Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

TEXTIELTECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Textieltechnologie

Voor wie?


Ben je creatief, ambitieus en ondernemingsgezind? Heb je interesse in de ontwikkeling en in de productie van textielmaterialen?  En wil je graag alles weten over de innovatieve textielwereld? Dan is deze unieke opleiding vast en zeker iets voor jou.

Wie beweert dat textiel braaf en saai is, heeft het namelijk goed mis! Stoffen maken die beschermen tegen extreme hitte, vlamvertragend textiel ontwerpen, een grasmat maken voor een voetbalveld… Het zijn slechts enkele voorbeelden van de huidige textielindustrie die ongetwijfeld een belangrijke pijler blijft binnen de Belgische economie.

Wat leer ik?


Bachelor in de textieltechnologie word je na een driejarige opleiding en leidt je op voor zowel nationale als internationale functies in de textielsector.  Je krijgt een stevige basis mee zodat je de technologische en maatschappelijke evoluties in de textielsector probleemloos kan volgen. Je maakt niet alleen kennis met de verschillende technieken en materialen, je wordt ook gestimuleerd om nieuwe innovatieve producten te ontwerpen.

Het nieuwe programma sluit naadloos aan op deze evoluties en trekt de kaart van hoogtechnologische kennis, innovatie, creativiteit en duurzaam ondernemen. Binnen de opleiding ligt de nadruk op drie belangrijke pijlers: technologische vaardigheden, creatief vermogen en onderzoeksvaardigheden. In elk semester, vind je vier soorten opleidingsonderdelen die een praktische uitwerking zijn van deze leerlijnen.

 
De opleiding in twee jaar afronden?

Heb je al een bachelor in de modetechnologie, in het industrieel productontwerpen of in de productontwikkeling? Of heb je een technisch-wetenschappelijke achtergrond in de chemie of elektromechanica of andere? Dan is de kans groot dat je via studieomvangvermindering dit diploma kan behalen. Misschien word jij zo de witte raaf waar de sector naar op zoek is. Download de brochure met nieuwe toegangswegen.

Technologie

Dankzij deze opleidingsonderdelen leer je enerzijds alle productietechnieken die nodig zijn voor het ontwikkelen van garens, geweven stoffen en breisels en anderzijds alle veredelingstechnieken die nodig zijn voor het verven, bedrukken en finishen ervan. Je leert alle fasen coördineren die van belang zijn voor productie, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Je verwerft kennis betreffende de verschillende materialen, eigenschappen en toepassingen en je leert ook de technische specificaties en kwaliteitseisen bepalen en opvolgen. Ook nieuwe materialen, innovatieve en digitale technieken behoren tot dit lessenpakket.

Ondersteunend

Je krijgt inzicht in textiel-chemische processen en statistische verwerkingstechnieken.  Je wordt bewust gemaakt van het maatschappelijk verantwoord ondernemen en je leert bij productontwikkeling te streven naar duurzame oplossingen. Communicatievaardigheden en een goede talenkennis van het Engels, Frans en Duits zijn tevens belangrijk, gezien het internationale karakter van de textielsector. 

Productdesign

Gedurende de opleiding krijg je de kans je creativiteit te ontplooien, je leert vernieuwende en originele ideeën te bedenken in een commerciële context.  In productdesign leer je nieuwe bindingen en structuren ontwerpen met behulp van specifieke CAD-programma’s en werk je deze uit op laboschaal. Je leert potentiële klantwensen interpreteren (nationaal en internationaal) in termen van producteigenschappen en je koppelt hieraan attractieve voorstellen.
 

Projectwerk, stage en bachelorproef

Tenslotte proberen we je zoveel mogelijk te betrekken bij het werkveld door de verworven competenties toe te passen in reële werksituaties. Door, in nauwe samenwerking met de industrie, projectopdrachten uit te voeren, word je in een vroeg stadium geconfronteerd met de verschillende disciplines en leer je samenwerken met verschillende personen. Het ultieme project is de binnen- of buitenlandse stage van elf weken in het laatste semester. De bekroning van de opleiding vormt de bachelorproef, zijnde de uitwerking van een onderzoeksopdracht.

Waar werk ik?


Als bachelor in de textieltechnologie heb je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Je vindt onze afgestudeerden terug in vijf grote subsectoren: interieurtextiel, kledingtextiel, technisch textiel, veredeling, spinnerij en voorbereiding. Je kan aan de slag in de productie als productie-verantwoordelijke, productontwikkelaar of ploegoverste. Of misschien wil je kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoeksmedewerkers worden? Je kan ook kiezen voor een eerder technisch-commerciële functie in de textielsector. Dit alles kan zowel in België als buiten de landsgrenzen. Je werkt in teamverband maar krijgt ook individuele taken mee. Als technicus heb je de laatste hand in de producten die je bedrijf aflevert. Doorzicht, een open geest en zin voor verantwoordelijkheid zijn de kernwoorden in je job!