Facebook Pixel Bachelor in de textieltechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de textieltechnologie

Textieltechnologie.

T

Textieltechnologie.

Deze opleiding mikt op twee doelgroepen. Op afgestudeerden uit het secundair onderwijs. Maar evengoed op studenten die al een andere bachelor hebben behaald. Textiel is innovatie ...

Technologische opleidingsonderdelen

Enerzijds leer je alle ver­schil­lende productie­tech­nieken om garens, geweven stoffen en breisels te ont­wikkelen. En anderzijds alle ver­edelings­tech­nieken om die stoffen te verven, te bedrukken en te finishen. Alle fasen in het productieproces krijg je onder de knie, van product­ontwikkeling tot proces­optimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteits­eisen checkt en die vervolgens opvolgt. En ga je aan de slag met nieuwe materialen en nieuwe digitale technieken.

Vakoverschrijdende projecten

Je competenties toepassen op reële praktijksituaties: dat is het doel van projectwerk. We doen dat in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg de verschillende disciplines van de textielindustrie kennen.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Je krijgt inzicht in textiel­chemische processen en statistische verwerkings­technieken. Je bestudeert wat maat­schappelijk verantwoord ondernemen precies inhoudt. En hoe je altijd streeft naar duurzame oplossingen als je nieuwe producten ontwikkelt. De textiel­sector is heel inter­nationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatie­vaardigheden en een goede kennis van Frans, Engels en Duits ook belangrijk.

Productdesign

Je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert nieuwe bindingen en structuren ontwerpen met specifieke CAD-programma’s. En hoe je ze vervolgens uitwerkt op laboratoriumschaal. Je raakt bedreven in het vertalen van potentiële klantenwensen (nationaal en internationaal) naar producteigenschappen. En vervolgens naar aantrekkelijke voorstellen.

Sfeerbeeld studente aan machine
“De textiel­industrie in ons land is nog steeds goed voor 20.000 jobs waar­van 85 procent in Oost- en West-Vlaanderen. We zijn naarstig op zoek naar goed geschoolde medewerkers."

Fa Quix
directeur-generaal
Fedustria

Download onze brochure

Neem alvast een kijkje op onze campus

Neem alvast een kijkje in ons FTI-lab

Schrijf je meteen in

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.

Praktijk

Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken.

In het tweede modeltraject organiseren we studiereizen om textielbedrijven, buitenlandse partnerscholen en vakbeurzen te bezoeken. En in het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. De kers op de taart is jouw bachelorproef.

Internationaal

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren.

 • Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen.
 • Je loopt elf weken stage in het buitenland.

Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Je vindt onze studenten dan ook terug in heel de wereld, zoals: Duitsland, Nederland, Portugal, het Verenigd Koninkrijk …

  Projecten

  Door projectwerk leer je al vroeg de ver­schil­len­de disciplines van de textielindustrie kennen. Je werkt in team drie vak­over­schrijdende projecten uit rond volgende thema’s:

  • Ecodesign: je leert doorheen het ontwerp- en ontwikkelings­proces maatschappelijk verantwoorde beslissingen nemen.
    
  • User Centered Design: je leert denken vanuit de specifieke eisen van de klant.
    
  • Smart Design: je gaat op zoek naar nieuwe materialen en structuren en je implemen­teert de nieuwste technologieën.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je wil graag alles weten over hoe je textiel­materialen onderzoekt, ontwerpt en ontwikkelt.

  2

  En over productie- en veredelingstechnieken zoals spinnen, weven, breien, bedrukken, ...

  3

  Want voor jou zijn stoffen geen saaie dingen, integendeel.

  4

  Antibacteriële dokters­jassen, vuurbestendige brandweerpakken, hennep als alternatief voor katoen... fascineren je mateloos.

  5

  Creativiteit, technisch inzicht en een onder­zoekende houding, zijn sterke troeven van jou.

  6

  En je wil graag een bijdrage leveren aan de innovatieve textiel­industrie, nog steeds een belangrijke pijler van de Belgische economie.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor beschermingsmiddelen, een laptop, bedrijfsbezoeken, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  Zowel de theorie- als praktijklessen volg je in kleine groepen van niet meer dan twintig studenten. Je mag dus rekenen op een persoonlijke aanpak.

