Facebook Pixel Toegepaste informatica - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste informatica

Toegepaste informatica.

T

Toegepaste informatica.

 

De opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je past.

Die stevige en brede basis­kennis is écht cruciaal voor je. Het geeft je een extra troef op de arbeids­markt, want je bent hierdoor flexibel inzetbaar en leert vlot nieuwe technologieën aan. Je krijgt in dat eerste jaar de basis­principes van cybersecurity, AI, big data, development (Java, .NET, Python), operations (Linux, Windows Server). Daarna besef je al gauw waarin je verder zou willen specialiseren.

Vanaf dag één bouwen we praktijk­oefeningen in. Tijdens de lessen maken we altijd voldoende tijd voor toepassingen. Geen zuivere theorie dus.

Doe je graag project- en groepswerk? Ideaal! Dat zit van begin tot eind verweven in de opleiding.

Keuze uit 6 IT-specialisaties!

Vanaf het tweede jaar zijn er verschillende keuze­pakketten. In het derde jaar word je expert in één van de zes IT-specialisaties.

Keuze uit 6 IT-specialisaties!

Vanaf het tweede jaar zijn er verschillende keuze­pakketten. In het derde jaar word je expert in één van de zes IT-specialisaties.

IT-specialisaties.

Achter elke app, website en informatica­dienst die je ooit al hebt gebruikt zit een team van developers.

Aan HOGENT leiden we developers in alle moderne technologieën op. Wil je web development leren in React met hooks, iPhone apps maken met de recentste versie van iOS en Swift of eerder in de enterprise wereld aan de slag met C# en Blazor, of Java Spring?
Het komt allemaal aan bod.

Programmeren leer je door het te doen. We laten je applicaties en websites maken voor echte klanten. Uiteraard zonder de fundamenten uit het oog te verliezen. We willen dat je basis ruim genoeg is zodat je ook vlot de technologieën van de toekomst onder de knie zal krijgen, wat die ook mogen zijn.

Wil je meer weten over de modernste ontwikkelingen in artificiële intelligentie? Ben je geïnteresseerd in de technologie achter vaccin­ontwikkeling, automatische nummerplaat­herkenning of de suggesties op webshops? In onze specialiteit AI & data engineer leer je na een gedegen basis­opleiding in software­ontwikkeling en systeem- en netwerk­beheer hoe je met behulp van de Python-programmeer­taal zelf AI-modellen kan creëren. Concreet ga je op een efficiënte manier big data voorbereiden en analyseren, de resultaten interpreteren en het model uiteindelijk integreren in een kant-en-klare toepassing.

Als business en functional analyst word je het technisch aanspreekpunt in het bedrijf om oplossingsgericht mee te denken bij het opzetten van software­oplossingen.

Door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de ERP en CRM-software draag je bij tot proces­gedreven innovatie.

Je ondersteunt robuuste en efficiënte bedrijfs­processen in lijn met de business­vereisten, want je beschikt over een fundamentele kennis van de software­mogelijkheden en kan op die manier de juiste scenario's configureren.

Een aantal voorbeelden van typische jobprofielen:

 • Functional/technical consultant in
  • ERP (purchasing & inventory management, sales, logistics, production planning …)
  • Customer relationship management
  • Supply chain management
 • SAP developer (back-end & front-end)
 • Functional analyst
 • Application architect

Men zegt wel eens "Data is the new oil". Dat betekent niet alleen dat wie data bezit potentieel rijk is, maar ook dat je die data eerst moet ontginnen en raffineren om ze vervolgens te kunnen distribueren, opslaan en gebruiken. Wil je in elk van deze stappen een beslissende rol spelen? Dan is de specialiteit database administrator beslist iets voor jou. Na een gedegen basis­opleiding in software­ontwikkeling en systeem- en netwerk­beheer, ga je concreet aan de slag met diverse data­bronnen die je efficiënt leert beheren, opslaan en beveiligen.

Laptop, smartphone, slimme TV, Internet of Things wasmachine … Informatica dringt door in steeds meer domeinen van het leven, zowel in de privé als in de werksfeer. Als systeem- en netwerk­beheerder installeer je software op (virtuele) servers, al dan niet in de cloud. Je bouwt netwerken op die overal toegang geven tot de diensten die aangeboden worden door die servers (bedraad én draadloos). En je zorgt bovendien dat deze systemen 24/7 beschikbaar zijn.

