Facebook Pixel Wegwijs in het hoger onderwijs. - Hogeschool Gent
Foto Wegwijs in het hoger onderwijs.

Wegwijs in het hoger onderwijs.

W

Wegwijs in het hoger onderwijs.

Het hoger onderwijs heeft een andere structuur dan het secundair onderwijs. Het hanteert ook een eigen terminologie: bachelors en masters, credits, flexibele leerwegen, leerkrediet en zo verder. Hieronder vind je meer uitleg over deze termen.

Graduaatsopleiding

Een graduaatsopleiding bevindt zich tussen het secundair onderwijs en een bachelor. Het zijn opleidingen voor echte doeners, alle graduaatsopleidingen bestaan minimaal uit één derde werkplekleren. Je wordt voorbereid op een concreet beroep of je kan later verder studeren voor een bacheloropleiding. Om een graduaat te behalen, volg je een opleiding van 120 studiepunten. In een voltijds dagtraject duurt deze opleiding twee jaar. Maar afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject of vrijstellingen aanvragen.

Bacheloropleiding

Je hebt je bachelordiploma op zak na een opleiding van 180 studiepunten. Dat komt overeen met drie jaar voltijds studeren. Een ‘studiepunt’ is een eenheid die overeenstemt met minimaal 25 en maximaal 30 uren onderwijs- en evaluatieactiviteiten. 

Kies je voor een professionele bachelor, dan word je rechtstreeks voorbereid op een job. Je kan dan meteen je intrede maken op de arbeidsmarkt. Studeer je liever nog verder, dan kan dat ook. Zo kan je bijvoorbeeld via een schakelprogramma je masterdiploma behalen. 

Om toegelaten te worden tot een bacheloropleiding, volstaat je diploma secundair onderwijs. Om toegelaten te worden tot de academische bacheloropleidingen muziek of audiovisuele kunst, beeldende kunst en drama moet je bovendien slagen voor een toelatingsproef. 

Een academische bachelor is, zoals de naam al aangeeft, eerder academisch van aard met een sterke wetenschappelijke component. Hoewel een academische bachelor een volwaardig einddiploma is, kies je voor deze opleiding met de bedoeling je masterdiploma te halen. Je academische bachelordiploma geeft je rechtstreeks toegang tot de masteropleiding die erbij aansluit. In bepaalde gevallen kan je ook overstappen naar een andere (verwante) masteropleiding. Daarvoor volg je eerst nog een voorbereidingsprogramma.

Schakelprogramma

Een schakelprogramma maakt de brug tussen een professionele bachelor en een academische master. Het heeft een studieomvang tussen de 45 en de 90 studiepunten. Als je ervoor slaagt, dan behaal je geen academische bachelor, maar krijg je de toelating om je voor de masteropleiding in te schrijven. Een schakelprogramma is in principe een modeltraject. Afwijkingen (door vrijstellingen bijvoorbeeld) zijn mogelijk: een schakelprogramma wordt dan een persoonlijk deeltraject.

Masteropleiding

Een masteropleiding is een academische (vervolg)opleiding van ten minste 60 studiepunten die aansluit op een academische bachelor. Masters leggen de nadruk op gevorderde wetenschappelijke of artistieke kennis en competenties die je nodig hebt om wetenschap, kunst of een beroep te kunnen beoefenen. Een master wordt telkens afgesloten met een masterproef.

schema doorstroom hoger onderwijs

Voorbereidingsprogramma 

Heb je een andere academische bachelor behaald dan het diploma dat toelating geeft tot de master die je wil volgen? Dan heb je geen rechtstreekse toegang tot de master. Het voorbereidings­programma zorgt ervoor dat je als het ware 'bijgeschoold' wordt zodat je de master met dezelfde voorkennis als de anderen kan starten. Wanneer de omvang van het programma niet te groot is, kan je dit samen met de masteropleiding volgen.

Een voorbereidingsprogramma leidt tot een specifiek getuigschrift, niet tot een academische graad of diploma. De inhoud en de omvang zijn variabel en worden door HOGENT vastgesteld.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Online infosessie 'wegwijs in het hoger onderwijs'.

Om een goede studiekeuze te kunnen maken, is het belangrijk om vertrouwd te zijn met de werking van het hoger onderwijs. Vertrekkend vanuit onze dagelijkse ervaring brengen we studie­kiezers, …

Flexibel studeren
Als student verdien je een goede begeleiding en maximale kansen om je opleiding tot een goed einde te brengen. Daarom biedt HOGENT tal van mogelijkheden om je studieloopbaan op een flexibele manier …
Studiebegeleiding
Ervaar je problemen met studeren? Laat je dan begeleiden door een van onze studiebegeleiders. Je kan zowel in groep als individueel begeleid worden. Je leert tips, tricks en technieken …
Studietraject op maat
De studietrajectbegeleider van jouw opleiding helpt je graag verder met alle vragen over je studieloopbaan. Contacteer hen dus gerust om het te hebben over je studiecontract, je …
Studie(keuze)advies
Weet je echt niet welke studie bij je past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je van opleiding veranderen of wil je nog iets bijstuderen? Wil je advies over regelgeving of opleidingen binnen het …
Leer ons kennen
De kans is groot dat je later een job uitoefent die nu nog niet bestaat. ‘Waarom dan nog verder studeren?’ hoor ik je denken. Een terechte vraag die meteen getuigt van kritisch …