Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

TOEGEPASTE INFORMATICA

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

 
Ook in Aalst!

Deze opleiding kan je ook op de campus Aalst volgen. Klik op de knop hieronder voor meer info over deze bruisende stadscampus.

Meer info

 

Toegepaste informatica: een boeiende uitdaging


De opleiding biedt je in de eerste plaats een heel stevige en brede IT-basis. Waarom? Omdat de IT-wereld razendsnel verandert. Een van de belangrijkste competenties voor de “IT’er van morgen” is daarom zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan deze veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën aan te leren. Dat kan alleen maar als hij of zij beschikt over een stevige IT-basis.

Waarom heb je nog een stevige IT-basis nodig? Omdat de “IT’er van morgen” iemand moet zijn die breed kan denken en meepraten met het management. Je weet immers: het bedrijfsleven kan niet meer zonder IT. Sterker nog: in veel organisaties is IT de motor van het bedrijf en de IT’er de spilfiguur van de dagelijkse werking. Daarom onze keuze om je in het eerste jaar een brede stevige IT-basis aan te bieden. In het tweede jaar bouw je daarop verder en ga je via verschillende keuzepakketten de richting uit die jij voor ogen hebt.

Tijdens de opleiding leer je denken en doen als een professionele IT’er. Zo leer je in co-creatie met klanten en het werkveld nieuwe toekomstgerichte ‘smart solutions & applications’ ontwikkelen. Naast een stevige IT-basis doe je ook bedrijfseconomische inzichten op en schaaf je aan je communicatie- en managementvaardigheden. Zo ontwikkel je jezelf tot een IT'er, een dynamische persoonlijkheid, die niet alleen over een grote IT-expertise beschikt. Maar die bovendien kan bogen op sterke sociale, communicatieve vaardigheden.

Een van de belangrijkste competenties van de IT'er van morgen is zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan de veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën te leren.

 
Van young potential naar IT-professional

In het eerste en tweede modeltraject word je ondergedompeld in verschillende technologieën en IT-skills. In het tweede semester van het tweede modeltraject maak je een eerste belangrijke keuze: applicatieontwikkeling of systeem- en netwerkbeheer. In het derde modeltraject kan je kiezen uit twee pistes.

Ofwel je kennis verdiepen:
 • via een keuzepakket mobiele applicaties (attractive Android apps, apps voor iOS, diverse mogelijkheden van Windows bijvoorbeeld Hololens)
 • via een keuzepakket systeem- en netwerkbeheer (Entreprise Linux, Windows Server, Cisco certificaten)
Ofwel ga je voor verbreding:
 • via een keuzepakket e-business (Business Software met focus op “customizing SAP”, Business Intelligence & BigData, e-commerce (nu Drupal)
 • via een keuzepakket mainframeapplicaties en –beheer (Z/OS platform)

Elk van die vier keuzetrajecten maakt van jou een specialist in een specifiek IT-domein. Leuk extraatje: naast het traject van je keuze kan je nog een paar opleidingsonderdelen volgen zoals cybersecurity, e-marketing, ondernemen … Of samen met buitenlandse studenten een internationaal project uitwerken vanuit je thuisbasis of via een kort verblijf in het buitenland (=IP project). Tal van mogelijkheden dus om een opleiding op maat van jouw dromen samen te stellen.

modeltraject 1 modeltraject 2 modeltraject 3
IT-essentials
communicatie
business
IT-essentials
communicatie
business
IT-essentials
communicatie
business
keuzepakket applicatieontwikkeling keuzepakket mobiele applicaties
keuzepakket e-business
keuzepakket mainframeapplicaties en -beheer
keuzepakket systeem- en netwerkbeheer keuzepakket e-business
keuzepakket mainframeapplicaties en -beheer
keuzepakket systeem- en netwerkbeheer
Projecten, iTalent, Stage, Bachelorproef

Benieuwd naar het volledige programma?

 

Match ik met toegepaste informatica?


