Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

TRENDANALYSE EN IMPLEMENTATIE

Afbeelding Trendanalyse en implementatie

Word professionele trendkenner


Nieuwe concepten uitdenken die matchen met de eisen van de snel veranderende markten en de consumenten van morgen. Iets voor jou?

Het postgraduaat trendanalyse en implementatie is een unieke avondopleiding die van jou een professional maakt in trend research. Je verwerft inzicht in de nieuwste innovatieve evoluties en toepassingen in diverse sectoren. Je leert toekomstige behoeften en gedrag matchen aan toekomstige evoluties voor bedrijven, organisaties en overheden. Je kan op basis daarvan haalbare scenario’s uitzetten. Dit betekent concreet:

 • bestaande producten en diensten future proof optimaliseren zodat ze blijven aanslaan op snel veranderende markten.
 • trends strategisch vertalen naar nieuwe succesvolle concepten. Je verlegt je grenzen door te coolhunten en interessante plaatsen te ontdekken.

Een professionele trendkenner worden geeft een boost aan je ondernemingszin en je verdere carrière.

Intensieve no-nonsense training

De opleiding geeft een brede kijk op de maatschappij, de consumentenbehoeften en het bedrijfsleven. Je verwerft scherp inzicht in mensen, hun lifestyle en hun passies. Je kan je als trendkenner bijgevolg specialiseren in een zelf gekozen domein of sector. Performante organisaties kennen het belang en de meerwaarde om te begrijpen hoe hun organisatie er morgen zal uitzien. Grote nationale en internationale bedrijven hebben al jaren een trendwatcher in dienst. Wij zijn ervan overtuigd dat de vraag vanuit de bedrijfswereld alleen maar explosief zal toenemen.

Het postgraduaat wordt georganiseerd in samenwerking met tal van grote spelers in de trendwereld. Alle lesgevers zijn leading experts in trends en innovaties.

 

Match ik met trendanalyse en implementatie?


 • Je wil concreet de inzichten, tools en technieken onder de knie krijgen om trends te detecteren, analyseren en implementeren.
 • Je wil nieuwe concepten uitdenken die matchen met de eisen van de snel veranderende markten en de consumenten van morgen.
 • Je wil bestaande producten en diensten future proof optimaliseren zodat ze blijven aanslaan op snel veranderende markten.
 • Je wil trends strategisch vertalen naar nieuwe succesvolle concepten.
 • Je wil je grenzen verleggen door te coolhunten en interessante plaatsen te ontdekken.
 

Programma


Als eerste anticiperen op de toekomst is in de disruptieve economie van vandaag een must. Niet alleen om je concurrenten voor te blijven maar gewoonweg om als organisatie te blijven bestaan.

 

Extra troef

Deze opleiding verenigt cursisten uit diverse professionele sectoren en disciplines wat voor een inspirerende kruisbestuiving zorgt. Je krijgt niet alleen de opportuniteit om je concepten en ideeën af te toetsen met professionals uit andere deelgebieden van een organisatie, je bouwt ook snel een relevant professioneel netwerk uit.

Onze missie

We zorgen dat futurefocused professionals over de tools en inzichten beschikken om de nieuwe consument te begrijpen. Key is opportuniteiten vroegtijdig te spotten en trends te vertalen naar sterke merken en innovatieve producten.

 
Vier opleidingsonderdelen

Het programma loopt over 25 lesavonden en behandelt alle relevante en essentiële aspecten voor het ontwikkelen van een sterke toekomststrategie. Er wordt stilgestaan bij vier onderdelen om met trends te leren werken:

 

Trendanalyse

In dit onderdeel wordt er een uitgebreid overzicht gegeven van het trendlandschap. Micro-, meso- en megatrends worden uitgebreid besproken. Er worden diverse methodieken aangereikt om trends te leren spotten. Je krijgt oog voor de wereld buiten de muren van je organisatie. Je leert verbanden leggen en patronen herkennen. Je krijgt grip op de daaruit voortvloeiende veranderende consumentenbehoeften.

Scenarioplanning en futuring

Je ontwikkelt scenario’s, concepten en strategieën. Scenarioplanning neemt trends en onzekerheden vanuit verschillende invalshoeken mee in de analyse van de toekomst. Je leert denken in verschillende gefundeerde toekomstverhalen.

