Foto Kruispunt van onderzoek, onderwijs en werkveld

Kruispunt van onderzoek, onderwijs en werkveld.

K

Kruispunt van onderzoek, onderwijs en werkveld.

De Proefhoeve van Bottelare, een samenwerking tussen HOGENT en UGent, zet op 29 juni de deuren open. De Proefhoeve is een cruciale site voor verschillende onderzoeksprojecten van het onderzoekscentrum AgroFoodNature en praktijkgericht onderwijs van het departement Biowetenschappen en Industriële Technologie. Het is een agrarisch kruispunt waar onderzoek, onderwijs en dienstverlening elkaar ontmoeten en de basis wordt gelegd voor interne en externe cocreatie.

“Zonder de proefhoeve zou een aanzienlijk deel van ons onderzoek niet mogelijk zijn”, situeert Lieve Vermeiren, coördinator van AgroFoodNature. “De medewerkers van de proefhoeve verzorgen een continue stroom van onderzoeks- en dienstverleningsprojecten. De Proefhoeve kent zijn oorsprong binnen HOGENT maar sinds de integratie van de masteropleiding biowetenschappen in UGENT, werken we er verder samen vanuit zowel UGent als HOGENT. Bezieler en coördinator van de proefhoeve is Geert Haesaert, professor aan UGent maar ook nog deels verbonden aan het departement Biowetenschappen en Industriële Technologie van HOGENT en aan AgroFoodNature. Hoewel we niet per definitie voor elk onderzoeksproject met beide instellingen samenwerken, hebben we wel een gezamenlijke aansturing van de dagdagelijkse werking uitgebouwd en ontwikkelen we een gemeenschappelijke visie over hoe we als Proefhoeve willen evolueren.”

Ecologische textielvezel

De teelten op de proefhoeve zijn vaak de primaire producten die elders verder worden ontwikkeld of gebruikt: zo zijn er bijvoorbeeld projecten in samenwerking met de binnen HOGENT gekende brouwerij of met het bakkerij-onderzoek van AgroFoodNature of met het onderzoekscentrum FTILab+. Dat laatste doet onder meer onderzoek naar hennep als ecologische textielvezel en de hennep die gebruikt wordt bij dat onderzoek, wordt in Bottelare geteeld. “De veldproeven omtrent het efficiënt telen en oogsten van hennep zijn daarbij uiteraard zeer belangrijk als eerste stap in dat hele proces”, verduidelijkt Veronique Troch, die als onderzoeker bij AgroFoodNature en teamcoördinator landbouw de hennepteelt opvolgt en coördineert.

Ze geeft nog mee dat HOGENT, deels door de projecten op de proefhoeve, intussen gewaardeerde expertise heeft opgebouwd in dat domein: “Op Europees vlak worden we geregeld gevraagd als spreker en recent hebben we een Europese projectaanvraag ingediend met partners uit Frankrijk, Duitsland en Nederland – zowel onderwijs- en onderzoeksinstellingen als bedrijven – om onze onderzoeksresultaten rond hennepteelt verder en op grotere schaal te kunnen valoriseren.”

Variatie troef

Hennep is maar één voorbeeld van teelt waarnaar onderzoek gebeurt. De meest courante teelten in Bottelare zijn tarwe, triticale, gerst, maïs, aardappelen, grassen en vlinderbloemigen (klaver, lupinen, erwten, veldbonen), maar ook bieten, vezelhennep, vlas, koolzaad en groenten behoren tot de mogelijkheden. Verschillende types van veldproeven worden aangelegd: rassenproeven, proeven ter evaluatie van gewasbeschermingsmiddelen en biostimulantia, bemestingsproeven, teeltechnische en vruchtwisselingsproeven.

Het landbouwonderzoek zet momenteel onder impuls van de Vlaamse Eiwitstrategie sterk in op het potentieel van lokaal geteelde eiwitgewassen (vb. gele erwt, veldbonen,…) om mens en dier mee te voeden. Dit kan een duurzaam alternatief vormen voor geïmporteerde soja. Ook aan dat onderzoek draagt de Proefhoeve een steentje bij.

Veronique Troch

Veronique Troch, HOGENT-lector en onderzoeker: "We maken sterk de verbinding tussen ons onderwijs en onze onderzoeksprojecten, waar we de studenten geregeld bij betrekken”

Tot slot wordt op de site Bottelare ook gekeken hoe plantaardige productie kan verlopen met respect en zelfs winst voor de natuur. Binnen het landbouwlandschap ligt immers een enorm potentieel voor het stimuleren van de biodiversiteit. Door maatregelen toe te passen zoals de aanleg van bloemrijke akkerranden bouwen landbouwers mee aan een duurzaam agrarisch landschap. Proefhoeve Bottelare illustreert de mogelijkheden hiertoe in het demomoment Biodiverse Landbouw dat ook plaatsvindt tijdens de opendeurdag op 29 juni

Overdracht

Maar niet alleen voor onderzoek is de proefhoeve een belangrijke site. Ook het HOGENT-onderwijs vaart er wel bij: “Voor verschillende opleidingsonderdelen van de bachelor agro- en biotechnologie (Departement Biowetenschappen en Industriële) en het graduaat productiebeheer (optie land- en tuinbouw komen de studenten naar Bottelare voor practica, of om onderzoeksvaardigheden te ontwikkelen in het kader van stages of bachelorproeven. Hoe dan ook maken we sterk de verbinding tussen ons onderwijs en onze onderzoeksprojecten, waar we de studenten geregeld bij betrekken”, situeert Veronique Troch.

Die betrokkenheid van de studenten maakt de proefhoeve van Bottelare in zekere zin uniek. “Onderzoeksprojecten uitvoeren is een ding, de resultaten ervan tot in het werkveld krijgen, een ander”, zegt Veronique. “En aangezien onze studenten meewerken aan de projecten en enkele jaren later zelf in het werkveld staan, verloopt de overdracht van die kennis en inzichten naar het werkveld bijna spontaan.”

Opendeurdag

Tijdens de opendeurdag, op de laatste woensdag van juni krijgen bezoekers een inkijk in de werking van de proefhoeve, ze kunnen de verschillende proefvelden bezoeken en komen meer te weten over enkele onderzoeksthema’s, waaronder akkerrandbeheer als instrument voor een duurzame gewasbescherming.

De opendeurdag wordt overigens elk jaar druk bezocht door landbouwers en telers. “Eigenlijk kan je de proefhoeve beschouwen als een schoolvoorbeeld van een onderzoekscentrum waar lesgevers, studenten, onderzoekers en het werkveld elkaar vinden en samenwerken met elkaar”, besluit Lieve Vermeiren.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

AgroFoodNature
AgroFoodNature handelt als onderzoekscentrum op de raakvlakken tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
Bachelor agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Landbouw

Landbouw is een afstudeer­richting van de professionele bachelor agro- en biotechnologie waarin je alles leert over dierlijke en plantaardige productie. Van bodembeheer en bemesting tot …

Brouwerij en fermentatie

Het Innovatiecentrum voor Brouwerij & Fermentatie (IBF) is een gemeenschappelijke onderzoeksgroep van UGent en HOGENT en kent een jarenlange traditie van dienstverlening en onderzoek aan de …

FTILab+

FTILab+ wil de transformatie naar circulaire, biobased en gedigitaliseerde bedrijven, stimuleren. We adviseren start-ups, ontwerpers en bedrijven over financieringsmogelijkheden en stellen de …

Publicatiedatum: 16/06/2022