Het hoger onderwijs heeft een andere structuur dan het secundair onderwijs. Het hanteert ook een eigen terminologie: bachelors en masters, credits, flexibele leerwegen, leerkrediet en zo verder. Hieronder vind je meer uitleg over deze termen. Of je kan meteen doorklikken naar het schematisch overzicht.
Graduaatsopleiding
Een graduaatsopleiding bevindt zich tussen het secundair onderwijs en een bachelor. Het zijn opleidingen voor echte doeners, alle graduaatsopleidingen bestaan minimaal uit één derde werkplekleren. Je wordt voorbereid op een concreet beroep of je kan later verder studeren voor een bacheloropleiding. Om een graduaat te behalen, volg je een opleiding van 120 studiepunten. In een voltijds dagtraject duurt deze opleiding twee jaar. Maar afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject of vrijstellingen aanvragen.
Bacheloropleiding
Je hebt je bachelordiploma op zak na een opleiding van 180 studiepunten. Dat komt overeen met drie jaar voltijds studeren. Een ‘studiepunt’ is een eenheid die overeenstemt met minimaal 25 en maximaal 30 uren onderwijs- en evaluatieactiviteiten.
Kies je voor een professionele bachelor, dan word je rechtstreeks voorbereid op een job. Je kan dan meteen je intrede maken op de arbeidsmarkt. Studeer je liever nog verder, dan kan dat ook. Zo kan je bijvoorbeeld via een schakelprogramma je masterdiploma behalen.
Om toegelaten te worden tot een bacheloropleiding, volstaat je diploma secundair onderwijs. Om toegelaten te worden tot de academische bacheloropleidingen muziek of audiovisuele kunst, beeldende kunst en drama moet je bovendien slagen voor een toelatingsproef.
Een academische bachelor is, zoals de naam al aangeeft, eerder academisch van aard met een sterke wetenschappelijke component. Hoewel een academische bachelor een volwaardig einddiploma is, kies je voor deze opleiding met de bedoeling je masterdiploma te halen. Je academische bachelordiploma geeft je rechtstreeks toegang tot de masteropleiding die erbij aansluit. In bepaalde gevallen kan je ook overstappen naar een andere (verwante) masteropleiding. Daarvoor volg je eerst nog een voorbereidingsprogramma.
Schakelprogramma
Een schakelprogramma maakt de brug tussen een professionele bachelor en een academische master. Het heeft een studieomvang tussen de 45 en de 90 studiepunten. Als je ervoor slaagt, dan behaal je geen academische bachelor, maar krijg je de toelating om je voor de masteropleiding in te schrijven. Een schakelprogramma is in principe een modeltraject. Afwijkingen (door vrijstellingen bijvoorbeeld) zijn mogelijk: een schakelprogramma wordt dan een persoonlijk deeltraject.
Masteropleiding
Een masteropleiding is een academische (vervolg)opleiding van ten minste 60 studiepunten die aansluit op een academische bachelor. Masters leggen de nadruk op gevorderde wetenschappelijke of artistieke kennis en competenties die je nodig hebt om wetenschap, kunst of een beroep te kunnen beoefenen. Een master wordt telkens afgesloten met een masterproef.
Voorbereidingsprogramma
Heb je een andere academische bachelor behaald dan het diploma dat toelating geeft tot de master die je wil volgen? Dan heb je geen rechtstreekse toegang tot de master. Het voorbereidingsprogramma zorgt ervoor dat je als het ware 'bijgeschoold' wordt zodat je de master met dezelfde voorkennis als de anderen kan starten. Wanneer de omvang van het programma niet te groot is, kan je dit samen met de masteropleiding volgen.
Een voorbereidingsprogramma leidt tot een specifiek getuigschrift, niet tot een academische graad of diploma. De inhoud en de omvang zijn variabel en worden door HOGENT vastgesteld.
Graduaat
Professionele bachelor
Academische bachelor
Master
niveau
Graduaat: niveau 5
tussen secundair onderwijs en bachelor
Professionele bachelor: niveau 6
tussen graduaat en master
Academische bachelor: niveau 6
tussen graduaat en master
Master: niveau 7
tussen bachelor en doctoraat
waar
Graduaat: hogeschool
Professionele bachelor: hogeschool
Academische bachelor: hogeschool / School of Arts
Master: universiteit / School of Arts
duurtijd
Graduaat: 2 jaar*
*basisverpleegkunde = 3 jaar
Professionele bachelor: 3 jaar*
*verpleegkunde = 4 jaar
Academische bachelor: 3 jaar
Master: 1 of 2 jaar
aantal studiepunten
Graduaat: 120*
*basisverpleegkunde = 180
Professionele bachelor: 180*
*verpleegkunde = 240
Academische bachelor: 180
Master: 60 of 120
Graduaat: niet van toepassing
Professionele bachelor: ja
Academische bachelor: ja
Master: ja
finaliteit
Graduaat: voorbereiden op een concreet beroep
Professionele bachelor: voorbereiden op een breder werkveld
Academische bachelor: voorbereiden op een master
Master: voorbereiden op werk of onderzoek
aanpak
Graduaat: focus op praktijk (minstens 1/3e werkplekleren)
Professionele bachelor: praktijkgericht, ondersteund door theorie
Academische bachelor: theorie
Master: theorie en wetenschappelijk onderzoek
wanneer
Graduaat: overdag of 's avonds en/of in het weekend
Professionele bachelor: overdag of in afstandsonderwijs
Academische bachelor: overdag of in afstandsonderwijs
Master: overdag of in afstandsonderwijs
doorstromen, verder studeren
Graduaat: bachelor via verkort traject
Professionele bachelor: master via schakelprogramma
Academische bachelor: aansluitende master
of andere master via voorbereidingsprogramma
Master: master-na-master
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Infosessie 'wegwijs in het hoger onderwijs'.
Om een goede studiekeuze te kunnen maken, is het belangrijk om vertrouwd te zijn met de werking van het hoger onderwijs. Vertrekkend vanuit onze dagelijkse ervaring brengen we studiekiezers, …