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Textiel als tweede richting?

  • Je hebt al een diploma van bachelor in de modetechnologie op zak. En je wil je verder verdiepen in de wondere wereld van de stoffen?
  • Je hebt een opleiding industrieel productontwerpen of productontwikkeling gevolgd. En je wil je verder specialiseren in textiel?
  • Je beschikt over een technisch- weten­schap­pelijke achtergrond in de chemie, in elektro­mechanica of in een ander vak. En je wil je dolgraag verdiepen in de wereld van acryl, katoen, polyester, kunstleer, velours, tule, satijn, viscose, linnen …

  Check dan zeker de verkorte trajecten naar textieltechnologie. De kans is groot dat je in minder dan drie jaar je diploma kan behalen.

  Neem contact op met de studie­traject­begeleider van jouw opleiding.

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  De theorielessen vinden plaats op de campus Schoonmeersen. Die bevindt zich op wandel-afstand van het station Gent-Sint Pieters.

  Wil je op kot? Dan kan je er een huren in residentie Schoonmeersen of op de privémarkt in de buurt.

  De praktijklessen organiseren we in het Fashion and Textiles Innovation Lab. Dat is slechts tien minuten fietsen van de campus Schoonmeersen. Je kan de site ook bereiken met de bus vanuit het station Gent-Sint-Pieters.

  Hoor het 's van een ander!

  “Tijdens een rondleiding in de textielateliers van HOGENT gingen mijn ogen open. Ik dacht dat textiel enkel kleding was. Maar in werkelijkheid zit er in elk aspect van de moderne samenleving textiel verweven. Textiel maakt ons leven gemakkelijker. De opendeurdag is een aanrader. Je komt er in contact met lectoren, studenten en onderzoekers. Wat vandaag nog ondenkbaar is, brengen zij morgen in productie."

  Bas Van Der Gucht 
  oud-student

  Hoor het 's van een ander!

  “Tijdens een rondleiding in de textielateliers van HOGENT gingen mijn ogen open. Ik dacht dat textiel enkel kleding was. Maar in werkelijkheid zit er in elk aspect van de moderne samenleving textiel verweven. Textiel maakt ons leven gemakkelijker. De opendeurdag is een aanrader. Je komt er in contact met lectoren, studenten en onderzoekers. Wat vandaag nog ondenkbaar is, brengen zij morgen in productie."

  Bas Van Der Gucht 
  oud-student

  Textieltechnoloog is een knelpuntberoep. Meer informatie daarover vind je bij VDAB.

  Werken

  Als bachelor in de textieltechnologie heb je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Onder meer in een van de vijf grote subsectoren van de textielindustrie: interieurtextiel, kledingtextiel, technisch textiel, veredeling en spinnerij en voorbereiding.

  Je kan er aan de slag in de productie als productieverantwoordelijke, product-ontwikkelaar of ploegoverste. Maar ook een functie als kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoekmedewerker is mogelijk. Of je kan kiezen voor een eerder technisch-commerciële functie. Wat zeker is: met dit diploma zijn je kansen op een interessante job heel groot. Zowel in België als buiten de landsgrenzen.

   

  Verder studeren

  Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

  Ontdek alle mogelijkheden

  Of vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

  Wat je nog moet weten.

  • In het Fashion and Textiles Innovation Lab is alle hightech aanwezig om je te laten proeven van de duurzame textiel- en kledingindustrie: CAD/CAM-software, 3D-bodyscanner, digitale printers, automatische cutter, confectiemachines, weefgetouwen, breimachines, fantasiespinmachine, verf- en coatingapparatuur.
    
  • Het FTI Lab is zelfs door de Europese Gemeenschap erkend als centrum voor Key Enabling Technologies.
    
  • Overtuigd? Boek dan geen reis meer midden september. Zo kan je zeker deelnemen aan de activiteiten in de onthaalweek. Een vlotte start verzekerd.
    
  • Bezorgd om onze toekomst? HOGENT werkt mee aan de nieuwe generatie professionals in Biobased Economy. 
  logo provincie oost-vlaanderen
  logo biobased onderwijs
  logo interreg