Facebook Pixel Toegepaste informatica - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste informatica

Toegepaste informatica.

T

Toegepaste informatica.

Een van de belangrijkste competenties van de IT'er van morgen is zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan de veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën te leren.

De opleiding biedt je in het eerste modeltraject een heel stevige en brede basiskennis over uiteenlopende IT-onderwerpen: cybersecurity, artificiële intelligentie, big data, ... 

Waarom? Omdat de IT-wereld razendsnel verandert. Een van de belangrijkste competenties voor de 'IT’er van morgen' is daarom zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan deze veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën aan te leren. Dat kan alleen maar als hij of zij over een stevige IT-basis beschikt.

Geen tijd om voltijds
te studeren? Check deze opleiding in afstandsleren.

Vanaf het tweede jaar bouw je daarop verder en kies je via verschillende keuzepakketten de specialisatie uit die jij voor ogen hebt.

Tijdens de opleiding leer je denken en doen als een professionele IT’er. Je wordt een dynamische persoonlijkheid die breed kan denken en meepraten met het management. Je doet bedrijfseconomische inzichten op. Neem bijvoorbeeld het vak costing. Tijdens deze lessen word je je bewust van de verschillende kostprijzen voor IT-oplossingen.

Je schaaft aan je communicatievaardigheden en leert in cocreatie met klanten en het werkveld nieuwe toekomstgerichte ‘smart solutions & applications’ ontwikkelen. We stomen je klaar voor de toekomst van IT, ook voor functies die misschien nu nog helemaal niet bestaan.

Sfeerbeeld
"Als ik de inhoud van de opleiding bekeek, was het vooral het prak­tische dat me aansprak. Vanaf dag één coderen, echt beginnen met het ontwikkelen van iets en kijken naar alle verschillende technologieën."

Floris Verhoeven
oud-student en freelance developer web en mobile

Download onze brochure

Van young potential
naar IT-professional.

Als IT'er moet je snel kunnen schakelen, vooruit denken, creatief zijn én een kei in je IT-specialisatie. HOGENT geeft je hiervoor alle tools.

Bekijk het volledige programma

Van young potential
naar IT-professional.

Als IT'er moet je snel kunnen schakelen, vooruit denken, creatief zijn én een kei in je IT-specialisatie. HOGENT geeft je hiervoor alle tools.

Bekijk het volledige programma

Via keuzepakketten naar het jobprofiel dat bij je past.

In het eerste semester van het tweede modeltraject begint je persoonlijk traject en maak je een eerste belangrijke keuze: development of IT-operations.

Er volgt een bijkomende keuze in het tweede semester. 

Je kan ofwel je kennis verdiepen

 • via het keuzetraject web development
  (web & mobile development, geavanceerd programmeren in Java, ...)
 • via het keuzetraject system & network administration (complexe IT-infrastructuur of datacenters opzetten, configureren en beveiligen). 

Of je kan je kennis verbreden:

 • via het keuzetraject data engineering 
  (artificiële intelligentie, big data, ...)
 • via het keuzetraject ERP development
  (e-business, content management systems, ERP). 

In het derde modeltraject maak je een laatste keuze en werk je je opleiding af in een van de zes keuzeprofielen uit het schema hieronder. Elk van die zes profielen maakt van jou een specialist in een specifiek IT-domein.

Leuk extraatje: naast het traject van je keuze kan je nog een extra keuzevak volgen zoals
e-marketing, business start up IT, mobile application development: IOS, … Of samen met buitenlandse studenten een internationaal project uitwerken vanuit je thuisbasis of tijdens een kort verblijf in het buitenland (=IP-project).

Tal van mogelijkheden dus om een opleiding op maat van jouw dromen samen te stellen.

modeltraject 1 modeltraject 2 (semester 1) modeltraject 2 (semester 2) modeltraject 3
IT-essentials
communicatie
business
Development Web development Mobile & enterprise developer
Mainframe-expert
Data engineering Data engineer
Mainframe-expert
ERP Development Functionele en business analist
Mainframe-expert
IT-operations System & network administration
Database administrator
System & network administrator
Mainframe-expert
Data engineering Data engineer
Mainframe-expert
Projecten, IT-professional , Stage, Bachelorproef

Match ik met toegepaste informatica?

