Facebook Pixel Toegepaste fiscaliteit - Hogeschool Gent
Foto Toegepaste fiscaliteit

Toegepaste fiscaliteit.

T

De nood aan hoogopgeleid personeel in het domein van de belastingen is de laatste jaren sterk gestegen. Word dus een gegeerd fiscaal expert in voltijds dagonderwijs of in avondonderwijs.

De nood aan hoogopgeleid personeel in het domein van de belastingen is de laatste jaren sterk gestegen. Dat komt doordat de fiscale wetten en regels tegenwoordig zo complex zijn dat de gewone leek ze niet begrijpt.

Bovendien veranderen ze voortdurend. Wie ze niet kan doorgronden, betaalt soms onnodig teveel belastingen. Diezelfde complexiteit biedt echter ook veel mogelijkheden. Een doordachte fiscale planning en een deskundige optimalisatie maken het verschil. Dat maakt fiscale deskundigen zo gegeerd op de arbeidsmarkt. Zij vullen niet alleen de ingewikkelde fiscale aangiften in, ze denken ook toekomstgericht en anticiperen in hun adviezen aan ondernemingen en particulieren. Ze hebben inzicht in alle aspecten van de fiscaliteit en houden alert de snel veranderende wetgeving bij.

uniek in Vlaanderen

HOGENT is de enige hogeschool in Vlaanderen die de opleiding toegepaste fiscaliteit aanbiedt. Studenten die succesvol de opleiding afronden, krijgen het diploma bachelor in de toegepaste fiscaliteit.

Dit diploma is door het Instituut der Accountants en Belastingconsulenten (IAB) erkend en zorgt voor vrijstelling voor alle fiscale materies uit het toelatingsexamen tot de stage van accountant of belastingconsulent. De opleiding is bovendien als enige officieel geaccrediteerd door de NVAO (Nederlands Vlaamse accreditatieorganisatie) wat gelijkstaat met een prestigieuze kwaliteitsgarantie.

praktijk voorop

De opleiding is zeer praktijkgericht, doordat verschillende accountants- en fiscale kantoren bij de opleiding worden betrokken. Zij zorgen voor gastcolleges, vaardigheidstrainingen, workshops en zij begeleiden stages.

Hierdoor zijn de actualiteit en de relevantie van de inhouden nooit ver weg.

prijs

1.650 euro voor een voltijds modeltraject van 60 studiepunten.
De opleiding in avondonderwijs wordt aangeboden met een modeltraject van 60 studiepunten gespreid over twee academiejaren. Het studiegeld bedraagt 2.012 euro voor de beide academiejaren samen.

voorkennis

Voor deze banaba is de minimale vereiste een economisch of juridisch bachelor- of masterdiploma dat een basiskennis fiscaliteit garandeert (bedrijfsmanagement, TEW, handelswetenschappen, rechten, ...).

Bij de start gaan we ervan uit dat je op basis van je vooropleiding reeds over enige fiscale voorkennis beschikt. In de onthaalweek in september wordt een tweedaagse snelcursus boekhouden en vennootschapsbelasting aangeboden. Als student toegepaste fiscaliteit kan je je gratis inschrijven in de basiscursussen btw, vennootschapsbelasting en personenbelasting uit de bacheloropleiding accountancy-fiscaliteit in afstandsleren. Zo kan je volledig zelfstandig deze basiskennis opfrissen.

inschrijven

Registreer je online via webreg.hogent.be. Alle info rond effectief inschrijven kan je hier raadplegen. Breng zeker je identiteitskaart en diploma hoger onderwijs mee.

Eerder al ingeschreven aan HOGENT? Dan kan je via ibamaflex je herinschrijvingsaanvraag en je studieprogramma voor het nieuwe academiejaar invullen.

Wil je je inschrijven met een geïndividualiseerd traject, neem dan eerst contact op met de studietrajectbegeleider.

 

Voltijds dagonderwijs of avondonderwijs.

Deze doorgedreven gespecialiseerde opleiding kan gevolgd worden in zowel voltijds dagonderwijs als in avondonderwijs. Aan jou de keuze.

 

Voltijds dagonderwijs. 

Praktijkgericht

Tijdens je opleiding leer je de fiscaliteit kennen in al zijn facetten. Alle studenten die starten hebben fiscale voorkennis, dit zorgt ervoor dat snel op hoog niveau kan worden gewerkt. Bovendien wordt ook aandacht besteed aan de ontwikkeling van je persoonlijkheid en je communicatieve vaardigheden. Het bedrijfsleven vraagt teamspelers die communicatief sterk zijn, kunnen presenteren en kunnen onderhandelen.

