Foto Landbouw

Landbouw.

L

Moet je via je afkomst of opleiding een achtergrond hebben in de richting landbouw? Neen. Studenten met diverse achtergronden vinden hun weg naar deze richting. De tewerkstellingsmogelijkheden zijn dan ook zeer divers en niet altijd gekend.

Dierlijke productie

Je verdiept je in de verschillende productie­systemen voor melkvee, vleesvee, varkens en pluimvee en in algemeen diermanagement. Dat houdt onder meer in: dierengezondheid, preventie van ziektes, uitgebalanceerde voeding, adequate huisvesting en dierenwelzijn. Je bestudeert ook de genetica en leert wat selectie en fokkerij in een landbouwbedrijf precies inhouden.

Precisielandbouw en landbouwmechanisatie

Het belang van mechanisatie en automatisatie wordt steeds groter en dat in elke tak van de landbouw. Dat geldt niet alleen voor basistechnieken zoals trekkers, hydraulica, pompen, elektriciteit en dergelijke. Maar ook voor de typische landbouwmachines die in de akkerbouw en veeteelt worden ingezet. Het doel is je op te leiden tot een bedreven gebruiker van deze automatisatietools. En je inzicht te bieden in het belang van precisielandbouw in deze sector.

meer over ons programma

Plantaardige productie

Je maakt kennis met alle productiefactoren voor een geslaagde teelt zoals: duurzaam bodembeheer, beredeneerde bemesting, teeltplanning, geïntegreerde gewas-bescherming, kwaliteit en bewaring. Teeltmanagement van de belangrijkste teelten komt ook aan bod. Of je nu als teeltmanager aan de slag gaat of in de agrochemie of zaadsector wil werken: dit biedt je de brede basis die je nodig hebt. En niet te vergeten: je behaalt ondertussen je fytolicentie.

Agrarisch bedrijfsmanagement
en bio-economie

Hoe run je een goed draaiend landbouwbedrijf? In economie en bedrijfsbeheer krijg je inzicht in prijsvorming, het opstellen van een businessplan, marktonderzoek, resultaten-rekening … In het derde jaar neem je alle managementaspecten van de landbouwsector onder de loep, waaronder: fiscaliteit, rendabiliteitsanalyses, wet- en regelgeving, coöperatief ondernemen en multifunctionele landbouw.

 
 
"Als je van een landbouwer hoort dat hij tevreden is over de herstelling en de service, dan geeft me dat voldoening."

Jurgen Vanneste,
Agri Services
oud-student landbouw

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

  We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

  Internationaal

  Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

  Twee stageperiodes

  Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

  Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je hebt een hart voor de landbouw en zou graag de hele dag op een landbouwerf doorbrengen.

  2

  Je houdt van planten en dieren.

  3

  Je bent gefascineerd door de productie van voedsel en de verdere mechanisering en digitalisering van de landbouw.

  4

  Je wil graag je agrarische managementskills uitbouwen.

  5

  Je ligt wakker van duurzame voedselproductie.

  6

  Herken je je hierin? Zoek niet verder. De richting landbouw is de geknipte opleiding voor jou.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer honderd studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Simuleer hier een voorbeeldlessenrooster

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Melle. Als student landbouw ga je ook actief aan de slag met de onderzoekers op de proefhoeve Bottelare.

  Fiets

  Melle ligt iets buiten Gent. Toch is de campus via de Brusselsesteenweg in het zuiden van Gent gemakkelijk te bereiken per fiets.

  Met de wagen

  Kom je met de wagen? Dan kan je gratis parkeren langs de Brusselsesteenweg, vlakbij de R4 (afrit Melle).

  Openbaar vervoer

  Je kan vanaf het station Gent Sint-Pieters ook de bus (28, 94, 96) nemen. Die stopt vlak voor de deur van de campus. Reken op maximum 25 minuten. Vanuit Gent is er ook een verbinding met het station Melle. Van daar is het met de fiets nog vijf minuutjes rijden.

  Op kot

  Studeren in Gent is een niet te missen ervaring. Wil je graag op kot? Surf dan zeker naar kotatgent.be en opkotinmelle.be

  Nuttige links

  studiefiches
  brochure bestellen
  bezoek ons
  inschrijven
  begeleiding
  een vlotte start
  studentenvoorzieningen

  Heb je vragen?

  We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

  Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

  Manager van je eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Katrien Van Lembergen
  coördinator landbouw

  Wat na je diploma?

  Werken

  De vraag naar goed opgeleide technici is nog steeds groot. Daardoor kan je in alle schakels van de primaire voedselproductie aan de slag. Bijvoorbeeld bij toeleveringsbedrijven van plantaardige en dierlijke productiebedrijven. Denk maar aan bedrijven die zaaizaden, meststoffen, veevoeders en landbouwmachines produceren. Maar ook aan bedrijven actief in gewasbescherming, fokkerij, stallenbouw, automatisering, enzovoort. Daarnaast hebben de hedendaagse land- en tuinbouwbedrijven nood aan technisch onderlegde managers.

  Maar ook voor mensen die een functie ambiëren in bedrijfsbegeleiding, verkoop, onderwijs, voorlichting of willen werken in onderzoek- of overheidsinstellingen biedt deze opleiding een ruime basis met maximale kansen. Je vindt niet alleen opportuniteiten aan de aanbodzijde (voedselproductie) maar ook aan de vraagzijde (consument). Bijvoorbeeld als kwaliteitscontroleur bij de verwerking van en handel in landen tuinbouwproducten (bijvoorbeeld bij het Federaal Voedsel­agentschap). En vergeet ook niet de mogelijkheden in ontwikkelingssamenwerking en in buitenlandse bedrijven.

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Master of Science in de biowetenschappen.

  Om die masteropleiding aan te vatten, moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Zo een schakelprogramma bereidt je voor om na je bachelordiploma een masteropleiding te starten. Je doet er wetenschappelijke, disciplinaire basiskennis op en krijgt er de algemene, wetenschappelijke competenties onder de knie.

  Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie behalen in een andere afstudeerrichting dan wat je eerder koos.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten. 

  • De campus is strategisch goed gelegen in de schoot van de Tuinbouwschool Melle. Zo maken we gebruik van elkaars accommodatie.
    
  • Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, onderzoekscentra en het werkveld krijg je de beste landbouwinfrastructuur in heel Vlaanderen. HOGENT beschikt daarenboven als enige hogeschool over een eigen proefhoeve voor onderzoek, onderwijs en dienstverlening in Bottelare. 
    
  • De opleiding is sterk verankerd in de regio en nauw verbonden met lokale partners. Als student kun je er enkel van profiteren.
    
  • Het is verplicht om je te laten vaccineren tegen tetanus voor je aan de opleiding begint. Het attest van die vaccinatie moet je meebrengen bij je inschrijving of tijdens de onthaalweek.
    
  • Enkel de studenten agro- en biotechnologie krijgen les op de levendige, groene campus Melle. Gevolg? De lectoren zijn gemakkelijk bereikbaar en je medestudenten worden sowieso vrienden voor het leven! 
    
  • Bezorgd om onze toekomst? HOGENT werkt mee aan de nieuwe generatie professionals in Biobased Economy. 
  logo biobased onderwijs