1

Familie en vrienden komen spontaan bij jou als hun computer tegenpruttelt.

2

Op je smartphone staan de nieuwste technische snufjes en apps.

3

Een nieuwe website? Jij kijkt naar het design, de front-end en ook naar de back-end die erachter zit.

4

Moedertaal? Java. Favoriete dier? Python. Lievelingskleur? Ruby.

5

IT is je passie. Daarom wil je jezelf steeds updaten. Zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwe ontwikkelingen.

6

Je bent mateloos gefascineerd door artificiële intelligentie. Wat daar allemaal mee mogelijk is!

Praktijk.

Vakoverschrijdend projectwerk

is een vaste waarde in de opleiding. Van bij het begin werk je aan twee verschillende projecten (system engineering lab + development project) die je stimuleren om competenties uit verschillende opleidingsonderdelen te combineren. Die projecten voer je uit in groep. Zo leer je van en met elkaar. De projecten vertrekken steeds vanuit echte cases in een authentieke context.

Vanaf het tweede jaar heeft elke keuzetraject een apart project en neemt de complexiteit ook toe. Je voert deze projecten uit in samenspraak met het bedrijf dat de case aanlevert. Je zal dus nauwe contacten onderhouden met het bedrijf en geleidelijk aan ook zelfstandiger beginnen werken.

In het derde modeltraject is er naast het specifieke project van je keuzepakket ook een samenwerkingsproject met de studenten uit andere IT-disciplines. Je voert dan drie weken in een gesimuleerde werkplek op HOGENT opdrachten uit.

Levenslang leren en up-to-date blijven

Als je in de IT-sector werkt, moet je levenslang leren. Daar kun je niet onderuit. Ook na je opleiding moet je je blijven bijscholen en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

Wij helpen je daarmee op weg door je in contact te brengen met professionals via vakbeurzen, summer schools en gastcolleges. Zo volgt de opleiding de hartslag van de IT-sector op de voet.

Tijdens de opleiding stimuleren we je om internationale vakbeurzen te bezoeken zoals Devoxx, Infosecurity, Microsoft Days, Config Management Camp, GSE-conferenties, Mobile World-congres, Cisco Live , ... Dat zijn evenementen waarop professionals samenkomen om de nieuwste zaken uit te wisselen.

Trajectweek: masterclasses uit de bedrijfswereld

In je derde jaar, net voor je op stage vertrekt, krijg je een hele week les van mensen uit de bedrijfswereld. Tijdens die masterclasses kun je je verder verdiepen in de topics die jou het meest interesseren, zoals security, business intelligence, big data, chatbots, ...

Bedrijfsstage: proeven van het echte werkleven

De bedrijfsstage is de kers op de taart. Je krijgt geen afgelijnde opdrachten meer maar voert drie maanden lang IT-projecten uit op de werkvloer. De finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen.

Je schrijft in het derde jaar ook een bachelorproef. Daarmee bewijs je dat je een bestaande of innovatieve (IT-)oplossing op een methodologisch correcte manier en met kritisch oog kan onderzoeken, evalueren en (her)ontwerpen of optimaliseren. De bachelorproef vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding.

 

Uniek in Vlaanderen.

Het keuzepakket mainframe-expert kan je alleen maar aan HOGENT volgen. Wie hiervoor gaat, kiest in het eerste semester van het derde modeltraject automatisch ook voor duaal leren of werkplekleren.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

Deze opleiding wordt aangeboden in Gent (campus Schoonmeersen) en Aalst. Je kan dus kiezen welke campus het beste bij je past.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Neem contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

Computerhulp aan huis.

Onze informaticastudenten leveren digitale assistentie aan huis en helpen zo mee de digitale kloof te dichten. Een mooi voorbeeld van community service learning in samenwerking met BEEGO.

meer informatie

Computerhulp aan huis.

Onze informaticastudenten leveren digitale assistentie aan huis en helpen zo mee de digitale kloof te dichten. Een mooi voorbeeld van community service learning in samenwerking met BEEGO.

meer informatie

Wat na je diploma?