Innovatietools en creativiteit

Je creativiteit wordt geprikkeld en je krijgt inzicht in een set van te gebruiken tools. Je leert technisch en diepgaand verschillende methodieken om te brainstormen zodat je doelgericht ideeën kan genereren en selecteren.

Trendimplementatie

Je krijgt inzicht in hoe trends succesvol worden vertaald naar strategie en innovatie. Concrete cases geven je handvaten voor het nemen van strategische beslissingen. Na het afronden van deze module moet je in staat zijn om nieuwe add-value en future proof producten en diensten te bedenken die de test van de haalbaarheid op de markt kunnen doorstaan.

 

Trendkenners zijn high potentials
op de arbeidsmarkt

Je knowhow is cruciaal om creatieve ideeën te ontwikkelen voor nieuwe producten en diensten die strategisch aansluiten bij de behoeften van verschillende doelgroepen. Concreet houdt dit in dat je over de juiste expertise beschikt om bij bedrijven, organisaties en overheden innovatieteams te begeleiden en aan te sturen.

Alle soorten bedrijven en organisaties in zeer uiteenlopende sectoren zijn geïnteresseerd. Vooral afdelingen Marketing, Research & Development en Business Intelligence zijn vragende partij. Ook communicatie-, PR- en trendbureaus hebben medewerkers nodig om de kennis van trends en consumentenbehoeften te vertalen naar succesverhalen voor hun klanten en potentiële klanten. Wil je zelfstandig ondernemer worden, dan kan je aan de slag als creatief conceptontwikkelaar.

Afgestudeerden over trendanalyse

Kom leren
van experten

Specialisten uit het werkveld werken mee aan je opleiding. Stuk voor stuk topmensen die met plezier hun ervaringen delen. Je krijgt les van:

 • Herman Konings, CEO van nXt, Trendwatcher
 • Stefaan Vandist, CEO Trinity Consult
 • Petra Couck & Sofie Van Herreweghe, Trendexperten HOGENT
 • Dries Laperre, Lector Industrieel design & prototyping Howest
 • Bert Van Thilborgh, CEO Futureproved Trendwatchers
 • Tom Palmaerts, Trendwatcher Trendwolves
 • Aitor Somers, Business Consultant, Duval Union
 • Hilde Francq, CEO Francq Colors
 • Sven Mastbooms, Trusted Advisor - Kindred Spirits

Onze experten over trendanalyse

 

Het postgraduaat trendanalyse en implementatie is een unieke avondopleiding die van jou een professional maakt in trend research.

 

Wat je nog moeten weten


Doelgroep
 • Strategen, analysten, innovators en creatievelingen die concrete scenario’s willen uitzetten om trends te vertalen in bedrijfsconcepten die aanslaan op de markt.
 • Een ruim scala aan beroepscategorieën: ondernemers, IT’ers, ontwerpers, …
 • Ook pas afgestudeerde bachelors en masters met een sterke motivatie komen in aanmerking.
Inschrijven

Stuur je cv en motivatiebrief naar Petra Couck, opleidingscoördinator petra.couck@hogent.be. Na goedkeuring kan je online registreren via de website. Dat versnelt je latere inschrijving. Opgelet: Het aantal deelnemers is beperkt tot 30 personen.

Kostprijs

2450 euro. (onder voorbehoud van wijzigingen)

KMO-portefeuille

HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van KMO-portefeuille (erkenningsnummer KMO-portefeuille van HOGENT: DV.O101616). Meer info op de website van Vlaio.

Data en locatie

De opleiding omvat 25 sessies. De lessen starten telkens om 18.30 uur en eindigen om 21.30 uur.

Evaluatie en attestering

Gedurende de opleiding schrijf je een trendrapport dat als eindbeoordeling van het postgraduaat telt. Als je al houder bent van een bachelor- of masterdiploma, behaal je het getuigschrift postgraduaat.

 
 
 

Waar?

De lessen vinden plaats in verschillende campussen van HOGENT.
campus Aalst
campus Schoonmeersen

 

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar petra.couck@hogent.be.

Of bestel een gedrukte brochure
via marijke.maes@hogent.be.

 

Nuttige links

lestabellen
bezoek ons