Dit vormt de basis van je opleiding. Je leert hier alles over de essentiële aspecten van de houtwereld: meubeltechnologie, verspaningstechnologie, binnen- en buitenschrijnwerk, afwerkingstechnologie, houtbouwtechnologie. Vanzelfsprekend leer je hout als hoogtechnologisch en ecologisch product kennen en leer je duurzame keuzes te maken. Uiteraard maak je ook kennis met de specifieke automatiseringssoftware van deze sector.
Zoals in elke bacheloropleiding krijg je algemene vakken zoals communicatievaardigheden, wiskunde, burotica, Frans, Duits, enzovoort. Uiteraard gerelateerd aan wat je nodig hebt om in de sector te kunnen functioneren.
Je bereidt je ook voor op het echte bedrijfsleven. Dat doe je aan de hand van vakken zoals bedrijfsorganisatie, arbeidsstudie, productieplanning, voorraadbeheer, veiligheid, kwaliteit en milieu. Daarnaast organiseren we tal van studie-uitstappen en reizen. Zodat je de opgedane kennis kan toetsen aan de werkelijkheid.
Wat je leert meteen toepassen in de praktijk: dat is het doel van de vakoverschrijdende projecten. Je werkt vijf projecten uit in kleine teams (elk semester één project). Elk van die projecten is opgebouwd rond een verschillende functie in een bedrijf.
Tom Segers
oud-student
Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar.
Je leert werken met alle traditionele houtbewerkingsmachines. We maken je sterk in automatisering en optimalisering van productieprocessen. Ook raak je vertrouwd met de vijfassige CNC machine, aangestuurd door de modernste softwarepakketten en leer je alles over de nieuwste afwerkingstechnologieën in de spuitcabine.
In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Canada, Indonesië, Brazilië, Suriname, Zuid-Afrika, Maleisië en Honduras. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen.
In groepjes van 5 à 6 studenten werk je 5 projecten uit rond volgende thema's:
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...
De theorielessen volg je samen met ongeveer 130 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). En voor de projecten met vijf à zes studenten per groep.
Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen in Gent. De campus ligt vlakbij het station. Vanuit de trein spring je zo in je labjas. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.
De blikvangers van deze campus zijn het eigentijdse openleercentrum, de vele resto’s, sportfaciliteiten en de gloednieuwe studentenkamers van de studentenresidentie.
We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.
Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.
"Hout in de woning, hout in de tuin, hout in de bouw, een houten bril of juweel, steeds meer mensen kiezen bewust voor hout. En dat is schitterend! Hout biedt ons immers een mooie, gezonde en duurzame leefomgeving. Hout is ook uitdagend. Zijn enorme diversiteit vraagt leergierigheid, kennis, creativiteit & vaardigheid om het op een technisch correcte, innovatieve en duurzame manier te verwerken. En dát is wat jij kan brengen als houttechnoloog!"
Rein Vanlishout
opleidingsvoorzitter
Met het diploma bachelor in de houttechnologie kan je aan de slag bij kmo’s in de hout-, bouw en decoratiesector. Als ‘young professional’ vervul je er een sleutelrol bij het plannen, toepassen, opvolgen, bijsturen en optimaliseren van diverse processen in:
Je gaat er te werk als hooggespecialiseerde technicus. Maar ook en vooral als werknemer in het middenkader. Vandaar kan je doorgroeien naar functies met een hogere specialisatie en verantwoordelijkheid. Na de opleiding ben je zo goed als zeker van een job.
Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!