Facebook Pixel Biomedische laboratorium­technologie - Hogeschool Gent
Foto Biomedische laboratorium­technologie

Biomedische laboratorium-technologie.

B

Biomedische laboratorium-technologie.

Je studeert af in farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie, of in de medische laboratoriumtechnologie.

In het eerste jaar krijg je (algemene) ondersteunende vakken zoals: chemie, celbiologie en gegevensverwerking. Daarnaast kan je ook al proeven van meer gespecialiseerde vakken zoals microbiologie en histologie.

Vanaf het tweede jaar maak je een definitieve keuze tussen de twee afstudeerrichtingen:

  • Ofwel studeer je af in farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie.
  • Ofwel in medische laboratoriumtechnologie.

In het tweede jaar zijn er wel nog een aantal gemeenschappelijke vakken zoals: biochemie en eiwittechnologie, moleculaire biologie en DNA-technologie, immunologie en pathologie.

Afstudeerrichting farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

Als farmaceutisch en biologisch laboratoriumtechnoloog schakelt men je vaak in voor wetenschappelijk laboratoriumonderzoek in de farmaceutische sector. Ook in de domeinen biotechnologie en moleculaire biologie zal men geregeld een beroep doen op jou. Zo voer je DNA-onderzoek uit. Of werk je mee aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Tijdens het tweede semester van het derde jaar ga je op onderzoeksstage in een bedrijf of onderzoekslaboratorium.

Afstudeerrichting medische laboratoriumtechnologie

Medisch laboratoriumtechnologen zijn paramedici die analyses uitvoeren op patiëntenstalen. Zo ondersteunen zij de medische diagnose, opvolging en therapie van de patiënt. In deze functie kom je regelmatig in contact met artsen, collega’s en patiënten. Daarom zijn sociale vaardigheden een absolute must. Tijdens het tweede semester van het derde jaar ga je op stage in een medisch laboratorium. Dit is een unieke kans. Want zo kan je het wettelijk beschermd beroep van medisch laboratoriumtechnoloog uitoefenen.

Sfeerbeeld
“Wat mij vooral is bijgebleven, is het enthousiasme en de toegankelijk­heid van de docenten. De opleiding evolueert mee met het werkveld en stoomt je zo goed als mogelijk klaar voor je job. Ook de ontspannen sfeer op de campus en de groene omge­ving is een abso­lute meerwaarde.”

Gertjan Veeckman
oud-student

Voor deze studie is geen voorkennis vereist. Maar heb je een sterke affiniteit met wetenschappen? Dan zal deze zeker goed van pas komen! Studenten uit allerlei voor­opleidingen vinden hun weg naar een opleiding biomedische laboratorium­technologie.

Tijdens je opleiding is het werkveld nooit veraf, dankzij:

  • gesimuleerde werksituaties op school
  • het gebruik van echte patiëntenstalen
  • gastsprekers uit het werkveld
  • verschillende bedrijfsbezoeken
  • zestien tot achttien weken stage

Kortom, deze opleiding zorgt ervoor dat je helemaal klaar bent voor je toekomstige job.

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent op zoek naar een praktijkgerichte opleiding met realistische slaagkansen.

2

Accuracy is your middle name. Biologie? Chemie? Gimme more!

3

Je wil alles weten over de wondere werking van geneesmiddelen.

4

De werking van het menselijk lichaam fascineert je enorm.

5

Heeft iemand een kwaaltje? Dan begin jij spontaan alle mogelijke diagnoses op te sommen.

6

Bestaat er iets spannender dan dagelijks met vloeistoffen, pipetten en toestellen bezig te zijn in een labo?

We stomen je
klaar voor het professionele leven
in het laboratorium.

Eerste jaar

In het eerste semester krijg je vooral theorie. Toch werk je al wekelijks een halve dag in het labo. Vanaf het tweede semester vertoef je anderhalve dag per week in het labo. Daarnaast leer je tijdens ‘oriëntatiestage en projectwerk’ vooral communicatie- en onderzoeksvaardigheden aan. Je wordt ook actief begeleid bij je keuze tussen beide afstudeerrichtingen.

Tweede jaar

Het tweede jaar barst van de practica. Je gaat ook op tweedaagse rond teamgericht werken. En werkt vervolgens in groepjes van acht studenten zelfstandig een eigen
onderzoeksproject uit.

Derde jaar

Nu ben je echt niet meer uit het labo weg te slaan. In het eerste semester houden we het ritme van het tweede jaar aan, met een mooie mix tussen theorie en veel praktijk. In het tweede semester loop je vijftien tot achttien weken stage, in Vlaanderen of in het buitenland.

Op die manier stomen we je nog beter klaar voor het professionele leven in het labo. Kies je voor farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie? Dan volg je een onderzoeksstage in een bedrijf of onderzoekslaboratorium. Kies je voor medische laboratoriumtechnologie? Dan ligt de focus in het derde jaar op een stage in klinische laboratoria. Daarnaast krijg je de mogelijkheid een internationale stage te volgen.

Afstudeerrichting farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie

Afstudeerrichting medische laboratoriumtechnologie

Algemene chemie

Gegevensverwerking-wiskunde

Studenten aan het woord

screenshot video

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Biotechnologie
De graduaats­opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.
Verkort traject biomedische laboratoriumtechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma biomedische …
Chemie

In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en …