Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

HOUTTECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Houttechnologie

Hout zit in de lift.


Steeds meer mensen kiezen voor de warme look van hout in en rond hun woning. Het is niet alleen mooi. Maar het is ook milieuvriendelijk, duurzaam, sterk, isolerend en het voelt comfortabel aan. Hout geeft een rustgevend gevoel. En dat gevoel is exact wat jij bij de mensen kan brengen.

 

Match ik met houttechnologie?


 • Je houdt van het materiaal hout en van techniek in alle maten en vormen.
 • Hout in al zijn aspecten onderzoeken? Winst maken met hout? Daar wil jij graag het fijne van weten!
 • Een job waarbij je je handen uit de mouwen steekt? Dát moet geweldig zijn!
 • Maar je wil meer dan alleen maar met je handen werken.
 • Je denkt toekomstgericht en je bent een planner. Vindingrijkheid en creativiteit zijn sterke troeven van jou.
 • Je bent een teamplayer. Maar je kunt ook prima zelfstandig werken.
 

Jouw opleiding


Vakspecifieke opleidingsonderdelen

Dit vormt de basis van je opleiding. Je leer hier alles over de essentiële aspecten van de houtwereld: meubeltechnologie, verspanings­technologie, binnen- en buitenschrijnwerk, afwerkings­technologie, houtbouw­tech­nologie. Vanzelfsprekend leer je hout als hoog­technologisch en ecologisch product kennen en leer je duurzame keuzes te maken. Uiteraard maak je ook kennis met de specifieke auto­matiserings­software van deze sector.

Bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen

Je bereidt je ook voor op het echte bedrijfsleven. Dat doe je aan de hand van vakken zoals bedrijfs­organisatie, arbeidsstudie, productie­planning, voorraad­beheer, veiligheid, kwaliteit en milieu. Daarnaast organiseren we tal van studie-uitstappen en reizen. Zodat je de opgedane kennis kan toetsen aan de werkelijkheid.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Zoals in elke bacheloropleiding krijg je algemene vakken zoals communicatievaardigheden, wiskunde, burotica, Frans, Duits, enzovoort. Uiteraard gerelateerd aan wat je nodig hebt om in de sector te kunnen functioneren.

Vakoverschrijdende projecten

Wat je leert meteen toepassen in de praktijk: dat is het doel van de vakoverschrijdende projecten. Je werkt vijf projecten uit in kleine teams (elk semester één project). Elk van die projecten is opgebouwd rond een verschillende functie in een bedrijf: productontwikkeling en design, procesontwikkeling en productie-engineering, productiebeheer, logistiek beheer en kwaliteitsbeheer.

 

Praktijk


Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar. Je leert werken met alle traditionele houtbewerkingsmachines. We maken je sterk in automatisering en optimalisering van productieprocessen. Ook raak je vertrouwd met de vijfassige CNC machine, aangestuurd door de modernste softwarepakketten en leer je alles over de nieuwste afwerkingstechnologieën in de spuitcabine.

In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Canada, Indonesië, Brazilië, Suriname, Zuid-Afrika, Maleisië en Honduras. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen.

 

Wat na je diploma?


Met het diploma bachelor in de houttechnologie kan je aan de slag bij kmo’s in de hout-, bouw en decoratiesector. Als ‘young professional’ vervul je er een sleutelrol bij het plannen, toepassen, opvolgen, bijsturen en optimaliseren van diverse processen in:

 • interieur
 • buitenschrijnwerk
 • houtskelet- of houtbouw
 • standenbouw
 • afwerking en decoratie
 • andere bedrijfstakken

Je gaat er te werk als hooggespecialiseerde technicus. Maar ook en vooral als werknemer in het middenkader. Vandaar kan je doorgroeien naar functies met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid. Na de opleiding ben je zo goed als zeker van een job.

Ontdek de brede waaier aan beroepsmogelijkheden

 

Wat je nog moet weten


 • De campus ligt vlakbij het station. Vanuit de trein spring je zo in je labojas. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
 • Studenten van diverse vooropleidingen (ook ASO), vinden hun weg naar deze bachelor. Ze komen uit alle hoeken van het land en vaak ook uit Nederland. We bieden een differentiatiepakket aan voor wie niet vertrouwd is met machinegebruik.
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be