Facebook Pixel Milieu- en duurzaamheidsmanagement - Hogeschool Gent
Foto Milieu- en duurzaamheidsmanagement

Milieu- en duurzaamheidsmanagement.

M

Milieu- en duurzaamheidsmanagement.

Mee bouwen aan een betere wereld voor de huidige en volgende generaties: van een uitdaging gesproken.

De afstudeerrichting milieu- en duurzaamheidsmanagement (vroeger milieumanagement) is een boeiende opleiding die volledig focust op praktijk en actualiteit. De uitdaging is bijzonder groot: de wereldbevolking neemt toe en we botsen tegen de planetaire grenzen aan. Dit is een kwestie van mondiaal belang. Onze samenleving heeft degelijk geschoolde praktijkspecialisten nodig. Mensen die oprecht begaan zijn met de thema’s milieu en duurzame ontwikkeling.

Mensen die vanuit verstandige inzichten willen meewerken aan een groots project: een betere wereld bouwen voor de huidige en volgende generaties. Maar ook op microniveau: mensen die de milieuprestatie van hun bedrijf willen verbeteren en die willen bijdragen tot veiligheid en welzijn op het werk.

Vanaf dag één krijg je vakken als milieurecht en milieubeleid, duurzame ontwikkeling, mondiale milieuproblematiek, mobiliteit en duurzaam ondernemen. Ook chemie en fysica behoren tot het pakket. Want om milieuprocessen te begrijpen heb je een stevige wetenschappelijke basiskennis nodig. Maar wees gerust: voorkennis is niet vereist.

In de daaropvolgende jaren diep je je milieu- en duurzaamheidskennis verder uit. Je gaat in op alle milieucompartimenten (bijvoorbeeld water, bodem en lucht) en je bestudeert zowel de wetenschappelijke achtergrond van de problematiek als de mogelijke technologische oplossingen. Daarnaast zorgen we er steeds voor dat er conform de wetgeving wordt gewerkt. Maar je verwerft ook een bedrijfseconomische achtergrond zodat je bedrijven en overheden perfect kan adviseren over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Sfeerbeeld
"Ik heb via mijn stage een job­aanbieding ge­kre­gen als duur­zaam­heids­consultant. Ik coach nu bedrijven en overheden in hun duur­zaam­heids­strategie en MVO-aanpak. Volledig mijn ding!"

Melvin Laurent
oud-student

Uniek!

Deze afstudeerrichting kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

Uniek!

Deze afstudeerrichting kan je in Vlaanderen alleen aan HOGENT volgen.

Je gaat zelf regelmatig een bedrijf infiltreren. Wat houdt dat in? Via een bedrijfsbezoek observeer je eerst hoe men de zaken aanpakt. Daarna pleeg je overleg en observeer je verder, terwijl je continu in contact blijft met het bedrijf. Uiteindelijk maak je een analyse van de situatie en stel je een advies voor.

Project milieuzorg

Je brengt de milieuaspecten van een bedrijf in kaart. Vervolgens analyseer je een of meerdere milieucompartimenten, bijvoorbeeld de afvalwaterproblematiek. Ten slotte stel je een remediëring voor.

Project preventie

Je gaat een week op werkplekleren. In overleg met de preventieadviseur van het bedrijf stel je een risicoanalyse op en stel je een geschikte remediëring voor.

Project duurzaamheidsassessment

Je analyseert de duurzaamheids­prestatie van een bedrijf. Je doet dat door de CO2-voetafdruk te onderzoeken, de materialen­kringlopen te bestuderen en een MVO-scan uit te voeren. Vervolgens ontwerp je een duurzaamheidsactieplan voor het bedrijf.

Gastdocenten uit de praktijk

Voor specifieke, beroepsgerichte onderwerpen krijg je les van gastdocenten uit het bedrijfsleven.

Match ik met milieu- en duurzaamheidsmanagement?

1

Je bent 100% begaan met het milieu en duurzame ontwikkeling en zoekt een opleiding die aansluit bij de verwante thema's: van milieu en ecologie tot duurzaamheid en het klimaat.

2

Je verkiest de circulaire economie en recycleren boven hersenloos consumeren.

3

Je behoudt graag het overzicht over verschil­lende uitdagingen op vlak van milieu en maatschappij in plaats van specialist te zijn in één thema.

4

Je engagement wil je dolgraag onderbouwen: zowel op economisch, ecologisch, wetenschappelijk als juridisch vlak.

5

Je wil graag aan de slag gaan met hands-on cases in een echte bedrijfsomgeving.