Wil jij deze apparatuur kunnen configureren en beheersen? Wil je begrijpen hoe servers verschillen van laptops en wat de complexiteit van een inter­connected wereld is? Dan is dit keuzepakket iets voor jou.

We leren je niet zozeer een volledig nieuw programma ontwikkelen, maar integreren alle bestaande informatie­technologie tot een werkend geheel.

De weg ligt voor je open naar de volgende jobs: infrastructure engineer, network engineer, security specialist, system engineer …

Kijk je eerder uit naar een nichemarkt met mooie opportuniteiten? Spreekt een job in een groot bedrijf je aan? En is voor jou het technische, de stabiliteit en de continuïteit van de applicaties het belangrijkste?

Dan is de specialisatie Mainframe Expert iets voor jou. We laten je kennis maken met de krachtige (mainframe)computer die geëvolueerd is tot een moderne machine die je niet ziet, maar wel overal terugvindt.

Een machine waarbij je elke parameter zelf kan instellen en optimaliseren. Waarbij alles wordt gemonitord en gefinetuned. Waarbij schaalbare ressources flexibel worden ingezet zodat alle afspraken worden gehaald tegen een zo laag mogelijke prijs, want ‘What you use is what you pay for’.

We volgen de hartslag van de IT-wereld op de voet.

Ons team telt meer dan 50 experten die nauw samenwerken met de beroepssector. Via gastcolleges, projecten, stages en vakbeurzen brengen we je in contact met IT-professionals.

We volgen de hartslag van de IT-wereld op de voet.

Ons team telt meer dan 50 experten die nauw samenwerken met de beroeps­sector. Via gastcolleges, projecten, stages en vakbeurzen brengen we je in contact met IT-professionals.

Praktijk:
projecten en stage

Sfeerbeeld
"Vooral het prak­tische in deze opleiding sprak me aan. Vanaf dag één coderen, echt beginnen met het ontwikkelen van iets en kijken naar alle verschillende technologieën."

Floris Verhoeven
oud-student en freelance developer web en mobile

Download onze brochure

Inschrijven voor een introductiecursus

Eerste jaar

Vanaf het tweede semester ben je klaar voor projectwerk. Je werkt in kleine groepjes én onder intensieve begeleiding van onze docenten aan:

 • Project Software Development I:
  een eenvoudige en kwaliteitsvolle applicatie ontwerpen en ontwikkelen voor je klant.
 • System Engineering Lab:
  een database en webservers installeren of kleine netwerken opzetten.

Tweede jaar

Elk keuzetraject heeft een apart project en het wordt al iets complexer. Je werkt aan real cases die ons worden aangeleverd door de bedrijfswereld. Je voert deze projecten uit in samenspraak met het bedrijf en onderhoudt nauwe contacten. Geleidelijk aan zal je ook zelfstandiger beginnen te werken.

Derde jaar

Naast het specifieke project van je IT-specialisatie is er ook een samenwerkings­project met de studenten uit de andere IT-disciplines. Je voert dan drie weken opdrachten uit in een gesimuleerde werkplek op HOGENT.

De bedrijfsstage is de kers op de taart. Je krijgt geen afgelijnde opdrachten meer maar voert drie maanden lang IT-projecten uit op de werkvloer. De finale test om je competenties aan de praktijk te toetsen en te proeven van het echte werkleven.

Herbekijk het verhaal van Adam over zijn stage bij Starring Jane via de highlights op Instagram (@hogeschool_gent).

Masterclasses uit de bedrijfswereld

In je derde jaar, net voor je op stage vertrekt, krijg je als het ware nog een deep dive in de laatste hot topics binnen de IT-sector. Onze docenten doen hiervoor een beroep op hun netwerk in de bedrijfswereld.

Onze troeven

1

Cybersecurity vanaf het eerste jaar. Hoe werken cyber­criminelen en hoe ga je daarmee om?

2

IT-Lab: experimenteren met Hololens, Arduino's, drones, AR- en VR-brillen.