 • Familie en vrienden komen spontaan bij jou als hun computer tegenpruttelt.
 • Op je smartphone staan de nieuwste technische snufjes en apps.
 • Een nieuwe website? Jij kijkt naar het design, de front-end en ook naar de back-end die erachter zit.
 • Het geeft je een kick om een probleem aan te pakken en er een creatieve oplossing voor te bedenken.
 • Analytisch en logisch nadenken zijn sterke troeven van jou.
 • Moedertaal? Java. Favoriete dier? Python. Lievelingskleur? Ruby.
 • Hoe wijs zou het wel niet zijn om later je eigen app te ontwikkelen? Een app die bovendien iets bijdraagt aan de wereld.
 • IT is je passie. Daarom wil je jezelf steeds updaten. Zodat je op de hoogte blijft van de laatste nieuwe ontwikkelingen.
 • Je zet graag je tanden in een complexe IT-opdracht. En dat doe je het liefst op een projectmatige manier.
 • Je bent een rasechte teamplayer.
 • Je bent mateloos gefascineerd door artificiële intelligentie. Wat daar allemaal mee mogelijk is!

Deze opleiding kan je ook in afstandsleren volgen

 

Praktijk


Vakoverschrijdend projectwerk

is een vaste waarde in de opleiding. Vanaf modeltraject 1 werk je aan projecten die je stimuleren om competenties uit verschillende opleidingsonderdelen te combineren. Die projecten voer je uit in groep. Zo leer je van en met elkaar. De projecten vertrekken steeds vanuit echte cases in een authentieke context. In het eerste jaar ontwikkel je een game. Vanaf het tweede jaar neemt de complexiteit toe en werk je aan projecten aangeleverd door externe klanten of bedrijven. Die projecten voer je uit in samenspraak met het bedrijf dat de case aanlevert. Je zal dus nauwe contacten onderhouden met het bedrijf en geleidelijk aan ook zelfstandiger beginnen werken.

Levenslang leren en
up-to-date blijven

Als je in de IT-sector werkt moet je levenslang leren. Daar kun je niet onderuit. Ook na je studies moet je je blijven bijscholen en op de hoogte blijven van de laatste nieuwe ontwikkelingen. We helpen je daarmee op weg door je in contact te brengen met professionals via vakbeurzen, summer schools en gastcolleges. Zo volgt de opleiding de hartslag van de ITsector op de voet. Tijdens de opleiding stimuleren we je om internationale vakbeurzen te bezoeken zoals Devoxx, Infosecurity, Microsoft Days, Config Management Camp, GSEconferenties, Mobile World congres, Cisco Live , ... Dat zijn evenementen waarop professionals samenkomen om de nieuwste zaken uit te wisselen.
Benieuwd naar de verhalen van onze studenten? Check ze hier.

Trajectweek: masterclasses uit de bedrijfswereld

In je derde jaar, net voor je op stage vertrekt, krijg je een hele week les van mensen uit de bedrijfswereld. Tijdens die masterclasses kun je je verder verdiepen in de topics die jou het meest interesseren, zoals: security, business intelligence, big data, chatbots …

Bedrijfsstage: proeven
van het echte werkleven

De bedrijfsstage is de kers op de taart. Je krijgt geen afgelijnde opdrachten meer maar voert drie maanden lang IT-projecten uit op de werkvloer. De finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen. Je schrijft in het derde jaar ook een bachelorproef. Daarmee bewijs je dat je een bestaande of innovatieve (IT-)oplossing op een methodologisch correcte manier en met kritisch oog kan onderzoeken , evalueren en (her)ontwerpen of optimaliseren. De bachelorproef vormt samen met je stage het sluitstuk van je opleiding. 
 

 

Wat na je diploma?


