Sociaal werk kun je volgen via een regulier traject in dagonderwijs op de campus of via een autonoom traject in afstandsonderwijs. Met een autonoom traject studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor afstandsleren. En je krijgt de nodige begeleiding vanop afstand. Heel af en toe kom je naar de campus. Uiteraard behaal je dezelfde competenties en hetzelfde diploma als in de dagopleiding.
Een programma op jouw maat
Sociaal werk kan je volgen op de campus of via een autonoom traject, via afstandsleren waar en wanneer je wil. Je stelt zelf je programma samen, in functie van je beschikbare tijd, behoeften en wensen. Wij zien er uiteraard op toe dat je keuze realistisch en consistent is en past in logica en opvolging. Jij bepaalt samen met de trajectbegeleider hoeveel opleidingsonderdelen je per semester opneemt uit een totaalprogramma van 180 studiepunten.
Dit programma is volgens de logica per semester ingebouwd, precies om jou maximaal greep te geven op je opleiding. Wel hebben we de vereiste begincompetenties en volgtijdelijkheid uitgeschreven, zodat je weet in welke volgorde je de opleidingsonderdelen best volgt. Zo beslis je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen.
Doelgroep
Kan je werken met een pc? Heb je een diploma secundair onderwijs op zak? En ben je voldoende gemotiveerd om zelfstandig een diploma sociaal werk te behalen? Dan is afstandsleren waarschijnlijk iets voor jou.
In deze gevallen is een autonoom traject alvast een ideale studievorm:
- Je timing en routines maken het onmogelijk voltijds overdag les te volgen op de campus.
- Je hebt met een graduaatsopleiding al heel wat ervaring op zak maar je wil graag een bachelordiploma aan je cv toevoegen zodat je kan doorgroeien in je job.
- Je overweegt een carrièreswitch, maar je wil of kan niet dagelijks achter de schoolbanken zitten.
- Je hebt een beperkte mobiliteit.
- Je bent topsporter.
- Je hebt al een bachelor- of masterdiploma gehaald, maar je wil je toch nog bijscholen. Mogelijk kan je dan je diploma behalen via een verkort traject.
Beroepsmogelijkheden
Met het diploma van sociaal werk kan je alle kanten uit. Dankzij de brede invulling van de opleiding en je specialisatie via keuzemodules is je werkzekerheid gegarandeerd.
Jij neemt het voortouw, onze lesgevers staan je bij
Bovendien laten we je tijdens je studie niet zomaar aan je lot over. Je lectoren staan voor je klaar als je vragen hebt en geven je af en toe een motiverend zetje tijdens de afgesproken contactmomenten, zowel fysiek als online. Zelfstudie met begeleiding dus.
Een flexibel programma via het flextraject.
Ben jij een student in het autonoom traject via afstandsonderwijs, maar ervaar je meer nood aan begeleiding of wens je soms aansluiting op campus? Vraag meer info over de mogelijkheid tot een autonoom flextraject.
Mail naar ao.sociaalwerk@hogent.be.
Bezoek ons tijdens een van onze infodagen. Je krijgt antwoorden op al je vragen over de kostprijs, duur, toelatingsvoorwaarden …
Praktisch.
Studiebelasting
Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidingsonderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.
Heb je veel tijd of meer voorkennis dan kan je opteren voor een goed gevuld programma. Wil je het rustiger aan doen? Dan kan je kiezen om slechts een paar opleidingsonderdelen te volgen. Zo bepaal je zelf hoe lang je over de opleiding wilt doen. Je behaalt je diploma eenmaal je alle opleidingsonderdelen (180 studiepunten) hebt vervolmaakt.
Digitaal leerplatform
Op ons digitaal leerplatform vind je een leerpad, studietijdramingen, oefeningen, zelftests, aankondigingen en talrijke tips. De cursussen zijn geënt op zelfstudie. Je krijgt op het platform feedback bij de oefeningen en zelftests. Zo krijg je controle over je vorderingen.
Toch sta je er niet alleen voor. Je blijft in contact met je medestudenten en met je lectoren. We houden contact via dit forum, maar ook via e-mail en persoonlijke contactmomenten waar we elkaar fysiek ontmoeten. Wees gerust, je krijgt de nodige begeleiding, waar en wanneer jij wil.
Werken en studeren
Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen. Deze opleiding komt in aanmerking voor de subsidies van de kmo-portefeuille, voor Vlaamse opleidingsincentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank.
Meer info over steunmaatregelen →
Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.
Meer info over financieringssteun via STUVO →
Werkzoekend? Mogelijks kan je ook rekenen op steun van de VDAB.
Contact
Nood aan meer informatie? We zijn er voor jou.
- Opleidingscoördinator Eva Vens of Inge Debaere helpen je graag verder via ao.sociaalwerk@hogent.be
- Vragen over je traject? Aan elke vervolgopleiding is ook een studietrajectbegeleider verbonden bij wie je terechtkunt.
- Ontmoet ons op de infodagen. Ter plaatse kan je een infosessie volgen en vragen stellen.
- Of schrijf in voor een online infosessie.
Hoe
inschrijven?
Op de infodagen of tijdens een intakegesprek kom je te weten of afstandsleren ook voor jou de optimale keuze is.
Neem hiervoor contact op met de coördinator afstandsleren via eva.vens@hogent.be.
Heb je je intake achter de rug en beschik je over alle info die je nodig hebt? Ben je overtuigd van je studiekeuze?
Schrijf je dan in via hogent.be/inschrijven
Als je nooit eerder aan HOGENT gestudeerd hebt, zal je volgende documenten moeten uploaden tijdens je online inschrijving:
- Identiteitskaart
- Diploma secundair onderwijs
- Diploma hoger onderwijs (indien diploma behaald)
- Bewijs dat je werkt of werkzoekend bent (attest van de werkgever OF een loonfiche OF een bewijs van inschrijving bij de VDAB…)
Het inschrijvingsgeld bestaat uit een vast gedeelte + een bedrag per opgenomen studiepunt.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar?
Voor een beperkt aantal opleidingsonderdelen is je aanwezigheid toch verplicht. Deze contactmomenten vinden doorgaans buiten de kantooruren plaats op campus Schoonmeersen gebouw T.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
volg een infosessie →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.