Foto Chemie

Chemie.

C

Wil je een brede basis chemie verwerven en proeven van álle facetten van de chemische sector vooraleer je een richting kiest? Kies dan voor de bachelor chemie.

Het eerste jaar

Het eerste jaar is gemeenschappelijk voor de drie afstudeerrichtingen. Je verwerft een brede basis chemie en proeft van alle facetten van de chemische sector. Daarnaast komen ook wiskunde, fysica, projectwerking, onderzoeks-vaardigheden en rapportering aan bod.

 

Tweede jaar

Een deel van de vakken in het tweede jaar zijn algemene vakken. De overige vakken horen bij een van de drie afstudeerrichtingen. Welke richting je ook kiest, als afgestudeerde bachelor in de chemie zal je later volgende drie rollen opnemen:

 • De rol van laboratoriumtechnoloog die monstervoorbereidingen en analyses uitvoert.
 • De rol van onderzoeksmedewerker die meedenkt over proces- en product­optima­lisatie en op wetenschappelijke wijze communiceert.
 • De rol van duurzame professional die tijdens het labowerk steeds oog heeft voor milieu en veiligheid en groene alternatieven.

Derde jaar

Het derde jaar is bijna volledig gericht op je afstudeerrichting, zowel wat de theoretische vakken als practica betreft. Vanaf februari ga je gedurende drie maanden op stage in binnen- of buitenland en dompel je je onder in de magische wereld van de chemie. Eveneens op het programma in het derde jaar: je bachelorproef!

Eén opleiding, drie
af­studeer­richtingen.

In het tweede jaar kan je kiezen uit biochemie, chemie of milieu­tech­nologie.

Wil je graag werken met levend materiaal? Zowel dierlijk, plant­aardig als menselijk? Een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van genees­middelen? Of de bewaar­tijd van voeding drastisch verbeteren? Kies dan voor biochemie.

Wat komt er aan bod?

Volgende topics staan op je agenda:

 • microbiële en biochemische analysen
 • biokatalyse en fermentatietechnologie
 • industriële biochemie

In het derde jaar kan je je bovendien verder specialiseren in biotechnologie of brouwerijtechnologie.

Toekomstmogelijkheden

Als biochemisch laboratorium-technoloog of biochemisch procestechnoloog kom je terecht in bedrijven en laboratoria die zich richten op de chemie van het levende organisme en in industriële biotechnologische bedrijven waar bio-gebaseerde materialen worden geproduceerd.  Je zal bijvoorbeeld meewerken aan fundamentele onderzoeksprojecten. 

Wat komt er aan bod?

Je krijgt in de afstudeerrichting chemie niet alleen de beginselen van de basischemie onder de knie, maar ook:

 • materialentechnologie
 • kunststoffen
 • organische procestechnologie
 • sturing in de procestechnologie

Toekomstmogelijkheden

Als afgestudeerde in de chemie vind je bijvoorbeeld werk in onderzoek en ontwikkeling, in studiebureaus en in controlekamers die in verbinding staan met de productie in een chemisch bedrijf. Of in chemische laboratoria voor kwaliteitscontrole en fundamenteel laboratoriumonderzoek.

Ben je vooral geïnteresseerd in de industriële chemie? Wil je aan de slag kunnen in verschillende soorten laboratoria? Maar ook op de productievloer van bedrijven uit de chemische sector waar je processen stuurt en ontwikkelt? Kies dan voor chemie.  

Wil je alle technieken voor water­en luchtzuivering, geluids­meting en bodem­sanering leren kennen? Fascineren afval­verwerking en natuurbeheer je mateloos? Maar ook milieu­wetgeving en beleids­vorming? Kies dan voor milieutechnologie. 

Wat komt er aan bod?

Volgende thema’s komen aan bod:

 • ecologie en natuurbehoud
 • milieuanalysen
 • ecotoxicologie
 • watertechnologie
 • microbiële processen in de milieutechnologie
 • toegepast omgevingsbeleid

Toekomstmogelijkheden

Milieutechnologie is toegespitst op jobs in milieu- en toxicologisch onderzoek, de milieu-ambtenarij en het milieu-advies. Je komt terecht in openbare en private instellingen die een controlerende of adviserende rol spelen bij de bestrijding van milieuverontreiniging. Naast je diploma behaal je ook het getuigschrift Milieucoördinator B. Dat biedt je kansen in heel uiteenlopende functies. 

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar.

Praktijk

50/50: dat is ongeveer de verhouding tussen theorie  en praktijk. Ook zelfstandig en in groep leren werken houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek. En in het laatste jaar mag je een half jaar op stage in een bedrijf naar keuze. 

Stage

Je kan zowel binnen als buiten Europa op stage. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan een van onze Europese partnerscholen. Kortom, onze studenten vind je terug over de hele wereld: in Duitsland, Engeland en Spanje. Maar ook in Suriname, Bolivië, Canada, Ecuador en Indonesië...

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Wetenschappen. Chemie. Biologie. Bestaat er iets boeienders voor jou?

  2

  Studeren is de max. Maar later wil jij toch vooral met je handen werken.

  3

  Je wilt je nog niet meteen vastrijden in één richting.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld.  Bijvoorbeeld voor een labjas, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten 

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  In de hoorcolleges in het eerste jaar volg je les met ongeveer 120 studenten. Voor de laboratoria werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). Zo kunnen we de veiligheid  garanderen en krijg je persoonlijke begeleiding. Voor  projecten mag je rekenen op vier à zes studenten per groep.

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 17.45 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt. 

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full time job.

  Simuleer hier een voorbeeld lessenrooster

  Sfeerbeeld

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen in Gent. De campus ligt vlakbij het station. Vanuit de trein spring je zo in je labjas. Wil je toch op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.

  De blikvangers van deze campus zijn het eigentijdse openleercentrum, de vele resto’s, sportfaciliteiten en de gloednieuwe studentenkamers van de studentenresidentie.

  Heb je vragen?

  We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

  Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

  De vraag naar bachelors chemie is zo groot dat de opleiding erkend is bij de VDAB.

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Via een schakelprogramma kan je met je diploma van bachelor in de chemie op dezelfde campus ook een masteropleiding volgen.

  Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de chemie behalen in een andere afstudeerrichting dan die je eerder koos. 

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • Onze hogeschool beschikt over vernieuwde laboratoria algemene chemie, analytische chemie, organische chemie en milieutechnologie en over een unieke semi-industriële destillatiekolom die geschikt is om studenten op te leiden in de procestechnologie. 
    
  • Je studeert vlakbij Natuurpark Overmeers, een unieke educatieve zone voor wie de natuur een warm hart toedraagt. De brouwers kunnen terecht in onze geautomatiseerde proefbrouwerij. 
    
  • Op de opendeurdag van april gooien we de deuren van alle laboratoria voor jou open. 
    
  • Bezorgd om onze toekomst? HOGENT werkt mee aan de nieuwe generatie professionals in Biobased Economy. 
  logo provincie oost-vlaanderen
  logo biobased onderwijs
  logo interreg