Facebook Pixel Toegepaste informatica in afstandsonderwijs - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste informatica in afstandsonderwijs

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs.

T

Toegepaste informatica in afstandsonderwijs.

Toegepaste informatica kan je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met het afstandsleren willen we volwassenen bereiken die een studie wensen te combineren met een job en/of gezin. Het afstandsonderwijs richt zich tot diegenen die geen dagonderwijs kunnen volgen. Het is aan jou om te bepalen hoeveel studiepunten je wenst op te nemen.

Ongeveer eenmaal per maand plannen we een contactmoment voor elk opleidingsonderdeel. Deze contactmomenten worden na 17 uur ingepland. Je kan dan terecht bij de vaklector met je vragen en moeilijkheden met de leerstof. Deze contactmomenten zijn meestal vrijblijvend.

Voor sommige opleidingsonderdelen zoals projecten en workshops is de aanwezigheid enkele keren verplicht. Voor deze opleidingsonderdelen is er geen examen maar wel een permanente evaluatie. Voor de meeste studenten is dat minder dan vijf keer per jaar. De contactmomenten worden bekendgemaakt bij het begin van elk semester.

Kmo-portefeuille

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van kmo-portefeuille (erkenningsnummer kmo-portefeuille van HOGENT: DV.O101616).

Infosessie.

Wil je starten met deze opleiding? Volg dan eerst één van onze digitale infosessies. De eerstvolgende sessies vinden plaats op:

 • dinsdag 21 december (18.30 - 20 uur)
 • dinsdag 25 januari (18.30 - 20 uur)

Na inschrijving krijg je een link doorgestuurd.

Inschrijven

Infosessie.

Wil je starten met deze opleiding? Volg dan eerst één van onze digitale infosessies. De eerstvolgende sessies vinden plaats op:

 • dinsdag 21 december (18.30 - 20 uur)
 • dinsdag 25 januari (18.30 - 20 uur)

Na inschrijving krijg je een link doorgestuurd.

Inschrijven

Afstandsleren.

Heb je veel tijd dan kan je opteren voor een goed gevuld programma. Wil je het rustiger aan doen, dan kan je kiezen om slechts een paar opleidingsonderdelen te volgen. Zo bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je diploma eenmaal je voor alle opleidingsonderdelen (180 studiepunten ) een credit hebt behaald.

Studiebelasting

Een student in het dagonderwijs neemt 30 studiepunten per semester op, een afstandsleerder raden wij aan om maximum 20 studiepunten per semester (= ongeveer 20 uren studeren per week) op te nemen. Dit kan meer of minder zijn, in functie van je werksituatie en voorkennis. Aan dit tempo duurt de opleiding ongeveer 4,5 jaar.

Gewoonlijk schrijf je semester per semester in. Je kan je traject aan het begin van elk semester bepalen en indien gewenst nog bijsturen tot 15 november voor semester 1 en tot 1 maart voor semester 2.

De studietrajectbegeleider helpt je graag bij de samenstelling van dit traject. Neem alvast een kijkje in onze FAQ's.

“Ik begon aan afstands­onder­wijs om te bekijken of enkele vakken kon combineren met fulltime werk. Ik heb ondertussen veel bijgeleerd. Het afstandsleren bevalt me en de ondersteuning is heel goed. Ik besloot dan ook al snel om de volledige opleiding te volgen."

J. De Paepe
student afstandsleren

“Ik begon aan afstands­onder­wijs om te bekijken of enkele vakken kon combineren met full-time werk. Ik heb ondertussen veel bijgeleerd. Het afstandsleren bevalt me en de ondersteuning is heel goed. Ik besloot dan ook al snel om de volledige opleiding te volgen."

J. De Paepe
student afstandsleren

De opleiding.

Er is veel vraag naar hoog opgeleide IT- professionals. Een van de belangrijkste competenties voor de “IT'er van morgen” is zijn flexibiliteit. Zijn vermogen om zich snel aan veranderingen aan te passen en om vlot nieuwe technologieën aan te leren.

De opleiding zet daarom sterk in op een heel stevige en brede basiskennis over uiteenlopende IT-onderwerpen: cybersecurity, artificiële intelligentie, big data, development (Java, .NET, Python), operations (Linux, Windows Server). Vanaf het tweede modeltraject bouw je daarop verder en kies je via verschillende keuzepakketten de specialisatie die jij voor ogen hebt.

