Foto Green Guide bundelt adresjes en tips rond duurzaamheid in Gent

Green Guide bundelt adresjes en tips rond duurzaam­heid in Gent.

G

Green Guide bundelt adresjes en tips rond duurzaam­heid in Gent.

Wie op zoek is naar inspirerende adresjes en tips om duurzamer te leven, shoppen en verblijven in Gent, kan vanaf donderdag 28 maart terecht in de Green Guide. Die online gids bundelt op dit moment een 50-tal winkels en horeca­zaken en richt zich tot studenten en toeristen. De Green Guide kwam tot stand dankzij een samen­werking tussen Visit Gent en studenten van Artevelde­hogeschool, HOGENT, Universiteit Gent, LUCA School of Arts, KU Leuven - Gent en Odisee.

Green Guide Gent

“Veel studenten en internationale bezoekers kennen de talrijke duurzame Gentse adresjes niet. Met de vroegere Green Guide, een Engels­talige papieren stads­gids voor inkomende inter­nationale studenten aan UGent en Artevelde­hogeschool, wilden we daar iets aan doen. Maar vandaag verkiezen jong­volwassenen en bezoekers een online alternatief. Omdat 85 % van de Gentse studenten buiten Gent woont en de stad nog volop moet leren kennen, hebben alle Gentse hoger­onderwijs­instellingen en Visit Gent de handen in elkaar geslagen.”, zegt Elena Lievens, beleids­medewerker duurzaam­heid aan Artevelde­hogeschool.

Naast een vijftigtal winkels en horecazaken biedt de Green Guide heel wat tips en tricks rond duurzaam leven in de Gent.

“Waar vind je tweedehands­kledij? Waar huur en herstel je een fiets? Hoe recycleer je afval? Waar koop je verpakkings­vrije producten? Op die en nog veel meer vragen geeft de Green Guide je het antwoord. Bij verschillende lokale ondernemers kan je bovendien punten verzamelen en zo een beloning of extraatje krijgen.”

Wim Dewitte van Green Office UGent

Studenten werken intensief samen.

Green Office Gent zorgde voor de inhoudelijke content en de connectie met handels­zaken en organisaties. HOGENT liet studenten marketing creatieve ideeën voor de lancering uitwerken, terwijl studenten organisatie en management de teksten in de Green Guide herwerkten. Studenten van LUCA School of Arts waren verantwoordelijk voor het grafische ontwerp van de Green Guide, de flyer en de raamstickers. Het platform zelf werd dan weer ontwikkeld door studenten van het graduaat programmeren aan Artevelde­hogeschool. Studenten bedrijfs­management van Arteveldehogeschool stelden ten slotte een business­plan op, een studente communicatie­management maakte het communicatie­plan en Odisee en KULeuven – Gent werkten samen met De Makers van Artevelde­hogeschool om campagne­beelden te maken.

Bekijk de stad door een groene bril.

Bij de lancering van de online gids op donderdag 28 maart, hoort ook een promotie­campagne in het Gentse straat­beeld. Op plekken waar veel studenten en bezoekers passeren, verschijnen grote groene brillen met het logo van Green Guide en de QR-code die door­verwijst naar greenguide.gent. Naast de campussen van de hoger­onderwijs­instellingen zijn dat onder meer de Krook, het Citadel­park en de Bisdom­kaai. De grote brillen zijn op duurzame wijze gemaakt door de opleiding hout­technologie van HOGENT. Het Fablab van Artevelde­hogeschool maakte dan weer een aantal kleinere brillen als eyecatcher.

"De groene brillen symboliseren de blik op de toekomst, en dat zijn wat ons betreft de handelaars en organisaties met een duurzame insteek, of die nu ecologisch is, sociaal of een combinatie van beide. De unieke samen­werking tussen alle Gentse hoger­onderwijs­instellingen en Visit Gent toont dat duurzaamheid en studenten­participatie hand in hand gaan", aldus Elena Lievens.

Ecomarkt

Lancering tijdens de Ecomarkt.

De Green Guide wordt officieel gelanceerd tijdens de Ecomarkt van de Gentse hogeronderwijs­instellingen en Visit Gent op donderdag 28 maart van 16 uur tot 18u30 op UGent campus UFO, Sint-Pietersnieuwstraat 31-33

Ontdek de Green Guide op greenguide.gent →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Duurzaamheid

HOGENT stelt de duurzaamheids­ambities scherper. Er werd een duurzaam­heids­coördi­nator aangesteld en een lang­durig traject dat begeleid wordt door CIFAL Flanders, een …

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie, SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 26/03/2024