Een groeiende groep kinderen en tieners groeit op in één of andere vorm van stapelbouw: van grootschalige sociale hoogbouw, over private flats tot kleinschalige cohousing. Hoe geven kinderen en tieners betekenis aan deze woonomgevingen? Welke kansen definiëren ze? En op welke manier kan de leefbaarheid ervan versterkt worden?
Met het project BLOK zochten we een antwoord op deze vragen. Aan de hand van sociaalruimtelijk belevingsonderzoek en ontwerpend onderzoek met kinderen en tieners, kregen we een beter zicht op de betekenisgeving, leefbaarheid en ontplooiingskansen voor kinderen en tieners in verschillende contexten van stapelbouw. Het resultaat was een reeks aandachtspunten voor ontwerpers en sociaal werkers om meer ondersteunende en kansrijke stapelbouwomgevingen te creëren. Deze overzichtspagina verwijst je door naar de resultaten van dit onderzoek.
Bouwblokken voor ruimtelijke kwaliteit.
In deze publicatie vind je aandachtpunten voor elk van de 10 bouwblokken voor ruimtelijke kwaliteit: toegankelijkheid en grenzen, vitaliteit, eigenaarschap, eigenheid, voorzieningen, ontmoeting & conflict, schaal, privacy, veiligheid en betekenisvolle personen.
Ga ermee aan de slag om de kwaliteit van toekomstige en bestaande stapelbouwomgevingen te verbeteren vanuit het perspectief van kinderen en jongeren.
Artikels en onderzoeksrapporten.
- Onderzoeksverslag case Gent Watersportbaan
- Onderzoeksverslag belevingsonderzoek Lange Velden, Wondelgem
- An interdisciplinary approach to spatial quality (2018)
- Exploring the world of children and teenagers in a 360° virtual environment (2019)
- Who is responsible for realising spatial quality? (2019)
- Kindvriendelijke stapelbouw: leefbaar, kansrijk en betekenisvol (2020)
- Building Blocks. A youth participatory approach to socio-spatial quality in vertical housing landscapes. (2025)
Digitale tijdslijn van kinderen en stapelbouw.
De digitale tijdslijn van kinderen en stapelbouw is opgedeeld in fiches met referentievoorbeelden, maatschappelijke en beleidsmatige veranderingen en relevant onderzoek.
Contact.
Het project Sociaalruimtelijk en ontwerpend onderzoek naar de [B]etekenisgeving [L]eefbaarheid en [O]ntplooiingskansen voor [K]inderen en tieners in de context van hoogbouw (= B.L.O.K.) liep van 2016 tot 2019 in het onderzoekscentrum eCO-CITY.
- Meer info over het project vind je hier.
- Heb je een vraag of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact op met ecocity@hogent.be.