Studente milieu- en duurzaamheidsmanagement wint Young Reporters for the Environment Award.
Chiara Berrevoets, eerstejaarsstudente milieu- en duurzaamheidsmanagement, won de ‘Young Reporters for the Environment Award', een initiatief van Good Planet. Chiara behaalde de prijs in de categorie ‘Milieucampagne video’. Met haar kunstzinnige video ‘My vow to a cow’ vraagt ze aandacht voor de gevolgen van de melk- en vleesindustrie voor het milieu, het klimaat – en de dieren zelf, natuurlijk.
Haar inzending was het gevolg van een opdracht in het opleidingsonderdeel duurzame ontwikkeling, verduidelijkt Chiara. “We werden gevraagd om een bepaalde milieuproblematiek te belichten en om daar dan ook een persoonlijke actie aan te koppelen. Ik koos voor koeien, niet alleen omdat ik een dierenliefhebber ben, maar vooral omdat de melk- en vleesindustrie op verschillende manieren een nefaste invloed hebben op de planeet en niet het minst op de dieren zelf.
Verschillende wetenschappelijke studies wijzen erop dat een reductie van de veestapel niet alleen de CO2-uitstoot sterk vermindert en dus het klimaat ten goede komt, maar ook andere milieuwinsten oplevert, onder meer op het vlak van stikstof (en de impact daarvan op het grond- en oppervlaktewater) en biodiversiteit. Het drastisch verminderen van de veestapel is echter pas realistisch als onze eetgewoonten veranderen met meer plantaardig en minder dierlijk voedsel.
Belofte aan de koe
De actie die Chiara koppelde aan haar opdracht speelde daarop in: ze zou enkel nog plantaardig eten en dierlijke producten waaronder dus ook melk, voortaan mijden. Dat lukte haar maar deels: “Ik koop zelf enkel plantaardige voeding, maar eens je onder vrienden en bij familie bent, valt het toch moeilijk om daar consequent in te zijn.”
Dat heeft ze ook verwerkt in haar video, die een behoorlijk sombere aanzet kent: ze verontschuldigt zich bij de koeien dat ze niet in haar opzet is geslaagd, maar doet hen wel de belofte dat ze beter haar best zal doen. Dat is het moment waarop de sfeer van de video luchtiger en speelser wordt.
Poëtisch
De video is een kunstzinnig werkstuk, wat de jury bijzonder kon appreciëren: “De beelden en de stiltes zijn zeer poëtisch. Het werk vertelt het meest persoonlijke verhaal, met een persoonlijk engagement”, luidt het in de jurybeoordeling.
Dat artistieke karakter is geen toeval: Chiara behaalde, voor ze de bacheloropleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement startte, een master in audiovisuele vorming.
Door die artistieke invalshoek komt de boodschap echter veeleer impliciet tot uitdrukking, waardoor ze voor sommige mensen misschien dreigt verloren te gaan. Maar daar maakt Chiara zich geen zorgen om: “Ik wou niets opdringen, maar een persoonlijk verhaal vertellen waarmee ik mensen bewust wil maken.”
Mogelijk is deze gelauwerde video de eerste van een reeks. Chiara denkt er immers over na om haar filmvaardigheden vaker in te zetten om aspecten uit haar studies milieu- en duurzaamheidsmanagement in beeld te brengen.
Met haar award wint Chiara twee overnachtingen aan Het Zilvermeer, waar ze met 4 tot 6 vrienden terechtkan.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Milieu- en duurzaamheidsmanagement
De bacheloropleiding milieu- en duurzaamheidsmanagement (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven, overheden en organisaties aansturen om …
Micro-credential duurzaamheid
Met de micro-credential duurzaamheid verwerf je een brede kennis rond topics die gerelateerd zijn aan duurzaamheid. Die kennis stelt je in staat om mee te werken aan de verduurzaming van je bedrijf …
Bedrijfsmanagement
In de bachelor bedrijfsmanagement kan je kiezen tussen 7 afstudeerrichtingen en 1 allround opleiding: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …
Duurzaamheid
HOGENT stelt de duurzaamheidsambities scherper. Er werd een duurzaamheidscoördinator aangesteld en een langdurig traject dat begeleid wordt door CIFAL Flanders, een …
Publicatiedatum: 10/05/2022