Facebook Pixel Social Impact Bonds - Hogeschool Gent
Foto Social Impact Bonds

Social Impact Bonds.

S

Social Impact Bonds.

Hoe kan een samenwerking tussen een dienstverlener, een private investeerder en een overheidsinstantie een positieve impact leveren op een maatschappelijk probleem?

Het mechanisme van de Social Impact Bond (SIB) is een op resultaat gebaseerd samenwerkings­contract tussen een overheids­instantie, een private investeerder en een dienst­verlener. De overheid stelt als doel een maatschap­pelijk probleem op te lossen. Een private inves­teerder zal het initiële kapitaal voor een dienst­verlening prefinancieren aan de uitvoerder die dit complex maatschappelijk probleem aanpakt.

De doelstelling is het realiseren van meetbare maatschappelijke impact. De overheid betaalt de investeerder alleen terug als de vooropgestelde impact wordt gerealiseerd, aangevuld met een rendement op basis van de gerealiseerde besparing van dit initiatief.

Wat zijn social impact bonds?

Leidraad voor een Social Impact Bond.

Het huidige arsenaal aan financiële mechanismen biedt al illustraties van geslaagde innovatieve interventies. Toch is er nood aan instrumenten die langetermijnsamenwerking tot stand brengen en die de duurzaamheid van maatschappelijk verantwoorde partnerschappen garanderen. 

Deze publicatie reikt overheidsinstanties een leidraad en handvaten aan om SIB's te implementeren. Maar evenzeer biedt dit werk inzichten aan investeerders en sociale ondernemers in de totstandkoming van SIB's. Zo is iedereen voorbereid om samen het verschil te maken voor diegenen in de samenleving die het nodig hebben. 

Lees meer.

Maak kennis met onze expert.

Ian Dewae is als onderzoeker verbonden aan het Research Centre for Sustainable Organizations. Hij heeft een doorgedreven SIB-expertise en was de architect van de eerste twee Vlaamse SIB's. Lees hier meer over zijn expertise.

 

"Ik wil SIB's gebruiken om de dynamiek tussen de kapitaalmarkt en de sociale sector te stimuleren om samen maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. "

 

Interesse?

Geïnteresseerd in dit mechanisme? Via Blikopener van de Vlaamse overheid kunnen wij een gratis gesprek aanbieden. Neem contact op met ian.dewae@hogent.be voor meer info.