Facebook Pixel Bachelor secundair: bewegingsrecreatie en LO - Hogeschool Gent
Foto Bachelor secundair: bewegingsrecreatie en LO

Lichamelijke opvoeding- bewegingsrecreatie.

L

Lichamelijke opvoeding- bewegingsrecreatie.

Je bent ondernemend, enthousiast én een creatieve duizendpoot die van afwisseling en uitdaging houdt? Je wil een sportaanbod en beweegmentaliteit creëren voor iedereen, van jong tot oud, in elke situatie. Dan is het uniek programma lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan HOGENT op jouw lijf geschreven!

Je wordt optimaal voorbereid als leerkracht lichamelijke opvoeding in het secundair onderwijs. Maar we nemen ook de tijd om de leefwereld van een kind in de lagere school en diverse doelgroepen te leren kennen.

Expert in verschillende sportdisciplines

Je wordt expert in verschillende sportdisciplines. In het derde jaar kies je een specialisatie waarin je jezelf wil verdiepen. Naast de alledaagse sporten, verdiep je je ook in recreatieve sportsector en trend gebonden sporten zoals Padel, SUP, bossaball, rugby, krachtbal, BMX, ...

Je krijgt inzicht in de bewegingswetenschappen. Iemand klaarstomen voor de 10 miles? Of iemand coachen om verantwoord af te slanken? Je kan het. Binnen het fitnesstraject maak je kennis met individuele fitness en groepsfitness. Van individuele begeleiding tot trendgebonden groepstrainingen. Misschien word jij de personal trainer van morgen.

Door de expertise van onze outdoorlectoren leer je oriëntatielooptochten uitwerken, klimmen, sjorren en touwtechnieken. Wist je dat je je in het derde jaar kan specialiseren tot een Europees erkende canyongids of een professionele outdoorstage in Spanje kan volgen? Sowieso vertrek je in het derde jaar op ski- en snowboardstage.

Tal van doorgroeimogelijkheden

En wil je later zelfstandig worden of leiding nemen? Met opleidingsonderdelen zoals ‘ondernemen in de sport’ en projecten zoals de Challenge Run stimuleren we je skills om samen te werken.

Als kers op de taart, kan je in deze opleiding extra diploma’s behalen. Van hoger redder tot eerste hulp Rode Kruis of misschien instructeur B in je eigen sportdiscipline? Je kan ook tal van vrijstellingen krijgen bij de Vlaamse Trainersschool.

Werkplekleren

Met één à twee dagen werkplekleren per week kies je sowieso voor een praktijkgerichte opleiding en dat vanaf de start van jouw opleiding. HOGENT heeft connecties met sportwerkplekken over gans Vlaanderen, van Kortrijk tot het Waasland. Op de werkplek werk je buurtgericht. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheden en de leertaken worden complexer doorheen de drie jaren. Uiteraard heb je nog praktijklessen en contacturen op de campus.

“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sportlesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sportcoördinator bij
Ghent American Sport Center

“Mijn taken variëren van het organiseren van bijscholingen tot het regelen van velden en het aanvragen van subsidies. Dankzij HOGENT beschik ik over een breed netwerk van sportlesgevers dat ik dagelijks inzet voor mijn job.”

Dante Simoens
Oud-student en sportcoördinator bij
Ghent American Sport Center

HOGENT beschikt over een moderne sportinfrastructuur van maar liefst 5000 vierkante meter aan het station Gent Sint-Pieters.

 • Drie polyvalente hallen voor basketbal, minivoetbal, zaalvoetbal, handbal, volleybal, badminton en tennis.
 • Een powerzaal, twee parketzalen voor dans en vechtsporten, een turnzaal en een spinningstudio.
 • Outdoorterreinen voor tennis en basketbal, een atletiekpiste, een kunstgrasterrein en een verspringbak.
 • Een fitness met personal training room en cardiokrachtfitness.
 • Een trendy sportbar met ontmoetingsruimte.
 

Ken je het metier van het lesgeven al?

Informeer je dan over de verkorte trajecten naar lichamelijke opvoeding of bewegingsrecreatie. 

Wat na je diploma?

Lesbevoegdheid

Met je diploma kan je aan de slag
als:

 • leerkracht lichamelijke opvoeding in de eerste graad van de A- en B-stroom
 • leerkracht lichamelijke opvoeding in de tweede graad aso, tso, kso en bso
 • leerkracht lichamelijke opvoeding in de derde graad bso
 • leermeester lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs
 • leermeester algemene en sociale vorming, specialiteit lichamelijke opvoeding

Perspectieven
buiten het onderwijs

 • lesgever of een coördinator in sportdiensten, sportclubs, sportfederaties, outdoororganisaties, fitnesscentra
 • sportbegeleider of animator in woon- en zorgcentra, de gevangenis, welzijnscentra (voor bijzondere jeugdzorg en opvoedingsondersteuning), instellingen voor mensen met een beperking, de toeristische sector of bij jeugddiensten
 • medewerker of zelfstandige in organisaties voor sportevents, sportkampen, fitness- en gezondheidscentra of in de commerciële sector van sport- en gezondheid als vertegenwoordiger, ...
 • redder
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

T


Topsporter of
werkstudent?

Deze opleiding wordt voor topsporters en werkstudenten ook aangeboden in afstandsonderwijs.