Meer over het opleidingsprogramma en de praktijkopdrachten

Ons team telt meer dan 50 experten die nauw samenwerken met de beroepssector. Via gastcolleges, projecten, stages en vakbeurzen brengen we je in contact met IT-professionals. Je zal in verschillende vakken en projecten boeiende opdrachten mogen uitwerken. Daarbij kan je rekenen op professionele support door onze docenten. Je schaaft aan je communicatievaardigheden en leert in cocreatie met klanten en het werkveld nieuwe toekomstgerichte 'smart solutions & applications' ontwikkelen. We stomen je klaar in de toekomst van IT, ook voor functies die misschien nu nog niet bestaan.

Keuze uit zes IT-specialisaties: Vanaf het tweede modeltraject zijn er verschillende keuzepakketten. In het derde jaar word je expert in één van de zes IT-specialisaties.

Achter elke app, website en informatica­dienst die je ooit al hebt gebruikt zit een team van developers.

Aan HOGENT leiden we developers in alle moderne technologieën op. Wil je web development leren in React met hooks, iPhone apps maken met de recentste versie van iOS en Swift of eerder in de enterprise wereld aan de slag met C# en Blazor, of Java Spring?
Het komt allemaal aan bod.

Programmeren leer je door het te doen. We laten je applicaties en websites maken voor echte klanten. Uiteraard zonder de fundamenten uit het oog te verliezen. We willen dat je basis ruim genoeg is zodat je ook vlot de technologieën van de toekomst onder de knie zal krijgen, wat die ook mogen zijn.

Wil je meer weten over de modernste ontwikkelingen in artificiële intelligentie? Ben je geïnteresseerd in de technologie achter vaccin­ontwikkeling, automatische nummerplaat­herkenning of de suggesties op webshops? In onze specialiteit AI & data engineer leer je na een gedegen basis­opleiding in software­ontwikkeling en systeem- en netwerk­beheer hoe je met behulp van de Python-programmeer­taal zelf AI-modellen kan creëren. Concreet ga je op een efficiënte manier big data voorbereiden en analyseren, de resultaten interpreteren en het model uiteindelijk integreren in een kant-en-klare toepassing.

Als business en functional analyst word je het technisch aanspreekpunt in het bedrijf om oplossingsgericht mee te denken bij het opzetten van software­oplossingen.

Door in te spelen op nieuwe ontwikkelingen in de ERP en CRM-software draag je bij tot proces­gedreven innovatie.

Je ondersteunt robuuste en efficiënte bedrijfs­processen in lijn met de business­vereisten, want je beschikt over een fundamentele kennis van de software­mogelijkheden en kan op die manier de juiste scenario's configureren.

Een aantal voorbeelden van typische jobprofielen:

 • Functional/technical consultant in
  • ERP (purchasing & inventory management, sales, logistics, production planning …)
  • Customer relationship management
  • Supply chain management
 • SAP developer (back-end & front-end)
 • Functional analyst
 • Application architect

Men zegt wel eens "Data is the new oil". Dat betekent niet alleen dat wie data bezit potentieel rijk is, maar ook dat je die data eerst moet ontginnen en raffineren om ze vervolgens te kunnen distribueren, opslaan en gebruiken. Wil je in elk van deze stappen een beslissende rol spelen? Dan is de specialiteit database administrator beslist iets voor jou. Na een gedegen basis­opleiding in software­ontwikkeling en systeem- en netwerk­beheer, ga je concreet aan de slag met diverse data­bronnen die je efficiënt leert beheren, opslaan en beveiligen.

Laptop, smartphone, slimme TV, Internet of Things wasmachine … Informatica dringt door in steeds meer domeinen van het leven, zowel in de privé als in de werksfeer. Als systeem- en netwerk­beheerder installeer je software op (virtuele) servers, al dan niet in de cloud. Je bouwt netwerken op die overal toegang geven tot de diensten die aangeboden worden door die servers (bedraad én draadloos). En je zorgt bovendien dat deze systemen 24/7 beschikbaar zijn.

Wil jij deze apparatuur kunnen configureren en beheersen? Wil je begrijpen hoe servers verschillen van laptops en wat de complexiteit van een inter­connected wereld is? Dan is dit keuzepakket iets voor jou.

