Facebook Pixel Bachelor in de houttechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de houttechnologie

Houttechnologie.

H

Houttechnologie.

 

Heb je interesse in het materiaal hout en wil je meer doen dan enkel met je handen werken? Kies dan voor deze unieke opleiding in Vlaanderen.

Vakspecifieke opleidingsonderdelen

Dit vormt de basis van je opleiding. Je leert hier alles over de essentiële aspecten van de houtwereld: meubeltechnologie, verspanings­technologie, binnen- en buitenschrijnwerk, afwerkings­technologie, houtbouw­tech­nologie. Vanzelfsprekend leer je hout als hoog­technologisch en ecologisch product kennen en leer je duurzame keuzes te maken. Uiteraard maak je ook kennis met de specifieke auto­matiserings­software van deze sector.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Zoals in elke bacheloropleiding krijg je algemene vakken zoals communicatie­vaardigheden, wiskunde, burotica, Frans, Duits, enzovoort. Uiteraard gerelateerd aan wat je nodig hebt om in de sector te kunnen functioneren.

Bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen

Je bereidt je ook voor op het echte bedrijfsleven. Dat doe je aan de hand van vakken zoals bedrijfs­organisatie, arbeidsstudie, productie­planning, voorraad­beheer, veiligheid, kwaliteit en milieu. Daarnaast organiseren we tal van studie-uitstappen en reizen. Zodat je de opgedane kennis kan toetsen aan de werkelijkheid.

Vakoverschrijdende projecten

Wat je leert meteen toepassen in de praktijk: dat is het doel van de vakoverschrijdende projecten. Je werkt vijf projecten uit in kleine teams (elk semester één project). Elk van die projecten is opgebouwd rond een verschillende functie in een bedrijf.

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

Sfeerbeeld
"Ik ben Kobe, tweedejaarsstudent houttechnologie. Ik pendel dagelijks vanuit Halle naar Gent. Heb je vragen over de opleiding of over de haalbaarheid van het pendelen? Shoot! Ik wil gerust jouw drempelgids zijn."

Kobe Vandenbossche
student

Chat hier met Kobe

Benieuwd hoe een mukulungu of een wacapou eruitziet?

Ontdek meer dan 1000 houtsoorten uit alle continenten in onze Xylotheek op campus Schoonmeersen.

Benieuwd hoe een mukulungu of een wacapou eruitziet?

Ontdek meer dan 1000 houtsoorten uit alle continenten in onze Xylotheek op campus Schoonmeersen.

Praktijk

Je leert werken met alle traditionele houtbewerkingsmachines. We maken je sterk in automatisering en optimalisering van productieprocessen. Ook raak je vertrouwd met de vijfassige CNC machine, aangestuurd door de modernste softwarepakketten en leer je alles over de nieuwste afwerkingstechnologieën in de spuitcabine.

Benieuwd naar onze infrastructuur? Breng een virtueel bezoek aan gebouw P op campus Schoonmeersen, de uitvalsbasis van de opleiding houttechnologie.

Bekijk de campus

Stage

In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Canada, Indonesië, Brazilië, Suriname, Zuid-Afrika, Maleisië en Honduras. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen.

Vakoverschrijdende projecten

In groepjes van 5 à 6 studenten werk je 5 projecten uit rond volgende thema's:

 • productontwikkeling en design
 • procesontwikkeling en productie-engineering
 • productiebeheer
 • logistiek beheer
 • kwaliteitsbeheer

Duurzaamheid bovenaan de agenda

We stomen je klaar om je passie voor hout maximaal in te zetten om de wereld het beste van jezelf te geven. En die wereld ook beter te maken.

Hout zit in de lift. Steeds meer mensen kiezen voor de warme look van hout in hun woning. Als we willen dat we maximaal gaan bouwen met hout, dan moet daar gecertificeerde duurzame bosbouw achter liggen.

