Facebook Pixel Amélie Badie - Hogeschool Gent
Foto Amélie Badie

Maak kennis met de ondernemers van het postgraduaat ondernemen.

M

Maak kennis met de ondernemers van het postgraduaat ondernemen.

Je eigen onderneming uit de grond stampen: je moet het maar doen. Deze ondernemers hebben één ding gemeenschappelijk: ze volgden hun passie en starten vanaf oktober samen met nog een tiental anderen als eerste lichting deelnemers van het gloednieuwe postgraduaat ondernemen.

Amélie Badie van Catberry Pastries.

Amélie » Ik heb allesbehalve een typisch traject afgelegd. Eigenlijk heb ik sociaal werk gestudeerd aan HOGENT en daarna ging ik nog voor een master in de milieuwetenschap aan de Universiteit Antwerpen. Ik was zelf al vegan en bakte veel taartjes omdat het aanbod in de winkels op dat moment nog niet veel voorstelde. Elke week bakte ik wel taart en bleef ik oefenen. Zelfs tijdens mijn herexamens keek ik veel YouTube-filmpjes over taarten bakken. Daardoor ben ik nog steeds niet geslaagd voor wiskunde, maar ik hoop dat ooit nog eens te kunnen afronden om mijn master nog te behalen.

Amélie Badie - foto door @bynouchka

Foto door @bynouchka.

Van passie tot bedrijf

In de zomer van 2016 nam ik deel aan de Vegan Bake Off-wedstrijd van EVA vzw en behaalde ik de tweede plaats. Ik was daar zo van verschoten, maar sindsdien kwamen mijn vrienden plots aankloppen met de vraag of ik ook voor hen taarten wilde maken. In 2017 heb ik dan officieel het statuut student-zelfstandige aangevraagd en na drie jaar heb ik mijn eigen atelier geopend in Gent. Ik had het nooit gedacht, maar intussen zit ik hier al een jaar in mijn eigen stekje. Ik geniet er echt van om mooie taarten te kunnen afleveren en om foto’s te zien van blije kindjes met een verjaardagstaart uit mijn atelier.

Wie of wat inspireert jou?

Ik denk meteen aan Tartelies: zij bakt ook vegan taarten en doet net als ik zo veel mogelijk zelf. Vrouwelijke ondernemers proberen elkaar ook vaak te helpen. Toen Tartelies haar éénjarig bestaan vierde in Antwerpen mocht ik de koekjes bakken, en met kerst konden onze klanten uit Antwerpen hun bestellingen bij haar ophalen. Hopelijk kunnen we die samenwerking volgende kerst doortrekken en kunnen haar klanten dan ook bestellingen ophalen bij mij in Gent.

Waarom het postgraduaat ondernemen?

Ik heb veel ideeën en doe zo veel mogelijk zelf, maar ik onderschat vaak hoe snel de tijd voorbij gaat. Je hebt maar 24 uur in een dag en soms wil ik echt gewoon te veel ineens doen. Intussen heb ik al geleerd om mijn dagen beter in te delen. Door tijd vrij te maken voor één specifiek doel kan ik zonder afleiding mijn mails beantwoorden of geconcentreerd aan de boekhouding werken.

Maar eigenlijk plan ik nog te weinig en zou ik meer managementgericht willen nadenken over de toekomst. Begrijp me niet verkeerd: het gaat goed met Catberry Pastries. We blijven groeien en rollen van het ene project in het andere. Vanaf januari ga ik één dag per week open als winkel, en ik mag intussen al leveren bij zes zaken, maar ik wil echt ook tijd nemen om gestructureerd en doordacht te werken aan de zaak en zelf ook te groeien als ondernemer.

De zaak mag zelf ook nog even doorgroeien: ik zie dat wel zitten om met een team te werken en nog veel meer koffiebars te voorzien van vegan lekkers. Maar ik wil wel de charmes en eigenheid behouden en natuurlijk zelf ook taarten blijven afwerken: da’s wat ik het liefste doe.

Bekijk de andere ondernemersverhalen

Ben jij ook een ondernemer?

En kun je nog extra ondersteuning gebruiken bij de verdere uitbouw van je zaak? Haast je dan en vervoeg deze drie student-ondernemers samen met de andere deelnemers van het gloednieuwe postgraduaat ondernemen.

Meer info en inschrijven

Ben jij ook een ondernemer?

En kun je nog extra ondersteuning gebruiken bij de verdere uitbouw van je zaak? Haast je dan en vervoeg deze drie student-ondernemers samen met de andere deelnemers van het gloednieuwe postgraduaat ondernemen.

Meer info en inschrijven