Facebook Pixel Eigen kweek - Hogeschool Gent
Foto Eigen kweek

Eigen kweek.

E

Eigen kweek.

In veel industrielanden is er opnieuw interesse voor hennep omwille van zijn milieuvriendelijke teelt, duurzame verwerking en veelzijdige toepassingen. Deze revival wordt vooralsnog afgeremd omdat er geen homogene vezelkwaliteit kan worden gegarandeerd. Daar zoekt dit onderzoeksproject een antwoord op. 

Eigen kweek- Optimalisatie van hennepvezelkwaliteiten via een geïntegreerde ketenbenadering.

Eigen Kweek onderzoekt hoe de vezelkwaliteit van hennep (Cannabis sativa L.) aangestuurd kan worden in functie van hoogwaardige textieltoepassingen en hoe de verschillende schakels in de keten met dit doel voor ogen beter op elkaar afgestemd kunnen worden.

Via multifactoriële veldproeven wordt de teelt geoptimaliseerd. In de voorbehandeling zijn roting en een efficiënte vezelextractie cruciale stappen. Ze bepalen in grote mate het spinproces van garens en de eindtoepassing van de weefsels. Verschillende rotingsmethodes worden vergeleken en geoptimaliseerd. Doorheen de hele productie- en verwerkingsketen wordt de kwaliteit van de vezels bepaald en worden kosten en baten in kaart gebracht. Fijn hennepgaren is het beoogde eindproduct. 

Met de verworven kennis wil Eigen Kweek een strategisch plan opstellen waarmee geïntegreerde lokale korte ketens kunnen worden opgezet, zowel op kleine (ambachtelijke) schaal als op grotere schaal voor industriële doeleinden, zodat een rendabele teelt en garenproductie van hennep in en rond Vlaanderen ontwikkeld kan worden. 

Download het onderzoeksrapport

Onderzoekslijn.

Dit is een onderzoeksproject binnen de onderzoekslijn veredeling, teelttechniek en valorisatie van graangewassen, voedergewassen en innovatieve teelten.

Onderzoekslijn.

Dit is een onderzoeksproject binnen de onderzoekslijn veredeling, teelttechniek en valorisatie van graangewassen, voedergewassen en innovatieve teelten.

Maak kennis
met onze experten.

Veronique Troch

09 243 28 07
veronique.troch@hogent.be

Alexandra De Raeve

09 243 27 36
alexandra.deraeve@hogent.be

Katrien Vandepitte

09 243 24 08
katrien.vandepitte@hogent.be

Joos Latré

09 243 93 00
joos.latre@hogent.be

Simona Vasile

09 243 27 79
simona.vasile@hogent.be