Daarom zetten we in de opleiding maximaal in op duurzaamheid. In elk opleidingsonderdeel en in elke stap van de productie (dus ook elk project) leer je duurzame keuzes te maken. Duurzaam bosbeheer, certificering en duurzaamheidslabels (FSC, PEFC, …) van de houtsector worden grondig behandeld. Je leert innovatieve en duurzame technieken in de houtverwerkende sector kennen en de verschillende stappen in een levenscyclusanalyse (LCA) van hout.

Ook de basisprincipes van het circulair ontwerpen en bouwen komen aan bod.

Daarnaast zijn er ook gastcolleges van bedrijven en organisaties die een voortrekkersrol hebben op het vlak van ecodesign en het gebruik van innovatieve duurzame (biobased) materialen.

De onmisbare schakel tussen duurzame productie en realisatie

Uiteraard word je technisch geschoold, maar we gaan van jou geen traditionele meubelmaker maken. We leiden je op tot de onmisbare schakel tussen de productie en de uiteindelijke realisatie. Want het meeste werk kruipt natuurlijk in de voorbereiding: uittekenen en berekenen van projecten zijn belangrijke aspecten in de opleiding. Ook bedrijfsorganisatie, arbeidsstudie, productieplanning, voorraadbeheer, veiligheid, kwaliteit en milieu komen uitgebreid aan bod. Op die manier maken we van jou een expert die bijzonder gegeerd is op de arbeidsmarkt. Met dit diploma kan je meteen in de hele houtsector aan de slag.

Geen technische voorkennis?

Geen probleem. We besteden heel veel aandacht aan onze studenten en hun achtergrond en zorgen ervoor dat iedereen het maximale kan halen uit deze unieke opleiding.

Match ik met deze opleiding?

1

Je houdt van het materiaal hout en techniek in al zijn maten en vormen.

2

Winst maken met hout of onderzoek doen op hout? Daar wil jij graag het fijne van weten!

3

Een job waarbij je je handen uit de mouwen steekt? Dat moet geweldig zijn!

4

Je wil meer dan alleen maar met je handen werken.

5

Je denkt toekomstgericht en je bent een planner. Vindingrijkheid en creativiteit zijn jouw sterke troeven.

6

Je bent een teamplayer, maar je kunt ook prima zelfstandig werken.

Wat na je diploma?

Werken

Het diploma bachelor in de houttechnologie biedt je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Je kan tijdens je opleiding zelf ontdekken in welk aspect van de houtsector je graag verder wil. Houttechnologie is een brede opleiding die garant staat voor werkzekerheid. 

Zo kan je aan de slag bij kmo’s in de hout-, bouw en decoratiesector. Als ‘young professional’ vervul je er een sleutelrol bij het plannen, toepassen, opvolgen, bijsturen en optimaliseren van diverse processen in:

 • interieur
 • buitenschrijnwerk
 • houtskelet- of houtbouw
 • standenbouw
 • afwerking en decoratie
 • andere bedrijfstakken

Je gaat er te werk als hooggespecialiseerde technicus. Maar ook en vooral als werknemer in het middenkader. Vandaar kan je doorgroeien naar functies met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je achteraf verder studeren? HOGENT biedt je verschillende navormingen en postgraduaten om je competenties te verrijken. Of om een totaal nieuwe weg in te slaan.

Ontdek alle mogelijkheden

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

 

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld.  Bijvoorbeeld voor een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

Overzicht van de studiekosten

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je samen met ongeveer 130 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). En voor de projecten met vijf à zes studenten per groep.

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

Zijn er infomomenten?

Op de infomomenten en opendeurdagen doen we er alles aan om jou te helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Je kan er praten met lesgevers, medewerkers en studenten. Fysiek als het kan, digitaal als het moet.

Hou mij op de hoogte van komende infomomenten

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bouwkundig tekenen
De graduaats­opleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.
Vastgoed
Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeer­richtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de richting die jou het meest ligt.