- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Moet je via je afkomst of opleiding een achtergrond hebben in de richting landbouw? Neen. Studenten met diverse achtergronden vinden hun weg naar deze richting. De tewerkstellingsmogelijkheden zijn dan ook zeer divers en niet altijd gekend.
Dierlijke productie
Je verdiept je in de verschillende productiesystemen voor melkvee, vleesvee, varkens en pluimvee en in algemeen diermanagement. Dat houdt onder meer in: dierengezondheid, preventie van ziektes, uitgebalanceerde voeding, adequate huisvesting en dierenwelzijn. Je bestudeert ook de genetica en leert wat selectie en fokkerij in een landbouwbedrijf precies inhouden.
Landbouwmechanisatie en smart farming
Het belang van mechanisatie en automatisatie wordt steeds groter en dat in elke tak van de landbouw. Dat geldt niet alleen voor basistechnieken zoals trekkers, hydraulica, pompen, elektriciteit en dergelijke. Maar ook voor de typische landbouwmachines die in de akkerbouw en veeteelt worden ingezet. Het doel is je op te leiden tot een bedreven gebruiker van deze automatisatietools. En je inzicht te bieden in het belang van smart farming in deze sector.
Plantaardige productie
Je maakt kennis met alle productiefactoren voor een geslaagde teelt zoals: duurzaam bodembeheer, beredeneerde bemesting, teeltplanning, geïntegreerde gewasbescherming, kwaliteit en bewaring. Teeltmanagement van de belangrijkste teelten komt ook aan bod. Of je nu als teeltmanager aan de slag gaat of in de agrochemie of zaadsector wil werken: dit biedt je de brede basis die je nodig hebt. En niet te vergeten: je behaalt ondertussen je fytolicentie.
Bio-economie en agrarisch bedrijfsmanagement
Verdiep je in de diverse verdienmodellen van morgen. Je krijgt inzicht in prijsvorming, het opstellen van een businessplan, marktonderzoek, resultatenrekening … Je neemt alle managementaspecten van de landbouwsector onder de loep, waaronder: duurzame energie, fiscaliteit, rendabiliteitsanalyses, wet- en regelgeving, circulaire en multifunctionele landbouw.

"Als je van een landbouwer hoort dat hij tevreden is over de herstelling en de service, dan geeft me dat voldoening."
oud-student landbouw
Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.
Kiezen voor praktijk
De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Kiezen voor praktijk
De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Ondernemend
We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan.
Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.
Internationaal
Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.
Twee stageperiodes
Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.
Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.
Match ik met deze opleiding?
Je hebt een hart voor de landbouw en je houdt van planten en dieren.
Je bent gefascineerd door de productie van voedsel en de verdere mechanisering en digitalisering van de landbouw.
Je wil graag je agrarische managementskills uitbouwen.
Je ligt wakker van duurzame voedselproductie.
Herken je je hierin? Zoek niet verder. De richting landbouw is de geknipte opleiding voor jou.
Werken
Je kan aan de slag bij toeleveringsbedrijven van de land- en tuinbouw. Denk maar aan bedrijven die zaaizaden, meststoffen, veevoeders en landbouwmachines produceren. Maar ook bij bedrijven die actief zijn in gewasbescherming, fokkerij, stallenbouw, automatisering, enz.
De hedendaagse land- en tuinbouwbedrijven zoeken technisch onderlegde managers. Maar ook voor wie een functie ambieert in bedrijfsbegeleiding, verkoop, onderwijs, voorlichting, enz. biedt de richting landbouw een brede basis.
Je kan ook aan de slag in een onderzoeks- of overheidsinstelling of als kwaliteitscontroleur (bijvoorbeeld bij het Federaal Voedsel-agentschap). En vergeet ook niet de mogelijkheden in ontwikkelingssamenwerking en in buitenlandse bedrijven.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? HOGENT biedt je verschillende vervolgopleidingen om je competenties te verrijken. Of om een totaal nieuwe weg in te slaan.
Maak kennis met akkerbouwer Steven.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost deze opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen …
Waar heb ik les?
Jouw thuisbasis is campus Melle. Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, de onderzoekscentra en het werkveld in de buurt krijg je de beste landbouw-infrastructuur in heel Vlaanderen. HOGENT beschikt daarenboven als enige hogeschool over een eigen proefhoeve in Bottelare.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De theorielessen volg je samen met ongeveer honderd studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.30 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.
Meer weten? Chat met een student.


Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar alison.depourcq@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Agro- en biotechnologie
In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeerrichtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedingstechnologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …
Verkort traject agro- en biotechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en …Micro degree agro food sustainability
Met de micro degree duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf of …
Biotechnologie
De graduaatsopleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.Productiebeheer
In de graduaatsopleiding productiebeheer maak je kennis met alle facetten van het productieproces. Je hebt keuze tussen twee trajecten: land- en tuinbouw of voeding. De opleiding omvat …
Micro degree ecologische duurzaamheid
Met de micro degree ecologische duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming …