Foto HOGENT-aanpak in de kijker op groot Europees mainframe-congres

HOGENT-aanpak in de kijker op Europees mainframe-congres.

H

HOGENT-aanpak in de kijker op Europees mainframe-congres.

Leendert Blondeel, lector informatica, is geselecteerd als spreker op het Europese online congres GSE Enterprise Modernization Working Group Event. Hij doet er begin april uit de doeken hoe HOGENT de afstudeerrichting Mainframe Expert via de introductie van werkplekleren heeft hervormd, wat niet alleen de student, maar ook de mainframebedrijven ten goede komt. En passant zet hij er ook HOGENT mee in de kijker, dat als enige hogeronderwijsinstelling in de Benelux een dergelijke opleiding aanbiedt.

Mainframe kan je het best omschrijven als een zeer krachtige computer. Het valt op dat weinig IT-studenten ervoor kiezen om zich in mainframe te verdiepen. Dat mainframe niet goed in de markt ligt, heeft dat volgens Leendert Blondeel vooral met perceptie te maken. “Het wordt vaak als een wat oubollige tak van informatica beschouwd, maar dat is volledig onterecht”, zegt hij. “Mainframe speelt een cruciale rol in ons dagelijkse leven. Zo heeft het feit dat we mobiel kunnen betalen, met mainframes te maken. Grote ondernemingen als Colruyt, Belfius, en vele andere, maken er gebruik van. Om het met een boutade te zeggen: schakel alle mainframesystemen uit, en alle vliegtuigen storten neer. Een mainframe is met andere woorden een gesofisticeerde en krachtige machine die je niet ziet, maar die je wel overal terugvindt."

De bekendste en grootste bouwer van mainframes is al decennialang IBM, en die multinational is ook medeorganisator van het congres GSE Enterprise Modernization Working Group Event. Op die Europese bijeenkomst voor mainframebedrijven worden zowat alle nieuwe tendensen, producten en initiatieven voorgesteld. Leendert stuurde een proposal door waarin hij het hoe en waarom van de HOGENT-opleidingsaanpak uiteenzet en werd dus prompt geselecteerd als spreker.

Schaarste

De aanpak van de opleiding Toegepaste Informatica, waarbij studenten Mainframe Expert 7 tot 8 weken werkplekleren afwisselen met lesperiodes, werd dit academiejaar ingevoerd en biedt zowel voor de studenten als voor de bedrijven die hen een werkplek aanbieden, zeer veel voordelen. Leendert wil dat op het congres duidelijk maken: “Op dit ogenblik is er op de arbeidsmarkt een zeer grote schaarste aan mainframe-experten. Door werkplekleren toe te passen, maken we de opleiding voor de studenten zeer hands-on en tegelijkertijd krijgen de bedrijven potentiële toekomstige werknemers aangeboden, die ze anders zeer moeilijk vinden. Elk mainframesysteem is anders, dus als de studenten zich via werkplekleren kunnen inwerken en hun opdrachten degelijk uitvoeren, kunnen ze na hun afstuderen aan de slag zonder dat ze nog veel specifieke opleiding nodig hebben. Dat maakt hen tot begeerde kandidaat-werknemers bij de deelnemende ondernemingen. De kans dat studenten Mainframe Expert na hun opleiding van het werkplekbedrijf een job aangeboden krijgen, is zeer reëel”, situeert hij.

Het werkplekleren maakt dus niet alleen de opleiding aantrekkelijker, maar speelt ook in op de krappe arbeidsmarkt. Naast de bacheloropleiding biedt HOGENT trouwens ook een micro-credential Mainframe Expert aan, die vooral gericht is naar mensen die al een tijd actief zijn in het beroepsleven.

Leendert Blondeel

"De kans dat studenten Mainframe Expert na hun opleiding van het werkplekbedrijf een job aangeboden krijgen, is zeer reëel."

Leendert Blondeel, lector informatica

Publicatiedatum: 10/02/2022