Foto HOGENT is 'SDG Pioneer' en start eigen Sustainability Office op.

HOGENT is 'SDG Pioneer' en start eigen Sustainability Office op.

H

HOGENT is 'SDG Pioneer' en start eigen Sustainability Office op.

Dinsdag 7 november reikte CIFAL het certificaat ‘SDG Pioneer’ uit aan HOGENT. Dat is de bekroning van de inspanningen die HOGENT leverde bij het uitbouwen van een strategisch duurzaamheids­beleid. Maar dat beleid wordt nog verder verfijnd, voortaan ook met de inbreng en steun van het Sustainability Office, dat eerst­daags van start gaat en in goede banen wordt geleid door job­studenten Arthur en Mercedes.

In september 2021 tekende HOGENT een samenwerkings­akkoord met CIFAL. Dat is een door de Verenigde Naties erkend trainings- en expertise­centrum op het vlak van de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. De samen­werking hield in dat CIFAL HOGENT drie jaar zou begeleiden op weg naar een duurzaamheids­visie en -strategie en de realisatie van concrete actie­punten op het vlak van ecologische, circulaire, sociale en ethische duurzaamheid.

Pioneer, eerste stap op weg naar Ambassador

Dat leidde dinsdag 7 november tot de uitreiking van het 'SDG Pioneer'-certificaat. Dat is de bekroning voor het opmerkelijke traject dat HOGENT heeft afgelegd bij het uit­bouwen van een strategisch duurzaamheids­beleid.

Peter Wollaert, directeur van CIFAL, loofde onder meer de vele initiatieven die HOGENT onder impuls van duurzaamheids­coördinator Karen Van Bastelaere nam en de inspanningen die werden geleverd om de betrokken­heid van medewerkers, maar ook van stake­holders te verhogen. Daarnaast investeerde HOGENT sterk in opleiding rond duurzaam­heid en de SDG’s. Zo startte HOGENT, samen met CIFAL, dit academiejaar de micro-credential duurzaamheidscoördinator op.

Het ‘SDG Pioneer’-certificaat is uiteraard geen eind­punt, maar een tussen­stap naar een nog consequenter duurzaamheids­beleid en naar de volgende fase, die tot het ‘SDG Champion’-certificaat moet leiden. Het uiteindelijke doel is om binnen afzienbare tijd zelfs ‘SDG Ambassador’ te worden, wat staat voor het meest door­gedreven niveau inzake SDG-beleid.

Sustainability Office

Een Sustainability Office kan alvast helpen bij die evolutie. Dat gaat eerstdaags van start. Studenten Mercedes Buseyne en Arthur Wullaert zullen er als vaste mede­werkers – zij gaan elk 8 uur per week aan de slag als job­student – initiatieven opzetten om te informeren, het draag­vlak voor een duurzaamheids­beleid te vergroten en een vrijwilligers­werking uit te bouwen. Dat gebeurt uiteraard in samenspraak met de duurzaamheids­coördinator. Aan enthousiasme ontbreekt het hen alvast niet.

Arthur studeerde af als bachelor retail­management en volgt nu een verkort traject milieu- en duurzaamheids­management. “Als ik denk aan de invloed die het hoger onderwijs kan hebben op onze samen­leving en planeet, zie ik een ongelooflijke kans om verandering teweeg te brengen”, zegt hij.

Arthur

  Als ik denk aan de invloed die het hoger onderwijs kan hebben op onze samenleving en planeet, zie ik een ongelooflijke kans om verandering teweeg te brengen.
Arthur Wullaert

“Een duurzamere hogeschool gaat niet alleen over het verminderen van de eigen ecologische voet­afdruk, maar ook over het inspireren van de volgende generatie leiders, onder­nemers, kritische mede­werkers om verantwoordelijke beslissingen te nemen.”

Mercedes

  Om bewustzijn te creëren, moet je uiteraard communiceren. Ik denk dat we op dat vlak nog een weg af te leggen hebben, onder meer door op sociale media zoals Instagram en TikTok aantrekkelijk en gebald, maar ook inhoudelijk sterk te informeren, op maat van de studenten.
Mercedes Buseyne

Tijdens zijn stage deed Arthur ervaring ter zake op bij Delhaize. Hij hielp er mee bij het uitwerken van de klimaat­doel­stellingen en ontwikkelde samen met een collega een opleiding rond de integratie van duurzaamheids­criteria in het aankoop­beleid. Samen met een team IT'ers werkt hij de Klimaat­hub uit, waarin leveranciers worden gesensibiliseerd om hun carbon footprint te berekenen en te reduceren.

Toegankelijk

Mercedes Buseyne, het tweede lid van het Sustainable Office-team, legt veel nadruk op communicatie. “Om bewustzijn te creëren, moet je uiteraard communiceren. Ik denk dat we op dat vlak nog een weg af te leggen hebben, onder meer door op sociale media zoals Instagram en TikTok aantrekkelijk en gebald, maar ook inhoudelijk sterk te informeren, op maat van de studenten.”

Mercedes studeert interieur­vormgeving aan KASK & Conservatorium en is ook daar alert voor duurzame oplossingen: “Ik probeer in mijn huidige opleiding aandachtig te volgen wat de nieuwste duurzame materialen zijn en hoe we naar een duurzame manier van wonen kunnen evolueren.”

Ze gelooft sterk in de meerwaarde van het Sustainability Office: “Een door studenten geleide organisatie vergroot de toegankelijk­heid voor mede­studenten. De drempel om contact op te nemen, vragen te stellen én te participeren, verkleint.”

Het Sustainability Office wordt uitgebouwd volgens de criteria van de ‘Green Offices’. Dat zijn duurzaamheids­platformen binnen universiteiten en hogescholen waar studenten en mede­werkers beschikken over een mandaat, middelen en onder­steuning om hun onderwijs­instellingen te verduurzamen. Het Green Office-model geldt als toon­beeld van hoe hoger onderwijs kan verduurzamen. Inter­nationaal huis­vesten een zeventig­tal onderwijs­instellingen een Green Office. HOGENT kiest ervoor om niet de benaming Green Office te gebruiken, om te benadrukken dat het niet alleen over milieu en ecologie gaat, maar ook over inclusie, gelijke rechten en ethisch handelen.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Duurzaamheid

HOGENT stelt de duurzaamheids­ambities scherper. Er werd een duurzaam­heids­coördi­nator aangesteld en een lang­durig traject dat begeleid wordt door CIFAL Flanders, een …

Micro-credential duurzaamheids­coördinator

De opleiding duurzaamheids­coördinator (1 semester) in dagonderwijs of afstands­onderwijs bereidt je voor om bedrijven en organisaties te adviseren op alle vlakken van duurzaamheid. …

Milieu- en duurzaam­heids­management

De bacheloropleiding milieu- en duurzaamheids­management (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven, overheden en organisaties aansturen om …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG13 - Klimaatactie, SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 08/11/2023