Werken

De vraag naar IT-profielen blijft bijzonder groot. En dus ook de kans dat je snel werk vindt. Maar welk soort functie ambieer je? Hou je van het echte programmeerwerk? Of gaat je voorkeur uit naar onderhandelen met klanten? In de IT-sector vind je vast en zeker je goesting:

 • Als applicatieontwikkelaar ontwikkel je toepassingen, van ontwerp over uitvoering tot implementatie.
 • Als systeem- of netwerkbeheerder zorg je ervoor dat het netwerk vlot blijft werken. Je krijgt te maken met gebruikersrechten, beveiliging van het netwerk, optimalisering van de computerinfrastructuur, operationele beschikbaarheid en performantie.
 • Als webmaster bouw je mee aan websites, e-commerce en servicegeoriënteerde toepassingen.
 • Als helpdeskengineer beantwoord je vragen van eindgebruikers over de computerinfrastructuur, de werking van programma’s en beheerprocedures.
 • Als projectleider stuur je projectteams aan. Logisch en toekomstgericht denken vormen belangrijke vereisten voor deze functie. Maar je moet de mensen van je team ook kunnen coachen en motiveren.
 • Als trainingsverantwoordelijke leid je eindgebruikers op en maak je ze wegwijs in nieuwe IT-toepassingen.
 • Als technisch tester stel je logische en fysieke testscripts op, voert ze uit en onderhoudt ze. Daarnaast sta je in voor de analyse van testresultaten en de registratie van kwalitatief goede bevindingen.

Maar dat is niet alles. Je kunt ook researcher worden, of analist, programmeur, software developer, ICT-architect of webdesigner. Aan jou de keuze.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Het flexibel onderwijssysteem biedt je tal van kansen om na je bacheloropleiding je competenties te verrijken. Of een totaal nieuwe weg in te slaan. Dat kan zowel binnen als buiten HOGENT.

Een van die kansen is het postgraduaat IT-management op onze campus Schoonmeersen. Met je bachelor in de toegepaste informatica ben je daarvoor uitstekend gewapend.

Via een schakelprogramma van een voltijds academiejaar en een extra academiejaar kan je ook een masterdiploma in de industriële wetenschappen informatica behalen. Je wordt dan industrieel ingenieur. Dat opent voor jou nieuwe deuren op de arbeidsmarkt.

Ontdek alle mogelijkheden

 

Onze troeven


 1. HOGENT blinkt uit in coaching en begeleidt je naar persoonlijke en professionele groei. Zo bouw je bijvoorbeeld een portfolio op dat inzicht geeft in je sterktes en zwaktes. Dat portfolio is een extra troef op de arbeidsmarkt.
 2. We laten je proeven van verschillende bedrijfsculturen. Zo weet je beter wat je later wilt: werken in een IT-bedrijf met allemaal experten onder elkaar. Of in een bedrijf waar je met andere disciplines moet samenwerken.
 3. Buiten de lessen kan je je volledig laten gaan in ons IT-Lab, een experimenteerzone op de campus. Je kan er experimenteren met nieuwe technologieën zoals Hololens, AR (augmented reality), VR (virtual reality), smart living …
 4. HOGENT investeert dagelijks in jouw toekomst. Een voorbeeld daarvan is het volledig vernieuwde netwerklabo, de nieuwe habitat voor verschillende opleidingsonderdelen binnen de specialisatie systeem- en netwerkbeheer. Het nieuwe netwerklabo is een authentieke leeromgeving voorzien van de nodige bekabeling, nieuw aangekochte toestellen zoals Cisco-routers en switches, en twee mooie server racks. Het netwerklabo is bovendien zo ingedeeld dat je in team projecten, oefeningen en labo’s kan uitvoeren. Ideaal om zowel je hard- als soft skills aan te scherpen. Dankzij deze ingrepen mag HOGENT zich een waardige Cisco Academy noemen.
 
 
 

Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op de volgende campussen, elk met een eigen didactische aanpak. Je kan dus kiezen welke aanpak en campus het beste bij je past.
Aalst
Gent (campus Schoonmeersen)

 

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar margot.dedonder@hogent.be.