Foto Stefan Vermeulen: laureaat 'Pitchen voor de Zorg'.

Stefan Vermeulen wint publieksprijs op Pitchen voor de Zorg.

S

Stefan Vermeulen wint publieksprijs op Pitchen voor de Zorg.

Op de derde editie van Pitchen voor de Zorg, dat plaatsvond in Utopia Aalst op 8 mei, won HOGENT-onderzoeker Stefan Vermeulen de publieksprijs. Stefan Vermeulen focust zich op de strijd tegen antibioticaresistentie en hield een betoog voor bacteriofagen als alternatief voor antibiotica. De juryprijs ging naar Lizzy Evens (Cubigo). Beide laureaten winnen een lunchdate met een voor hen relevante expert.

AI-toepassingen die de zorg kunnen verbeteren, telemonitoring voor (ex-)kankerpatiënten, of smart glasses in de eerstelijnszorg: aan innovatieve ideeën voor de zorgsector geen gebrek tijdens de derde editie van Pitchen voor de Zorg. Dat event is een samenwerking van de Provincie Oost-Vlaanderen, EROV, Health Hub Aalst - waar HOGENT partner van is - en Zorglab Aalst. Net zoals bij de vorige edities bracht het evenement zorgondernemers, zorgonderzoekers en zorgverleners samen met het doel om innovatieve ideeën uit te wisselen of te ontwikkelen voor de uitdagingen die werden voorgesteld. Twaalf pitchers kregen elk drie minuten om hun idee of uitdaging voor te stellen aan een zeskoppige professionele jury en een uitverkochte zaal.

Sluipschutters

Het publiek bekroonde de pitch van Stefan Vermeulen. Hij waarschuwt voor het hoge aantal doden dat op ons afkomt als gevolg van antibioticaresistentie. Als (deel van de) oplossing schuift de onderzoeker bacteriofagen naar voren. Dit zijn kleine virussen die alleen specifieke bacteriën infecteren. "In 2027 al kunnen jaarlijks evenveel mensen sterven door antibioticaresistentie als tijdens de piek van de COVID-pandemie. Antibiotica kan je zien als een kernbom die zowel vriend als vijand wegveegt, terwijl bacteriofagen werken als sluipschutters die enkel één specifiek doelwit uitschakelen."

De juryprijs ging naar Lizzy Evens van Cubigo die een AI-toepassing voorstelde die de werkdruk van zorgverleners  kan verlichten, terwijl er tegelijkertijd meerwaarde wordt gecreëerd voor de patiënt. Het intakegesprek tussen het woonzorgcentrum en de oudere gebeurt in de vertrouwde huiselijke omgeving. De tool registreert en structureert het gesprek en giet het in een helder verslag. Zo krijgen de medewerkers een betere kijk in het  levensverhaal van de bewoner en loopt de integratie vanaf dag één op een meer persoonlijke manier. 

"Antibiotica kan je zien als een kernbom die zowel vriend als vijand wegveegt, terwijl bacteriofagen werken als sluipschutters die enkel één specifiek doelwit uitschakelen."

Stefan Vermeulen, onderzoeker HOGENT-onderzoekscentrum Water & Health Technology.

Publicatiedatum: 13/05/2025