Foto "Op school noemde men mij de ICT-girl."

'Op school noemde men mij de ICT-girl.'

O

'Op school noemde men mij de ICT-girl.'

Lana Sakkoul (27) kwam in 2016 naar België en studeerde net af als bachelor toegepaste informatica aan HOGENT. Ze is daarmee een van de weinige jonge vrouwen in wat nog altijd een mannenbastion is – althans bij de studenten, niet bij het lectorenteam. Maar dat is niet het enige wat haar bijzonder maakt. Lana is namelijk van Syrische afkomst en kwam in 2016 in België terecht waar ze als jongvolwassene alleen, duizenden kilometers verwijderd van haar familie, in een volslagen onbekende omgeving haar weg moest zoeken. Evident was dat allerminst. Maar Lana geeft blijk van een sterke wil en een stevige portie ambitie.

Het feit dat Lana in België terecht kwam, was deels toeval: “Het doel was Duitsland, maar een vriend van mijn familie woonde in België, waardoor ik eerst naar hier ben gekomen. En ik vond België een mooi land, dus ben ik er gebleven.”

Lana had dan al in verschillende landen gewoond: ze werd geboren in Saudi-Arabië, maar heeft de Syrische nationaliteit. Als kind verhuisde ze met haar familie naar Syrië, maar in 2011 keerden ze terug naar haar geboorteland. Enkele jaren later trok ze naar Turkije om er te studeren, maar in dat land vond ze haar draai niet.

In België kon ze dus wel aarden. Op korte tijd leerde ze de taal. “In de beginperiode heb ik veel steun ervaren van IN-Gent, de organisatie die anderstalige nieuwkomers helpt integreren in de samenleving en onder meer taallessen aanbiedt.” Bij de start van het daaropvolgende academiejaar begon ze haar IT-opleiding aan HOGENT. “Het eerste jaar vond ik de vakken niet zo moeilijk, maar de taal was wel nog een obstakel. Ik durfde ook maar weinig te praten, uit vrees om fouten te maken. Maar geleidelijk voelde ik me zekerder”, vertelt ze. Volledig terecht overigens, want ze drukt zich bijzonder goed uit in het Nederlands.

ICT-girl

Bij de opleiding toegepaste informatica voelde Lana minder drempelvrees. Ze leeft zichtbaar op als ze het over IT kan hebben. Technologie is dan ook iets waar ze al van kindsbeen af door gefascineerd is: “Mijn zus had een computer, maar die mocht ik niet gebruiken. Stiekem deed ik dat toch, om te achterhalen hoe alles werkte. Op de duur kreeg ik een reputatie: als er een technisch probleem was, kwam men naar mij om het op te lossen. Op school noemde men mij de ICT-girl”, lacht ze.

“Dat zo weinig meisjes kiezen voor een IT-opleiding, vind ik vreemd, want IT is nooit saai! Er is heel veel variatie en de technologie evolueert voortdurend. Bovendien zit technologie verweven in alle aspecten van het leven”, situeert ze. Een veel betere ambassadeur voor IT-opleidingen bestaat er wellicht niet.

"IT is nooit saai. Technologie zit verweven in alle aspecten van het leven.”

Lana Sakkoul
Kersverse bachelor toegepaste informatica

Geen afscheid

Maar het is niet omdat haar studies een comfortzone vormden, dat ze het hier gemakkelijk had als alleenstaande buitenlandse student: “Hier alleen zijn, weegt eerlijk gezegd soms zwaar. Ik moet alles zelf doen, ken hier ook heel weinig mensen en heb mijn familie al jaren niet gezien. Dat is best moeilijk. Aan de andere kant leer je op die manier jezelf kennen en bouw je zelfvertrouwen op.”

Dat zelfvertrouwen kreeg wel een stevige knauw toen ze, bij het begin van haar stageperiode, vernam dat haar vader overleden was: “Het feit dat ik geen afscheid kon nemen, valt nog altijd zwaar. Ik heb toen een week mijn stage onderbroken, maar ik besefte dat mijn vader ervoor zorgde dat ik hier kon studeren, dat hij me steunde en trots was op mij. Dat heeft me gemotiveerd om door te zetten.”

En doorzetten deed ze: ze rondde haar opleiding met succes af en kan zeer binnenkort aan de slag bij FlowFactor, het IT-consultancybedrijf waar ze stage liep. En ze legt de lat voor zichzelf hoog: “Ik wil me nog verder specialiseren en denk eraan om op langere termijn misschien een internationale loopbaan uit te bouwen. Maar de eerstkomende jaren wil ik vooral ervaring opdoen en bijleren in België.”

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject toegepaste informatica

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste informatica …

Studeer verder in IT
Gebeten door IT en wil je graag verder studeren in deze interessante sector? Of ben je helemaal nieuw deze wereld en wil je graag zien wat je mogelijkheden zijn? Bekijk dan ons aanbod.
Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het …

Virtuele campus toegepaste informatica
Als eerstejaarsstudent in de bachelor toegepaste informatica kan je kiezen om altijd online les te volgen in voltijds dagonderwijs.

Publicatiedatum: 27/06/2022