Facebook Pixel Mainframe Expert - Hogeschool Gent
Foto Mainframe Expert

Mainframe expert.

M

Mainframe expert.

Overweeg je een platform­switch en wil je je informatica­kennis omtunen naar het z/OS platform? De vraag naar IT'ers met mainframe skills klinkt heel luid vanuit de bedrijfswereld. De krachtige mainframe­computer is de basis binnen de informatica van grote bedrijven. Miljarden transacties en bedrijfskritische applicaties hebben nood aan een stabiel en performant systeem.

Mainframes zijn 'alive and kicking'. Deze IT-specialisatie is een keuze­traject in het laatste jaar van onze bachelor­opleiding toegepaste informatica. De vraag om deze expertise ook aan te bieden als niche-opleiding komt helemaal vanuit het werkveld. Bedrijven ondervinden duidelijk nood aan een bijscholing over mainframe skills zonder dat dit een zware impact heeft op de work life balance van hun werknemers. Ook vanuit Nederland is er veel interesse naar onze afgestudeerden.

HOGENT is de enige hogeschool of universiteit in de Benelux die een volwaardige mainframe­opleiding aanbiedt. Dankzij de micro degree kan je de opleidings­onderdelen van het keuzetraject 'mainframe expert' apart volgen en daarvoor een attest ontvangen. De keuze voor deze heel specifieke materie is ook vaak de aanloop naar een werkplek bij één van onze partner­bedrijven.

Voor wie?

  • IT-professionals die hun kennis willen updaten of uitbreiden zonder een langdurende opleiding te moeten volgen.
  • Bachelors of masters (of minstens gestart aan diplomajaar) uit een IT-opleiding die op korte termijn een extra specialisatie­traject willen afwerken.

Het gevraagde diploma niet op zak, maar wel al jarenlang ervaring in de sector? Ook dan willen we jou de kans om mainframe expert te worden zeker niet ontzeggen. Via een intake­gesprek toetsen we af of het voor jou haalbaar wordt.

Programma & aanpak

Work-based learning modules

De work-based learning aanpak zorgt ervoor dat je de nodige competenties kunt verwerven op de werkvloer en dus quasi niet terug naar de school­banken moet. Je volgt dan het werk­regime en de organisatie binnen het bedrijf. Tijdens deze modules zorgen we voor online coaching vanuit HOGENT. Verder wordt al het nodige ter beschikking gesteld door het bedrijf. Wie zelf geen bedrijf kan aanleveren voor deze modules, brengen we in contact met één van onze partners.

Lessen op de campus

Voor de lessen die wel op de campus plaats­vinden, zal je aansluiten bij de laatstejaars­studenten uit onze bachelor­opleiding. We voorzien ook in individuele coaching tijdens het inoefenen van de basis­vaardigheden. Dit gebeurt online. Je werkt de micro degree af in het eerste semester van het academiejaar.

 
Opleidingsonderdeel studiepunten
Discover the mainframe 5
Work-based learning Mainframe System Administration 6
Work-based learning Mainframe Transaction Systems 4
Work-based learning Mainframe Software Development 6
Master the mainframe 3
Totaal op te nemen studiepunten 24
HOGENT is de enige hogeronderwijs­instelling in de Benelux die een mainframe­opleiding aanbiedt.
HOGENT is de enige hogeronderwijs­instelling in de Benelux die een mainframe­opleiding aanbiedt.

Prijs

Het studiegeld van de micro degree bestaat uit een vast bedrag van 247,90 euro en een variabel bedrag van 11,90 euro per studiepunt. Het totale studiegeld als niet-beursstudent bedraagt dan 533,50 euro voor de volledige opleiding.

Attestering

Voor alle opleidings­onderdelen ontvang je een creditattest. Als je slaagt voor alle opleidings­onderdelen, ontvang je een attest van de micro degree mainframe expert.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker? We helpen je graag verder!

WWaar?

Door onze work-based learning aanpak ben je vooral aanwezig op de werkvloer binnen je eigen bedrijf of bij één van onze partners. Moet je toch naar de les, dan heb je de keuze tussen campus Schoonmeersen Gent en campus Aalst.

Bekijk onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

begeleiding →

Vragen over je studietraject?
Contacteer veerle.bosmans@hogent.be
(studietrajectbegeleider)

IInfo, intake & inschrijven

Wil je meteen inschrijven of eerst een afspraak maken voor een intake­gesprek? Zit je nog met inhoudelijke vragen over deze opleiding?

Contacteer chantal.teerlinck@hogent.be (opleidingshoofd toegepaste informatica)

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs
Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …
Verkort traject toegepaste informatica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste …
IT-management
In het postgraduaat IT-management krijg je de nodige management­inzichten en -vaardigheden om informatica­projecten te begeleiden en IT-management­functies uit te oefenen.
Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Programmeren

Programmeren is een graduaat in dag­onderwijs (2 jaar) of avond­onderwijs (4 jaar). Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …