Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

STUDIEKOSTEN

 

Lessenroosters

Bekijk een voorbeeldlessenrooster om een beeld te hebben van hoe een week aan de HoGent er zal uitzien.


Start.hogent

Sta jij stevig in de startblokken? Ontdek het snel via start.hogent.be!

Afbeelding studiekosten

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Studiegeld

Wat alle studenten moeten betalen, is het studiegeld. Het bedrag hangt af van het aantal studiepunten dat je opneemt en het feit of je al dan niet beursstudent bent. Schrijf je je in voor een modeltraject van 60 studiepunten (een volledig studiejaar), dan is het studiegeld voor 2019-2020:

  • niet-beursstudent: € 938,80
  • beursstudent: € 110,80
  • bijna-beursstudent: € 494,80

Beursstudent ben je als je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Als je referentie-inkomen tussen bepaalde grenswaarden ligt, dan ben je bijna-beursstudent. Je krijgt dan geen toelage, maar wel een vermindering op het studiegeld. Alle info over studietoelagen en de precieze voorwaarden, vind je op www.centenvoorstudenten.be.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere formules mogelijk. Bekijk ons overzicht van de mogelijkheden voor deeltijds studeren, creditcontract, examencontract en verminderd studiegeld.

Bijkomende studiekosten

Voor bepaalde opleidingen, afstudeerrichtingen of activiteiten zijn er extra kosten die niet worden gedekt door het studiegeld. Op bepaalde opleidingspagina's vind je links met een overzicht van de extra studiekosten.

Aan de School of Arts moet je ook een bijdrage in de kosten van materiaalgebruik betalen, het zogenaamde ‘ateliergeld’. Surf voor meer info naar de website van de School of Arts.

Boeken, cursussen en materiaal

Om een idee te hebben van de kosten buiten het studie- en ateliergeld kan je de studiefiches raadplegen. Per opleidingsonderdeel vind je onder de rubriek ‘studiekosten’ een raming van de kosten. Als je alle bedragen van de vakken van een bepaald studiejaar samentelt, weet je hoeveel dat jaar kost. Als er geen bedragen ingevuld zijn, kan je voor info terecht bij je faculteit.

Afhankelijk van de gekozen studierichting moet je een budget van € 300 tot € 500 vrijmaken voor de aankoop van boeken en ongeveer € 100 voor bijkomend studiemateriaal.

Huisvesting voor kotstudenten

Als student van de HoGent kan je terecht in een van onze eigen studentenresidenties op campus Schoonmeersen of Mercator. 

Een kamer op de privémarkt? Je mag rekenen op een gemiddelde jaarhuurprijs van € 3.300 voor een kamer en € 5.256 voor een studio. De prijzen zijn zonder extra kosten. Je huurt een kamer op de privémarkt meestal voor twaalf maanden. 

Computer en software

Als student heb je een computer nodig. Heb je er zelf geen, dan kan je gebruikmaken van de computerklassen.

Fiets

Alle studenten kunnen bij studentENmobiliteit vzw een fiets huren. De huurprijs is afhankelijk van de huurperiode en het model. Voor twaalf maanden betaal je voor een comfortfiets een huurprijs van € 50. Als je fiets hersteld of nagekeken moet worden, kan je terecht in de fietsenherstelplaatsen.

Openbaar vervoer

Voor tram- en busvervoer betaal je bij De Lijn voor een Buzzy Pass (tot 24 jaar) € 204 + € 5 voor een MOBIB-kaart en voor een Omnipas (vanaf 25 jaar) € 306 + € 5 voor een MOBIB-kaart. Bij je inschrijving ontvang je een attest waarmee je 35% korting kan krijgen via de Studentenvoorzieningen van de HoGent. Ga met dit attest en een kopie van je identiteitskaart en studentenkaart naar De Lijn-winkel. 

Kom je met de trein naar school dan is de schooltreinkaart de interessantste optie. Zit je op kot dan kies je best voor een Campuskaart of Go Pass. Een Go Pass kost  € 52. Als je jonger bent dan 26 jaar, kan je er tien enkele reizen tussen twee Belgische stations naar keuze mee maken. Hij blijft 1 jaar geldig vanaf aankoopdatum en is niet op naam. 

Voeding

In de studentenrestaurants kan je terecht voor een ontbijt en voor diverse dagschotels en snacks. De gemiddelde prijs voor een volledige maaltijd (soep, warm hoofdgerecht) bedraagt € 3,80. Kotstudenten rekenen daar nog € 50/maand bij voor ontbijt en avondeten. Er is ook een uitgebreid assortiment belegde broodjes te verkrijgen.