Foto Senioren staan mee voor de klas.

Senioren staan mee voor de klas.

S

Senioren staan mee voor de klas.

Tweedejaarsstudenten van de bachelor sociaal werk onderzoeken de impact van Jong & Oud in Gent. Ze onderzoeken hoe intergenerationele activiteiten verschillende generaties versterken. Het unieke daarbij is dat twee Gentse senioren mee de lessen begeleiden in coteaching en studenten helpen bij het uitwerken van hun onderzoeksprojecten.

Ouderen leven vaak in een vrij afgescheiden context: woonzorgcentra, serviceflatomgevingen, maar ook de vrijetijdsbeleving is vaak apart. Ze komen niet meer in contact met de jongere generaties. Het team Jong & Oud in Gent, deel van de Gentse stadsdienst Samenleven, Welzijn en Gezondheid, probeert die barrières tussen generaties weg te werken. Het stimuleert projecten waar verschillende generaties samenwerken, het begrip en respect tussen generaties opkrikken en bijdragen tot een solidaire samenleving. Jong & Oud organiseert zelf een wedstrijd waarbij het lovenswaardige initiatieven in dat kader bekroont.

FilmFest

In het vak Onderzoek van de opleiding sociaal werk gaan studenten van de opleiding sociaal werk na wat de impact is van Jong & Oud in Gent via eigen initiatieven en initiatieven die het de voorbije jaren ondersteunde.

De doelstelling van het vak is dat de studenten onderzoeksvaardigheden ontwikkelen. In dit geval onderzoeken ze dus enkele initiatieven, waaronder de projecten die Jong & Oud in Gent bekroond heeft, ze doen interviews met mensen die daaraan hebben deelgenomen. Daarnaast gaan ze ook na hoe sterke initiatieven kunnen worden verankerd zodat ze ook in de toekomst blijven doorgaan. Een voorbeeld daarvan zijn de ‘Generations intergenerationele filmcafés’ tijdens het jongste Filmfest Gent, waar ouderen en jongeren samen naar een film keken en daar nadien over in debat gingen.

Coteaching

Het unieke in de aanpak is dat ook twee senioren bij de lessen en de groepsprojecten worden betrokken. Dat leidt tot een uniek intergenerationeel coteachingsinitiatief: de senioren staan de lector bij en helpen de groepen studenten in de uitwerking van hun project. Ook een laatstejaarsstudent van de opleiding, die stage loopt bij Jong & Oud in Gent, treedt op als coteacher.

Ze zijn een klankbord, geven advies en gaan in discussie. Hun actieve aanwezigheid biedt een sterke meerwaarde, ervaart Steven Brandt: “Hoe je het ook draait of keert: ik ben als lector ook diegene die op het einde van de rit de studenten evalueert en dat maakt dat ze tegenover de coteachers zich toch wat ongedwongener en opener opstellen.”

De interactie tussen studenten en senioren noemt steven dan ook zeer waardevol: “Studenten verwachten participatie op dit niveau niet. Studenten zijn verrast dat de betrokken senioren actief en alert meepraten over actuele thema’s. Ze durven ook nogal ongezouten uit de hoek komen. Dat botst met het beeld van uitgetelde ouderen, dat studenten soms hebben van senioren. Door samen te werken krijgen studenten niet alleen een ander, genuanceerder beeld over de oudere generaties, maar ze krijgen ook een beter zicht op hoe het er vroeger aan toe ging, hoe ook alledaagse dingen evolueren en hoe wat nu evident lijkt, dat enkele generaties geleden allerminst was.”

Myriam Smet is een van de coteachingsenioren en voelt zich zeer goed in die rol: “Ik vind dit een zeer waardevol initiatief waar ik graag deel van uitmaak. Het draagt zeker bij tot een betere verstandhouding tussen verschillende generaties. Ik leer hier zelf trouwens ook elke keer bij”, illustreert ze.

De studenten moeten dan wel hun onderzoeksvaardigheden ontwikkelen, maar het is duidelijk dat ze veel meer zullen opsteken van dit vak.

Bekroonde HOGENT-projecten

portretfoto Nuray Eyri
Nuray Eyri

Voor de wedstrijd van Jong & Oud in Gent vielen de voorbije jaren enkele projecten van HOGENT-studenten in de prijzen. Zo zette oud-studente Nuray Eyri, samen met drie medestudenten, in de wijk Scheldeoord het initiatief 'wijkgerichte huistaakbegeleiding op maat' op. Kinderen uit kwetsbare gezinnen kregen er studieondersteuning, maar tegelijkertijd werden er ook activiteiten zoals een filmnamiddag, gezelschapsspelletjes in het park of een Turks ontbijt georganiseerd voor de kinderen en hun gezin. Ook andere buurtbewoners konden daaraan deelnemen, om zo het buurtgevoel en de sociale cohesie te versterken.

In 2018 kroonde het project ‘Levende Jukebox’ zich tot winnaar van de wedstrijd Jong en Oud in Gent. Studenten van KASK & Conservatorium speelden voor de bewoners van woonzorgcentrum Het Heiveld hun favoriete muziekjes, van schlagers en Gentse volksliedjes over klassiek en jazz tot Nick Cave.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Sociaal werk

In de opleiding sociaal werk leer je mensen begeleiden om problemen aan te pakken. Met deze bachelor maak je het verschil in allerlei sectoren, van profit tot non-profit, van vzw’s tot …

Sociaal werk in afstandsonderwijs

Sociaal werk kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studie­materiaal is aangepast voor …

Verkort traject sociaal werk

Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd (afhankelijk van de studiebelasting per …

Intergenerationele samenwerking
Verloopt de samenwerking tussen mensen van verschillende generaties in je organisatie soms stroef? Wil je de ouderen in je bedrijf langer aan de slag houden? Jong en oud …

Publicatiedatum: 17/11/2022