6

Je wil mensen en bedrijven graag in beweging brengen richting duurzaam samenleven en ondernemen. Hoe?
Door inhoudelijk te communiceren en
gericht te sensibiliseren.

Ga voor preventieadviseur of verruim je horizonten in het buitenland. 

De milieucoördinator staat de bedrijfsleiding bij in haar milieubeleid en de praktische uitvoering ervan.

In veel bedrijven gaan zorg voor het milieu en zorg voor veiligheid en welzijn van werknemers (of preventiemanagement) hand in hand. Daarom kan je in het tweede jaar kiezen om het attest preventieadviseur niveau II te behalen.

Dat is een interessante optie, want bedrijven zijn verplicht om een erkend preventieadviseur aan te stellen. Die helpt de werkgever om over het welzijn van de medewerkers te waken.

Wil je liever je horizonten verruimen, internationaal gaan en je milieucompetenties verder uitdiepen? Geen probleem.

Je kan het pakket preventieadviseur omwisselen voor een Erasmus uitwisselingsprogramma in het buitenland.

Zo kan je verschillende milieuopleidingen volgen in landen die op het vlak van milieubeleid zeer vooruitstrevend zijn.

Wil je achteraf alsnog het attest preventieadviseur behalen? Geen probleem. Het volstaat om na je opleiding het semester preventieadviseur te volgen.

We werken samen met de volgende buitenlandse hogescholen waar je de onderstaande verdiepende programma’s kan volgen:

 • Han Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Wind energy project management
 • Avans Hogeschool Breda: Biobased Energy and Business Development
 • Saxion Hogeschool Eindhoven: Sustainable Area Development & Integrated Water Management
 • Inland Norway University of applied sciences: Ecology and conservation
 • Xamk Mikkeli Finland: 1) Environmental engineering en 2) Forestry
 • Turku University of applied sciences Finland: Energy and Environmental Technology
 • University of Southern Denmark: Environmental and resource management

Professionele én persoonlijke groei.

“Erasmus was voor mij niet gewoon een uitwisselingsproject. Door vier maanden alleen te wonen, ben ik ook zelfstandiger geworden en kan ik beter met geldzaken omgaan. Ook op sociaal vlak ben ik gegroeid."

Lore De Graeve
oud-student

Professionele én persoonlijke groei.

“Erasmus was voor mij niet gewoon een uitwisselingsproject. Door vier maanden alleen te wonen, ben ik ook zelfstandiger geworden en kan ik beter met geldzaken omgaan. Ook op sociaal vlak ben ik gegroeid."

Lore De Graeve
oud-student

Wat na je diploma?

Werken

Je kan aan de slag als milieucoördinator in een bedrijf of in een consultancybureau. Maar ook als milieudeskundige in je gemeente, bij een overheidsinstelling of een ngo. In bedrijven worden de functies milieucoördinator en preventieadviseur vaak gecombineerd door een en dezelfde persoon. Voor beide functies heb je een officieel erkend attest op zak.

Bovendien kan je ook nog het keuzevak kwaliteitsmanagement volgen. Daarmee kan je solliciteren voor de prestigieuze job van ESQ-officer (environment, safety, quality). Je zult zien: tal van bedrijven zijn op zoek zijn naar zo’n witte raaf. Ook in duurzame ontwikkeling zijn er heel wat mogelijkheden. Zo kan je overheidsorganisaties en bedrijven helpen over te schakelen naar duurzaam ondernemen.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

 • een masteropleiding milieu- en preventiemanagement
  (via een schakelprogramma)
 • een masteropleiding milieuwetenschappen
  (via een schakeljaar)
 • een bachelor-na-bacheloropleiding internationaal bedrijfsmanagement

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Wat je nog moet weten.

 • De opleiding is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze nergens anders volgen.
   
 • In deze opleiding krijg je een combinatie van milieu, duurzaamheid en preventie. Een garantie voor een uitdagende job met veel toekomstmogelijkheden.
   
 • Naast je bachelordiploma ontvang je de felbegeerde attesten van milieucoördinator niveau B en preventieadviseur niveau II. Dat laatste attest krijg je uiteraard alleen maar als je kiest voor het traject preventieadviseur.
   
 • Heb je al een diploma hoger onderwijs uit eerdere studies en ben je enkel geïnteresseerd in de duurzaamheidsvakken? Dan kan je de micro degree duurzaamheid volgen.
   
 • Als milieu- en duurzaamheidsmanager ga je voor een zinvolle job mét impact.