdek hoe jouw bedrijf een rol kan spelen in het voeden van de …

Biotechnologie
De graduaats­opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.
Productiebeheer

In het graduaat productiebeheer kan je kiezen tussen twee trajecten: voeding of landbouw en tuinbouw. Je maakt kennis met alle facetten van het productie­proces. De opleiding omvat …

Micro-credential ecologische duurzaamheid
Met de opleiding ecologische duurzaamheid (1 jaar) in dagonderwijs of afstands­onderwijs leer je de ecologische voetafdruk van bedrijven en organisaties verbeteren.