Bachelorproef

De bachelorproef bestaat uit verschillende vakoverschrijdende praktijkgerichte cases. Voor de Deloitte-businesscase ga je een dag in de kantoren van Deloitte Gent werken, waar je gecoacht wordt door de Deloitte belastingconsulenten.

Internationaal

Als sluitstuk van de bachelorproef neem je samen met studenten uit de omliggende landen (Duitsland, Nederland, …) deel aan een International Tax Seminar. Een driedaagse waar internationale fiscaliteit centraal staat. Voor het
opleidingsonderdeel fiscale topics volg je tien seminaries, gegeven door gastlectoren uit de praktijk, over actuele fiscale onderwerpen.

Stage

Een bedrijfsstage van tien weken sluit de opleiding af en moet de student de kans bieden kennis te maken met de beroepspraktijk van de fiscalist / fiscaal raadgever in het bedrijfsleven.

Opleidingsonderdeel  semester uren studiepunten
Registratie- en successierechten 1 24 3
Procedures 1 24 3
Lokale en regionale fiscaliteit 1 12 3
Internationale fiscaliteit 1 24 3
Grondige studie van de personenbelasting en voorheffingen 1 48 6
Grondige studie van de vennootschapsbelasting 1 48 6
Fiscale topics 1 & 2 48 5
Grondige studie van de btw 1 48 6
Douane en accijnzen 1 24 3
Vennootschapsrecht (incl. VZW-wetgeving)
en rechtspersonenbelasting
1 24 3
Stage 2 390 13
Bachelorproef 2 150 6
      60

Avondonderwijs.

Een topopleiding met wekelijks één of twee contactmomenten aangevuld met online cursussen om in twee jaar succesvol dit diploma te behalen.

Avondonderwijs. 

We bieden jou een opleiding aan met wekelijks één of twee contactmomenten en de noodzakelijke begeleiding om met aanvullende online cursussen in twee jaar succesvol dit diploma te behalen. 

Het volledige concept van de opleiding is afgestemd op begeleide zelfstudie. De cursussen zijn grondig herbekeken. Zo heeft elke module bijvoorbeeld een overzichtelijke studiewijzer met studietijdraming en talrijke tips voor een efficiënte aanpak. Feedback bij de oefeningen en zelftests zijn handige controletools om je vorderingen in de leerstof te checken.

Digitaal leerplatform

Op ons gebruiksvriendelijk digitaal leerplatform vind je bovendien alles wat je nodig hebt voor elke cursus: een leerpad, oefeningen, zelftests, aankondigingen,… Door een ingebed forum en via e-mail blijf je ook naast de contactmomenten verbonden met je medestudenten en met je lectoren. Zo krijg je gegarandeerd de nodige begeleiding.

Is Vlaanderen
een fiscaal paradijs?

Voor wie de knepen van het vak kent wel. Ga voor een opleiding in toegepaste fiscaliteit en word fiscaal expert.

Jobs en carrière.

Een fiscaal expert met ambitie heeft niet alleen de garantie op een zeer mooie carrière, hij of zij kan dikwijls kiezen uit een pallet aan relevante mogelijkheden. Ook de jobinvulling is de dag van vandaag een fantastische uitdaging.

Als werknemer kan je terecht bij accountantskantoren, belastingadvieskantoren,
bedrijfsrevisoren en auditkantoren, banken, verzekeraars, grote ondernemingen & KMO’s, advocatenbureaus en notarissen in functies zoals bedrijfsfiscalist, financieel planner, belastingadviseur of belastingconsulent, fiscaal stafmedewerker, tax expert, enzovoort.

Bij de overheid heb je heel wat carrièrekansen als belastingcontroleur, fiscaal dossierbeheerder, medewerker belastingadministratie of expert bij de gerechtelijke politie.

Als zelfstandige ligt de weg voor jou open eenmaal je de vereiste toelatingsformaliteiten hebt vervuld als boekhouder-fiscalist (lid van het BIBF) of belastingconsulent (lid van het IAB).

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

Voltijds dagonderwijs: In het eerste semester zijn er lessen op campus Mercator. In het tweede semester  op campus Schoonmeersen,

Avondonderwijs: De lessen en de contactmomenten vinden plaats op campus Schoonmeersen.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar isabelle.goethals@hogent.be.

Nuttige links

lestabellen
bezoek ons
 

banner met logo's