Facebook Pixel Hoeveel kost een jaar hoger onderwijs? - Hogeschool Gent
Foto Hoeveel kost een jaar hoger onderwijs?

Studiekosten.

S

Studiekosten.

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Wat alle studenten moeten betalen, is het studiegeld of inschrijvingsgeld. Het bedrag hangt af van het aantal studiepunten dat je opneemt en of je al dan niet beursstudent bent (gegevens academiejaar 2024-2025).

Overzicht van de studiekosten.
aantal studiepunten niet-beurs beurs bijna-beurs
60
(volledig studiejaar)
€ 1116,00 € 131,50 € 588,00
40
(volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over drie jaar)
€ 840,00 € 131,50 € 488,00
30
(volledig studiejaar in avond en/of weekend gespreid over vier jaar)
€ 702,00 € 131,50 € 438,00

Je hoeft geen cash mee te brengen, want je krijgt na de inschrijving een factuur. De afzender van de mail is dan hogent.facturatie@hogent.be en het rekeningnummer is altijd een van de volgende: 

  • BE97 3900 9630 1049
  • BE83 3900 3956 2315
  • BE22 3900 3950 7347
  • BE93 3900 3940 2667

Beursstudent ben je als je recht hebt op een studietoelage van de Vlaamse overheid. Als je referentie-inkomen tussen bepaalde grenswaarden ligt, dan ben je bijna-beursstudent. Je krijgt dan geen toelage, maar wel een vermindering op het studiegeld. Alle info over studietoelagen en de precieze voorwaarden, vind je op centenvoorstudenten.be. Weet je niet zeker of je al dan niet beursstudent bent? Neem dan contact op met onze studentenvoorzieningen via zorg@hogent.be of 09 243 37 38. Daar verneem je alles over voorwaarden, procedures en formulieren.

Deeltijds studeren, verder studeren en heroriënteren

Bij het diplomacontract kan je ook deeltijds studeren. Daarnaast kan je ook inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen, dan heb je een creditcontract met onze hogeschool. En er is ten slotte ook nog het examencontract.

Verminderd studiegeld

Voldoe je aan de financiële voorwaarden maar niet aan de studievoorwaarden voor een studiebeurs? Dan is het mogelijk dat HOGENT je een vermindering op het studiegeld toekent. Neem daarvoor contact op met onze studentenvoorzieningen via 09 243 37 38.

Dat kan het geval zijn als je deeltijds onderwijs volgt voor minder dan dertig studiepunten. Of als je het jokerkrediet al hebt opgebruikt en voor de tweede of derde keer wilt inschrijven voor dezelfde opleidingsonderdelen.

Teruggave studiegeld

Hou er rekening mee dat je je correct moet uitschrijven om een eventuele terugbetaling van het inschrijvingsgeld te krijgen.

Het inschrijvingsgeld en het bedrag dat je terugkrijgt bij stopzetting is verschillend per vervolgopleiding. Bekijk de pagina van de opleiding voor meer info of neem contact op met het studentensecretariaat.

Hou er rekening mee dat je je correct moet uitschrijven om een eventuele terugbetaling van het inschrijvingsgeld te krijgen.

Naast het studiegeld betaal je als student ook bijkomende studiekosten. Er zijn vier categorieën: studiekosten voor studiemateriaal, voor een laptop, voor software en bijkomende studiekosten afhankelijk van de opleiding en het opleidingsonderdeel.


Studiemateriaal

Je studiemateriaal kan bestaan uit cursussen, handboeken en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het geraamde bedrag voor studiemateriaal kan je terugvinden in het overzicht hieronder.

meer info over studiemateriaal


Laptop

Als student heb je een laptop nodig. HOGENT adviseert welk type laptop aangewezen is voor je opleiding. Heb je al een laptop? Een nieuwe kopen hoeft niet. Check eerst met je opleiding of je huidige laptop volstaat. 

Ben je op zoek naar een laptop? Bekijk de vereisten van je laptop per opleiding. HOGENT heeft een laptopproject in samenwerking met AcademicShop en CampusShop. In samenspraak met de hogeschool gaan de externe partners op zoek naar toestellen bij topmerken die minstens drie jaar geschikt zijn binnen de gekozen opleiding.

meer info over laptops


Software

In het softwareportaal academicsoftware.eu vind je op één handige plek allerlei software die aan HOGENT gebruikt wordt. Vanuit het portaal kan je de software makkelijk downloaden en installeren. Voor het gebruik van deze academische software wordt aan elke student in een graduaat, bachelor, bachelor na bachelor of postgraduaat een jaarlijkse forfaitaire kost aangerekend. Afhankelijk van de soort software die nodig is binnen de opleiding wordt er onderscheid gemaakt tussen twee bundels.

meer info over software


Bijkomende studiekosten per opleiding

Per opleiding worden ook forfaitaire kosten aangerekend verbonden aan de opleiding / afstudeerrichting en eventueel ook kosten verbonden aan een opleidingsonderdeel. Meer info vind je in het overzicht hieronder.


Overzicht bijkomende studiekosten per opleiding

Graduaten

Bachelors

Vervolgopleidingen


School of Arts

Aan de School of Arts moet je ook een bijdrage in de kosten van materiaalgebruik betalen, het zogenaamde ‘ateliergeld’. Surf voor meer info naar de website van de School of Arts.

Als student van HOGENT kan je terecht in een van onze eigen studentenresidenties op campus Schoonmeersen of Mercator. 

Een kamer op de privémarkt? Je mag rekenen op een gemiddelde huurprijs van € 404 voor een kamer en € 567 voor een studio per maand. De prijzen zijn zonder extra kosten. Je huurt een kamer op de privémarkt meestal voor twaalf maanden.

Als student kan je voordelig een fiets huren bij De Fietsambassade Gent en krijg je korting op het openbaar vervoer.

In de studentenrestaurants kan je terecht voor een ontbijt en voor diverse dagschotels en snacks. De prijs voor een warme dagschotel bedraagt 4,65 euro. Kotstudenten rekenen best op een minimum 50 euro per week om eten te kopen. Er is ook een uitgebreid assortiment belegde broodjes, salades en soepen te verkrijgen.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Financiƫle begeleiding bij je opleiding
  Studentenvoorzieningen (STUVO) wil je informatie geven over de verschillende mogelijkheden om je opleiding te financieren. Je wil op kot of een nieuwe laptop kopen maar dat is …
Inschrijven
Heb je de knoop doorgehakt en weet je welke opleiding je wil gaan volgen? Dan is je inschrijving de volgende stap! Schrijf je online in via deze stappen.