Werken

De vraag naar IT-profielen blijft bijzonder groot. En dus ook de kans dat je snel werk vindt. Maar welk soort functie zoek je? Hou je van het echte programmeerwerk? Of gaat je voorkeur uit naar onderhandelen met klanten? In de IT-sector vind je vast en zeker je goesting:

 • Als applicatieontwikkelaar ontwikkel je toepassingen, van ontwerp over uitvoering tot implementatie.
 • Als systeem- of netwerkbeheerder zorg je ervoor dat het netwerk vlot blijft werken. Je krijgt te maken met gebruikersrechten, beveiliging van het netwerk, optimalisering van de computerinfrastructuur, operationele beschikbaarheid en performantie.
 • Als webmaster bouw je mee aan websites, e-commerce en servicegeoriënteerde toepassingen.
 • Als data engineer speel je een belangrijke rol in het databeleid van een organisatie. Je bent (mede)verantwoordelijk voor het capteren, beheren, organiseren, modelleren en visualiseren van de data zodat die nuttig kunnen worden gebruikt bij het ondersteunen van de beleidsdoelen.
 • Als projectleider stuur je projectteams aan. Logisch en toekomstgericht denken vormen belangrijke vereisten voor deze functie. Maar je moet de mensen van je team ook kunnen coachen en motiveren.
 • Als trainingsverantwoordelijke leid je eindgebruikers op en maak je ze wegwijs in nieuwe IT-toepassingen.
 • Als technisch tester stel je logische en fysieke testscripts op, voert ze uit en onderhoudt ze. Daarnaast sta je in voor de analyse van testresultaten en de registratie van kwalitatief goede bevindingen.

Maar dat is niet alles. Je kunt ook onderzoeker worden of analist, programmeur, software developer, ICT-architect of webdesigner. Aan jou de keuze.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Het flexibel onderwijssysteem biedt je tal van kansen om na je bachelor je competenties te verrijken. Of een totaal nieuwe weg in te slaan. Dat kan zowel binnen als buiten HOGENT.

Een van die kansen is het postgraduaat IT-management. Met je bachelor toegepaste informatica ben je daarvoor uitstekend gewapend.

Via een schakelprogramma van een voltijds academiejaar en een extra academiejaar kan je ook een master in de industriële wetenschappen informatica behalen. Je wordt dan industrieel ingenieur. Dat opent voor jou nieuwe deuren op de arbeidsmarkt.

Ontdek alle mogelijkheden

Onze troeven.

1

HOGENT blinkt uit in coaching en begeleidt je naar persoonlijke en professionele groei. Je bouwt een portfolio op dat inzicht geeft in je sterktes en zwaktes. Een extra troef op de arbeidsmarkt.

2

Buiten de lessen kan je je volledig laten gaan in ons IT-Lab, een experimen­teer­zone op de campus. Je kan er experimenteren met nieuwe tech­nolo­gieën zoals Hololens, AR (augmented reality), VR (virtual reality), smart living …

3

We zetten vanaf het eerste modeltraject in op cybersecurity. Hoe werken criminelen en hoe ga je daarmee om als systeembeheerder, als webdesigner, ...

4

HOGENT investeert dagelijks in jouw toekomst. Een voorbeeld daarvan is het volledig vernieuwde netwerklab, de nieuwe habitat binnen de specialisatie systeem- en netwerkbeheer. Deze authentieke leeromgeving is voorzien van de nodige bekabeling, toestellen zoals Cisco-routers en switches, en twee mooie server racks. Het netwerklab is bovendien zo ingedeeld dat je perfect in team kan werken. Ideaal om zowel je hard als soft skills aan te scherpen. Dankzij deze ingrepen mag HOGENT zich een waardige Cisco Academy noemen.

5

In het eerste jaar staat JAVA op het programma. Vanaf het tweede jaar implementeer je algoritmen met Python.

Wat je nog moet weten.

 • HOGENT organiseert net voor de start van het academiejaar een GRATIS opfrissingscursus wiskunde. 
  Meer informatie over de vereiste voorkennis wiskunde.
   
 • Een eigen laptop is een ab-so-lu-te must. Check hier de vereisten.
   
 • Alle professionele softwarepakketten van de opleiding zijn beschikbaar via HOGENT.
   
 • HOGENT haalt alles uit de kast om je internationale ervaring te laten opdoen. Check hier je mogelijkheden.
   
 • Alle lessen worden in het Nederlands aangeboden, maar je kan er voor kiezen om bepaalde opleidingsonderdelen in het Engels volgen.
   
 • Je kan deze opleiding ook volgen in afstandsonderwijs