Foto Houttechnologie

Houttechnologie.

H

Heb je een grote liefde voor het materiaal hout en wil je meer doen dan enkel met je handen werken? Kies dan voor deze unieke opleiding in Vlaanderen.

Vakspecifieke opleidingsonderdelen

Dit vormt de basis van je opleiding. Je leer hier alles over de essentiële aspecten van de houtwereld: meubeltechnologie, verspanings­technologie, binnen- en buitenschrijnwerk, afwerkings­technologie, houtbouw­tech­nologie. Vanzelfsprekend leer je hout als hoog­technologisch en ecologisch product kennen en leer je duurzame keuzes te maken. Uiteraard maak je ook kennis met de specifieke auto­matiserings­software van deze sector.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Zoals in elke bacheloropleiding krijg je algemene vakken zoals communicatie­vaardigheden, wiskunde, burotica, Frans, Duits, enzovoort. Uiteraard gerelateerd aan wat je nodig hebt om in de sector te kunnen functioneren.

Bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen

Je bereidt je ook voor op het echte bedrijfsleven. Dat doe je aan de hand van vakken zoals bedrijfs­organisatie, arbeidsstudie, productie­planning, voorraad­beheer, veiligheid, kwaliteit en milieu. Daarnaast organiseren we tal van studie-uitstappen en reizen. Zodat je de opgedane kennis kan toetsen aan de werkelijkheid.

Vakoverschrijdende projecten

Wat je leert meteen toepassen in de praktijk: dat is het doel van de vakoverschrijdende projecten. Je werkt vijf projecten uit in kleine teams (elk semester één project). Elk van die projecten is opgebouwd rond een verschillende functie in een bedrijf.

Sfeerbeeld
"Dit is de breedst georiënteerde opleiding in hout in Vlaanderen. Met mijn diploma kon ik meteen in de hele houtsector aan de slag. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn keuze."

Tom Segers
oud-student

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar.

Praktijk

Je leert werken met alle traditionele houtbewerkingsmachines. We maken je sterk in automatisering en optimalisering van productieprocessen. Ook raak je vertrouwd met de vijfassige CNC machine, aangestuurd door de modernste softwarepakketten en leer je alles over de nieuwste afwerkingstechnologieën in de spuitcabine.

Stage

In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Canada, Indonesië, Brazilië, Suriname, Zuid-Afrika, Maleisië en Honduras. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen.

  Vakoverschrijdende projecten

  In groepjes van 5 à 6 studenten werk je 5 projecten uit rond volgende thema's:

  • productontwikkeling en design
  • procesontwikkeling en productie-engineering
  • productiebeheer
  • logistiek beheer
  • kwaliteitsbeheer

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je houdt van het materiaal hout en techniek in al zijn maten en vormen.

  2

  Winst maken met hout of onderzoek doen op hout? Daar wil jij graag het fijne van weten!

  3

  Een job waarbij je je handen uit de mouwen steekt? Dat moet geweldig zijn!

  4

  Maar je wil meer dan alleen maar met je handen werken.

  5

  Je denkt toekomstgericht en je bent een planner. Vindingrijkheid en creativiteit zijn sterke troeven van jou.

  6

  Je bent een teamplayer, maar je kunt ook prima zelfstandig werken.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

   

  Hoeveel kost deze opleiding? 

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld.  Bijvoorbeeld voor een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten 

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer 150 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). En voor de projecten met vijf à zes studenten per groep.

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt. 

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Simuleer hier een voorbeeldlessenrooster

  Sfeerbeeld

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen in Gent. De campus ligt vlakbij het station. Vanuit de trein spring je zo in je labjas. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.

  De blikvangers van deze campus zijn het eigentijdse openleercentrum, de vele resto’s, sportfaciliteiten en de gloednieuwe studentenkamers van de studentenresidentie.

  Heb je vragen?

  We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

  Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

  Hoor het 's van een ander!

  "Steeds meer mensen kiezen voor de warme look van hout in en rond hun woning. Het is niet alleen mooi. Maar het is ook milieuvriendelijk, duurzaam, sterk, isolerend en het voelt comfortabel aan. Hout geeft een rustgevend gevoel. En dat gevoel is exact wat jij bij de mensen kan brengen."

  Rein Van Lishout
  opleidingsvoorzitter

  Wat na je diploma?

  Werken

  Met het diploma bachelor in de hout­technologie kan je aan de slag bij kmo’s in de hout-, bouw en decoratiesector. Als ‘young professional’ vervul je er een sleutelrol bij het plannen, toepassen, opvolgen, bijsturen en optimaliseren van diverse processen in:

  • interieur
  • buitenschrijnwerk
  • houtskelet- of houtbouw
  • standenbouw
  • afwerking en decoratie
  • andere bedrijfstakken

  Je gaat er te werk als hooggespecialiseerde technicus. Maar ook en vooral als werknemer in het middenkader. Vandaar kan je doorgroeien naar functies met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid. Na de opleiding ben je zo goed als zeker van een job.

   

  Verder studeren

  Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • Studenten van diverse vooropleidingen (ook ASO), vinden hun weg naar deze bachelor. Ze komen uit alle hoeken van het land en vaak ook uit Nederland.
    
  • We bieden een differentiatiepakket aan voor wie niet vertrouwd is met machinegebruik.
    
  • In de byb hebben we een houtcollectie met maar liefst 1011 houtstalen die je over de hele wereld terugvindt.
    
  • Je boekt beter geen reis meer vanaf midden september omdat je dan kan deelnemen aan de activiteiten in de onthaalweek.
    
  • Op woensdag is het projectdag en dan is iedereen verplicht aanwezig. 
    
  • Bezorgd om onze toekomst? HOGENT werkt mee aan de nieuwe generatie professionals in Biobased Economy. 
  logo biobased onderwijs