Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

TEXTIELTECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Textieltechnologie

Textiel als eerste of tweede opleiding


Deze opleiding mikt op twee doelgroepen. Op afgestudeerden uit het secundair onderwijs (specifieke voorkennis is niet nodig). Maar evengoed op studenten die al een andere bachelor hebben behaald. Heb je al een bachelor in de modetechnologie, in het industrieel productontwerpen of in de productontwikkeling? Of heb je een technisch-wetenschappelijke achtergrond in chemie of elektromechanica of een ander domein? Dan is de kans groot dat je via studieomvangvermindering dit diploma kan behalen. Vraag via deze link naar de uitgebreide brochure.

 

Match ik met textieltechnologie?


 • Je wil graag alles weten over onderzoek, ontwerp en ontwikkeling van textielmaterialen.
 • En over productie- en veredelingstechnieken zoals spinnen, weven, breien, verven, bedrukken …
 • