Facebook Pixel Postgraduaat Ondernemen - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat Ondernemen

Ondernemen.

O

Ondernemen.

Je onderneemt of je hebt een start-upidee en je kan nog extra ondersteuning gebruiken bij de verdere uitbouw van je zaak? In het postgraduaat ondernemen ga je zelfstandig aan de slag. Je krijgt natuurlijk de nodige begeleiding en intensieve coaching. Een netwerk van gespecialiseerde partners staat voor je klaar.

Dit postgraduaat biedt je expertise in de verschillende aspecten van ondernemen. Je krijgt intensieve individuele begeleiding. Een plus voor je onderneming én voor jouw zelfontplooiing!

Accelerator voor je start-up en jezelf

Het postgraduaat is flexibel gericht op het runnen van een start-up. Je past de kennis dan ook onmiddellijk toe in jouw eigen onderneming. Jouw doelstelling gaat verder dan bedrijfsresultaten alleen: ook op persoonlijk vlak wil je groeien als ondernemer. Je bouwt een waardevol netwerk uit en timmert aan je eigen weg. Met vallen en opstaan.

Maatwerk en begeleiding

Geen eenheidskoek. Jij kiest je eigen doelstellingen doorheen het hele traject, zowel voor jouw onderneming als voor zelfontplooiing. Experten, business coaches en ervaren ondernemers helpen je mee op weg. Zij vormen de persoonlijke adviesraad op maat van jouw traject.

Geen schoolse opleiding maar DOEN

Je gaat in interactie met toppers uit de praktijk en met medestudent-ondernemers. Iedere week komen we maandagnamiddag samen. Je volgt onder andere boeiende sessies van gastsprekers, telkens met een aansluitende Q&A, individuele gesprekken met experten, feedback­sessies en netwerk­events. De andere dagen van de week pas je wat je geleerd hebt toe in je eigen onderneming. Aan het einde van de rit bundel je jouw kennis in de vorm van een portfolio. Geen klassieke examens dus!

Het sociaal statuut student-zelfstandige

Ben je jonger dan 25? Heb je het voordelig sociaal statuut student-zelfstandige? Goed nieuws! Dankzij dit postgraduaat krijg je de kans om je voltijds op je eigen start-up te concentreren en jouw persoonlijke ontwikkeling als ondernemer mét behoud van het sociaal statuut student-zelfstandige en behoud van kindergeld. Interessant dus om bij te leren en je start-up en jezelf alle kansen te geven.

Maak werk van je zaak.

Dit postgraduaat biedt je expertise in de verschillende aspecten van ondernemen. Je krijgt intensieve individuele begeleiding. Een plus voor je onderneming én voor jouw zelfontplooiing!

Jan Wellens
"Het postgraduaat ondernemen heeft me geholpen om op de juiste momenten te reflecteren. Dit kon door wekelijkse presentaties van Belgische ondernemers, één-op-één-begeleiding door business coaches en inspirerende verhalen van je medestudenten."

Jan Wellens
oprichter MyGrid 

Het programma bestaat uit twee modules:

Robin De Paepe
“Het postgraduaat ondernemen heeft een zeer goede balans tussen bijleren en focussen op het ondernemen zelf. Het is de ideale omgeving waar je cruciale opstart aspecten leert mét toegang tot een gigantisch netwerk van talent en kennis"

Robin De Paepe
haalde met Hawks on the Horizon net een Innovatieve Starterssteun subsidie van VLAIO binnen.

Ondernemerschap in de praktijk

Je past de verschillende (economische) aspecten van ondernemen toe op je eigen start-up. Uiteraard krijg je hiervoor de nodige begeleiding. Je kiest maandelijks jouw eigen (operationele) doelstellingen en volgt de vooruitgang op. Je wordt hierbij gecoacht door je eigen adviesraad, bestaande uit een ondernemer-mentor en een business coach.

Start-up psychologie en netwerken

Ondernemen is vallen en opstaan. Je leert de verschillende rollen van een ondernemer kennen en benoemt jouw eigen talenten en werkpunten als ondernemer. Vanuit die inzichten maak je een plan van aanpak voor het runnen van je zaak. Je leert falen zien als een leerproces. Zo zet je fouten om in actiepunten om jouw ondernemersvaardigheden verder te ontwikkelen.

Tijdens een tweedaagse excursie naar een andere onderneming/scale-up krijg je nieuwe inzichten die je leert toepassen op je eigen zaak. Je leert pitchen voor verschillende doelgroepen en bouwt een professioneel netwerk uit. Want ondernemen is netwerken. Het belang daarvan krijg je al snel mee.

Programma van het postgraduaat ondernemen.
opleidingsonderdeel studiepunten contacturen
Ondernemerschap in de praktijk 17 63
Start-up psychologie en netwerken 10 37
Totaal 27 100

"Met het postgraduaat ondernemen leer je alle aspecten van het ondernemen kennen én begrijpen. Elke starter is meestal goed in één bepaald aspect. Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het geheel. Net door de individuele opvolging krijg je daar een goed beeld op. Het biedt de nodige tools en kennis om jezelf te ontwikkelen én je onderneming succesvol uit te bouwen"

Christophe De Troyer haalde met Loomy een starterscontract van Stad Aalst en de prototypingbeurs van de Stichting der toekomstige generaties binnen.

"Met het postgraduaat ondernemen leer je alle aspecten van het ondernemen kennen én begrijpen. Elke starter is meestal goed in één bepaald aspect. Als ondernemer ben je verantwoordelijk voor het geheel. Net door de individuele opvolging krijg je daar een goed beeld op. Het biedt de nodige tools en kennis om jezelf te ontwikkelen én je onderneming succesvol uit te bouwen"

Christophe De Troyer haalde met Loomy een starterscontract van Stad Aalst en de prototypingbeurs van Stichting der toekomstige generaties binnen

 

Doelgroep

 • Studenten die al een graduaats-, bachelor- of master­diploma op zak hebben en een eigen onderneming zijn gestart of een concreet idee/businessplan hebben om op korte termijn een onderneming te starten.
 • Starters in hoofdberoep of bijberoep.
 

Evaluatie en attestering

Gedurende de opleiding werk je aan je portfolio, waarin je aantoont in welke mate je de leerdoelen rond ondernemen en rond jouw start-up hebt behaald.

Heb je al een graduaats-, bachelor- of master­diploma? Dan behaal je het getuigschrift postgraduaat.

 

Kostprijs

3250 euro (inclusief lesmateriaal), te betalen bij inschrijving. Eenmaal ingeschreven, ontvang je de factuur per e-mail.

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer DV.O101616). Met inzet van de KMO portefeuille betaal je 2275 euro voor deze opleiding.

 

Data

Het programma loopt van oktober 2024 tot eind mei 2025. Je hebt elke maandag een sessie van 13u30 tot 16u30. Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag.

 

Contact

Anja Cornelis
 anja.cornelis@hogent.be
0486 58 18 25

 

Locatie

De lessen vinden hoofdzakelijk plaats op de campussen van beide hogescholen in Aalst:

 • HOGENT: Arbeidstraat 14, 9300 Aalst
 • Odisee: Kwalestraat 154, 9320 Aalst

Sommige lessen vinden plaats op een campus in Gent of bij een partner.

 

Inschrijven

Schrijf je tijdig in want de plaatsen zijn beperkt.

 • Stuur je cv en motivatie naar opleidingscoördinator Anja Cornelis: anja.cornelis@hogent.be.
   
 • Na bevestiging krijg je via mail een link toegestuurd waarmee je online kan inschrijven.
   
 • Eenmaal volzet worden de inschrijvingen afgesloten.
Sfeerbeeld

Stuur jouw cv en motivatiebrief door en start in oktober.

Inschrijving aanvragen via anja.cornelis@hogent.be

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Amélie Badie
"Het post­graduaat ondernemen zorgt ervoor dat je meer aan je zaak werkt in plaats van in je zaak."

Ondernemer Catberry Pastries 
Copyright foto @bynouchka 

WWaar?

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen HOGENT en Odisee op initiatief van Broeikas.
De lessen vinden hoofdzakelijk plaats op de campussen van beide hogescholen in Aalst:

HOGENT campus Aalst

Arbeidstraat 14
9300 Aalst
bekijk onze campus →

Tip: neem zeker eens een kijkje in het Broeikaslokaal

Odisee campus Aalst

Kwalestraat 154
9320 Aalst

Sommige lessen vinden plaats op een campus in Gent of bij een partner.

Ondernemende partners.

Dit postgraduaat is een samenwerking tussen HOGENT en Odisee op initiatief van Broeikas.

logo Odisee
logo Broeikas
logo bryo
logo belfius
logo sbb
logo cottyn
logo multiminds
logo randstad
logo securex
logo hier

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Salesmanagement

Het postgraduaat sales­management geeft je imet 1 les­dag per week (1 academie­jaar) de tools in handen om een door­dachte sales­strategie op poten te zetten. …

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Digitale marketing

Het postgraduaat digitale marketing is een premium opleiding met als core doelgroep professionals die hun passie voor digitaal willen omzetten in kennis en skills die ondernemingen vandaag de dag …

Trendwatching: van trendanalyse tot succesvolle innovatie

Het postgraduaat trendwatching: van trendanalyse tot succesvolle innovatie (1 jaar in avond­onderwijs) geeft je inzicht in de nieuwste trends, innovaties en toepassingen in diverse …

Internationaal bedrijfsmanagement

In de banaba internationaal bedrijfs­management leer je al doende met de hulp van vakspecialisten, internationale managers en experts. Van internationaal ondernemen tot marketing, finance, hrm, …