3

Netwerklab: zelf opbouwen en afbreken in een authentieke server­omgeving met Cisco-routers en server racks.

4

Simulatielab: virtuele nabootsing van een IT-bedrijf voor oefeningen rond Big Data en AI.

5

Projectwerk: in kleine teams en met intensieve coaching van docenten.

6

Brede basis­kennis: je hebt een snel aanpassings­vermogen en leert vlot nieuwe technologieën kennen.

Kies je campus/formule:

Kies je campus/formule:

Ondernemende en dynamische persoonlijkheid.

Tijdens de opleiding leer je breed denken en meepraten met het management.

 • Je schaaft aan je communicatie­vaardigheden: bijvoorbeeld IT-oplossingen toelichten aan professionals, maar evengoed aan klanten of andere diensten binnen het bedrijf (en dus zonder vakjargon).
 • Je doet bedrijfs­economische inzichten op: tijdens de lessen word je je bijvoorbeeld bewust van de verschillende kostprijzen voor IT-oplossingen.
 • We halen alles uit de kast om je internationale ervaring te laten opdoen. Je kan samen met buitenlandse studenten een internationaal project uitwerken vanuit je thuisbasis of tijdens een kort verblijf in het buitenland. Pak je liever je koffers voor een langere periode? Ga dan een semester of een jaar lang studeren (of stage lopen) in het buitenland. Check nog meer internationale mogelijkheden.

Wat na je diploma?

Werken

De vraag naar IT'ers is bijzonder groot. Maar welk soort functie ambieer je? Applicatie­ontwikkelaar, webmaster, AI & data engineer, software developer, technische tester, analist, systeem- of netwerk­beheerder of researcher? In de IT-sector vind je vast en zeker je goesting!

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

Het postgraduaat IT-management (op campus Schoonmeersen) geeft je de nodige management­inzichten om informatica­projecten te begeleiden en vergroot je kans op een leiding­gevende functies.

Via een schakelprogramma kan je ook een masterdiploma behalen in de industriële wetenschappen informatica. Je wordt dan industrieel ingenieur. Dat opent voor jou nieuwe deuren op de arbeidsmarkt.

Wat je zeker nog moet weten.

Voorkennis en introductiecursus

Wil je je voorbereiden op een vlotte start? Bekijk dan even welke voorkennis wiskunde je nodig hebt. Je hebt steeds de mogelijkheid om een gratis introductiecursus te volgen vlak voor de start van het academiejaar.

Meer info over voorkennis wiskunde →

Laptop vereisten

Een eigen laptop is een ab-so-lu-te must. Check de vereisten voor een voldoende krachtige machine die minstens drie jaar geschikt blijft voor de opleiding. Alle professionele softwarepakketten van de opleiding zijn beschikbaar via HOGENT.

Bekijk de computer­vereisten →

Lessen in het Nederlands

Alle lessen worden in het Nederlands aangeboden, maar je kan ervoor kiezen om bepaalde opleidingsonderdelen in het Engels volgen.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

WWaar?

Wil je het liefst les volgen op de campus? Dan heb je keuze tussen campus Schoonmeersen Gent en campus Aalst.

Campus Schoonmeersen in Gent ligt vlakbij het station Gent-Sint-Pieters. Het is onze grootste studentencampus.

Virtueel bezoek aan campus Schoonmeersen →
Tip: ga in gebouw B zeker eens binnen in het IT-lab en het netwerklab.

Campus Aalst is een gezellige, kleinschalige stadscampus. Ze ligt dichtbij het centrum en op wandelafstand van het station en de parking Keizershallen.

Virtueel bezoek aan campus Aalst →
Tip: ga zeker eens binnen in het broeikaslokaal en bekijk het filmpje van oud-student Thomas Aelbrecht.

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →

Nog vragen over deze opleiding? Mail naar chantal.teerlinck@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Online Campus
Als eerstejaarsstudent toegepaste informatica kan je in voltijds dagonderwijs kiezen om altijd online les te volgen. Als student bepaal je zelf de onderwijsvorm Dit …
Toegepaste informatica in afstandsonderwijs
Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of …
Verkort traject toegepaste informatica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste …
Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Programmeren

Programmeren is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis naar de …

IT-management
In het postgraduaat IT-management krijg je de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen.