Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

HOUTTECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Houttechnologie

Voor wie?


Studenten van diverse vooropleidingen (ook uit het ASO), vinden hun weg naar de bachelor in de houttechnologie. De beste vaklui staan klaar om al dat 'ruwhout' onder handen te nemen en bij te schaven. Ben je niet vertrouwd met machinegebruik? Dit hoeft geen reden te zijn om deze studie niet aan te vangen. Dankzij het differentiatiepakket heb je een even grote kans tot slagen.

Wat leer ik?


De ruggengraat van de opleiding is de opeenvolging van vakoverschrijdende studieprojecten. Binnen deze projecten komen zeer realistische thema’s aan bod, gelinkt aan het bedrijfsleven. De kennis en vaardigheden die aangeleerd worden in de gelijktijdig lopende of eerder afgelegde opleidingsonderdelen, worden meteen concreet toegepast binnen deze studieprojecten. Elk semester kan opgedeeld worden in vijf grote blokken:

Studieprojecten
 

De studieprojecten zijn opgebouwd volgens een logische volgorde binnen een bedrijf. We starten met productwikkeling en design, om over productie en logistiek te eindigen bij kwaliteitsbeheer. Het zesde semester wordt volledig besteed aan een stage binnen de houtindustrie.

Vakspecifieke opleidingsonderdelen

Binnen deze opleidingsonderdelen wordt er een stevige basis vakkennis gelegd rond verschillende essentiële aspecten van de houtwereld: meubeltechnologie, verspaningstechnologie, binnen- en buitenschrijnwerk, afwerkingstechnologie, houtbouwtechnologie, …

Studie-uitstappen
en reizen

Doel hiervan is om kennis en ervaring die opgedaan wordt binnen de opleiding te toetsen aan de werkelijkheid. Zo trekken de studenten tijdens de lesuren bijvoorbeeld naar de industriële schrijnwerkerij Pouleyn, van Hoorebeke Timber of maken ze een buitenlandse studiereis naar bedrijven in Duitsland.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Communicatievaardigheden, wiskunde, burotica, CAD, verschillende talen, …

Bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen

Bedrijfsorganisatie, arbeidsstudie, productieplanning, voorraadbeheer, …

Waar werk ik?


Houttechnologie is breder dan je op het eerste gezicht zou denken. We leiden je op tot een 'young professional' die een sleutelrol vervult in het plannen, toepassen, opvolgen, bijsturen en optimaliseren van processen in de hout-, bouw en decoratiesector. Je kan doorgroeien in doorstroom- en finaliteitfuncties met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid. Een job binnen de sector is na onze opleiding zo goed als gegarandeerd, aangezien je terechtkomt in een knelpuntberoep.

Bachelor in de houttechnologie