We leren je niet zozeer een volledig nieuw programma ontwikkelen, maar integreren alle bestaande informatie­technologie tot een werkend geheel.

De weg ligt voor je open naar de volgende jobs: infrastructure engineer, network engineer, security specialist, system engineer …

Kijk je eerder uit naar een nichemarkt met mooie opportuniteiten? Spreekt een job in een groot bedrijf je aan? En is voor jou het technische, de stabiliteit en de continuïteit van de applicaties het belangrijkste?

Dan is de specialisatie Mainframe Expert iets voor jou. We laten je kennis maken met de krachtige (mainframe)computer die geëvolueerd is tot een moderne machine die je niet ziet, maar wel overal terugvindt.

Een machine waarbij je elke parameter zelf kan instellen en optimaliseren. Waarbij alles wordt gemonitord en gefinetuned. Waarbij schaalbare ressources flexibel worden ingezet zodat alle afspraken worden gehaald tegen een zo laag mogelijke prijs, want ‘What you use is what you pay for’.

Wat na je diploma?

Er blijft een zeer grote vraag naar IT-profielen op de arbeidsmarkt. Als afgestudeerde in de toegepaste informatica is werk gegarandeerd en heb je een ruime keuze aan jobs, zowel in KMO’s als in grote bedrijven. Dankzij je brede opleiding en de combinatie met je specialisatie kan je terecht in een brede waaier aan IT-jobs en kan je zonder twijfel doorgroeien.

Wat na je diploma?

Er blijft een zeer grote vraag naar IT-profielen op de arbeidsmarkt. Als afgestudeerde in de toegepaste informatica is werk gegarandeerd en heb je een ruime keuze aan jobs, zowel in KMO’s als in grote bedrijven. Dankzij je brede opleiding en de combinatie met je specialisatie kan je terecht in een brede waaier aan IT-jobs en kan je zonder twijfel doorgroeien.

Hoe inschrijven? 

Boek een online afspraak met de studietrajectbegeleider van de opleiding. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw traject en beantwoorden we graag al je vragen. Je kan, indien je wenst, aansluitend inschrijven.

Afspraak maken

Gelieve je alvast te registreren via webreg.hogent.be als je nooit eerder aan HOGENT gestudeerd hebt. Je moet volgende documenten voor inschrijving meebrengen:

 • Identiteitskaart
 • Diploma secundair onderwijs
 • Diploma hoger onderwijs (indien diploma behaald)
 • Bewijs dat je werkt of werkzoekend bent (attest van de werkgever OF een loonfiche OF een bewijs van inschrijving bij de VDAB…)
 • Bij facturatie aan derden: een bestelbon van de werkgever (indien het studiegeld van de opleiding aan de werkgever moet worden gefactureerd).

Het inschrijvingsgeld bestaat uit een vast gedeelte + een bedrag per opgenomen studiepunt. Alle info over het inschrijvingsgeld vind je op de pagina studiekosten.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

De contactmomenten
vinden plaats op
campus Schoonmeersen in Gent.

Heb je vragen?

Neem een kijkje in onze FAQ's.
Geen antwoord gevonden? Stuur een mailtje naar sonia.vandermeersch@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Toegepaste informatica in dagonderwijs

Deze opleiding biedt je in het eerste jaar een heel stevige en brede basis­kennis over diverse IT-onderwerpen. Daarna kies je staps­gewijs voor de specialisatie die het best bij je …

Online Campus
Als eerstejaarsstudent toegepaste informatica kan je in voltijds dagonderwijs kiezen om altijd online les te volgen. Als student bepaal je zelf de onderwijsvorm Dit …
Verkort traject toegepaste informatica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma toegepaste …
Programmeren

Programmeren is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis naar de …

Systeem- en netwerkbeheer

Systeem- en netwerkbeheer is een graduaat van 120 studiepunten in dag- en/of avond­onderwijs. Door de sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak word je meteen uitgedaagd om je kennis …

Mainframe Expert

De micro degree mainframe expert richt zich tot IT-professionals en bachelors of masters uit een IT-opleiding die op korte termijn hun kennis willen uitbreiden. De vraag naar IT'ers met mainframe …