Facebook Pixel Hoeveel kost een jaar hoger onderwijs? - Hogeschool Gent
Foto Hoeveel kost een jaar hoger onderwijs?

Studiekosten.

S

Studiekosten.

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

 

Wat alle studenten moeten betalen, is het studiegeld of inschrijvingsgeld. Het bedrag hangt af van het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet beursstudent bent (gegevens academiejaar 2022-2023).

Overzicht van de studiekosten.
aantal studiepunten niet-beurs beurs bijna-beurs
60
(volledig studiejaar)
€ 979,60 € 115,80 € 517,60
40
(volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over drie jaar)
€ 737,60 € 115,80 € 429,60
30
(volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over vier jaar)
€ 616,60 € 115,80 € 385,60

Je hoeft geen cash mee te brengen, want je krijgt na de inschrijving een factuur. De afzender van de mail is dan hogent.facturatie@hogent.be en het rekeningnummer is altijd een van de volgende: 

  • BE97 3900 9630 1049
  • BE83 3900 3956 2315
  • BE22 3900 3950 7347
  • BE93 3900 3940 2667

Beursstudent ben je als je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Als je referentie-inkomen tussen bepaalde grenswaarden ligt, dan ben je bijna-beursstudent. Je krijgt dan geen toelage, maar wel een vermindering op het studiegeld. Alle info over studietoelagen en de precieze voorwaarden, vind je op centenvoorstudenten.be. Weet je niet zeker of je al dan niet beursstudent bent? Neem dan contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38. Daar verneem je alles over voorwaarden, procedures en formulieren.

Deeltijds studeren, verder studeren en heroriënteren

Bij het diplomacontract kan je ook deeltijds studeren. Daarnaast kan je ook inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen, dan heb je een creditcontract met onze hogeschool. En er is ten slotte ook nog het examencontract.

Verminderd studiegeld

Voldoe je aan de financiële voorwaarden maar niet aan de studievoorwaarden voor een studiebeurs? Dan is het mogelijk dat HOGENT je een vermindering op het studiegeld toekent. Neem daarvoor contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38.

Dat kan het geval zijn als je deeltijds onderwijs volgt voor minder dan dertig studiepunten. Of als je het jokerkrediet al hebt opgebruikt en voor de tweede of derde keer wilt inschrijven voor dezelfde opleidingsonderdelen.

Teruggave studiegeld

Hou er rekening mee dat je je correct moet uitschrijven om een eventuele terugbetaling van het inschrijvingsgeld te krijgen.

Het inschrijvingsgeld en het bedrag dat je terugkrijgt bij stopzetting is verschillend per vervolgopleiding. Bekijk de pagina van de opleiding voor meer info of neem contact op met het studentensecretariaat.

Hou er rekening mee dat je je correct moet uitschrijven om een eventuele terugbetaling van het inschrijvingsgeld te krijgen.

Om een idee te hebben van de kosten buiten het studie- en ateliergeld kan je de studiefiches raadplegen. Per opleidingsonderdeel vind je onder de rubriek ‘studiekosten’ een raming van de kosten. Als je alle bedragen van de vakken van een bepaald studiejaar samentelt, weet je hoeveel dat jaar kost. Als er geen bedragen ingevuld zijn, kan je voor info terecht bij je departement.

Het budget hangt af van de gekozen richting. 

Overzicht van de persoonlijke beschermingsmiddelen per opleiding (in sommige opleidingen zijn geen persoonlijke beschermingsmiddelen nodig)

Bestellen kan via depraets.be/hogent.

Als student van HOGENT kan je terecht in een van onze eigen studentenresidenties op campus Schoonmeersen of Mercator. 

Een kamer op de privémarkt? Je mag rekenen op een gemiddelde jaarhuurprijs van € 3.300 voor een kamer en € 5.256 voor een studio. De prijzen zijn zonder extra kosten. Je huurt een kamer op de privémarkt meestal voor twaalf maanden. 

Computer

Als student heb je een laptop nodig. HOGENT heeft een laptopproject lopen in samenwerking met AcademicShop en CampusShop. In samenspraak met de hogeschool gaan de externe partners op zoek naar toestellen bij topmerken die minstens drie jaar geschikt zijn binnen de gekozen opleiding.

meer info

Voor de aankoop van een laptop kan je ook een afbetaling of financiële ondersteuning aanvragen. Studenten kunnen deze financiering aanvragen via zorg@hogent.be.


Software

In het softwareportaal academicsoftware.eu vind je op één handige plek allerlei software die aan HOGENT gebruikt wordt. Vanuit het portaal kan je de software makkelijk downloaden en installeren. Voor het gebruik van deze academische software wordt aan elke student in een graduaat, bachelor, bachelor na bachelor of postgraduaat een jaarlijkse forfaitaire kost aangerekend. Afhankelijk van de soort software die nodig is binnen de opleiding wordt er onderscheid gemaakt tussen twee bundels: 

  1. Softwarepakket 1 bevat onder andere Office 365, antivirussoftware, LinkedIn Learning, SPSS, Freeware, Combell web hosting …  en kost 12 euro per jaar.
  2. Softwarepakket 2 bevat alle software van pakket 1 + alle betaalde software die binnen de opleiding wordt gebruikt en kost 25 euro per jaar.

Software van Adobe Creative Cloud en Hogeschooltaal zit niet in deze pakketten vervat maar kan wel tegen verminderde prijs aangekocht worden. 

Als je bent ingeschreven voor minder dan 30 studiepunten, dan wordt de jaarlijkse bijdrage gehalveerd. In dat geval betaal je dus € 6 / jaar voor de basisbundel of € 12,50 / jaar voor de uitgebreide bundel. Ben je ingeschreven voor meerdere hier vermelde opleidingen? Dan wordt het totaal aantal studiepunten van alle opleidingen samengeteld voor beide semesters (situatie op 2 december voor semester 1 en op 16 maart voor semester 2). De uitgebreide bundel geldt dan zodra een van je opleidingen daar gebruik van maakt.
Het is mogelijk dat er bovenop het uitgebreide pakket nog bijkomende software moet worden aangekocht. 

Alle studenten kunnen bij De Fietsambassade Gent een fiets huren. De huurprijs is afhankelijk van de huurperiode en het model. Voor twaalf maanden betaal je voor een comfortfiets een huurprijs van 60 euro. Als je fiets hersteld of nagekeken moet worden, kan je terecht in de fietsenherstelplaatsen.

Bij je inschrijving ontvang je een attest waarmee je 50 euro korting kan krijgen. Ga met dit attest en een kopie van je identiteitskaart en studentenkaart naar de winkel van De Lijn.

Kom je met de trein naar school? Dan is de schooltreinkaart de interessantste optie. Zit je op kot? Dan kies je het best voor een Campuskaart of Go Pass. Als je jonger bent dan 26 jaar, kan je er tien enkele reizen tussen twee Belgische stations naar keuze mee maken. Hij blijft één jaar geldig vanaf aankoopdatum en is niet op naam.

In de studentenrestaurants kan je terecht voor een ontbijt en voor diverse dagschotels en snacks. De gemiddelde prijs voor een volledige maaltijd (soep, warm hoofdgerecht) bedraagt 4 euro. Kotstudenten rekenen best op een 50 euro per week om eten te kopen. Er is ook een uitgebreid assortiment belegde broodjes te verkrijgen.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Financiƫle begeleiding bij je opleiding
  Studentenvoorzieningen (STUVO) wil je informatie geven over de verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Je wil op kot of een nieuwe laptop kopen maar dat is …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.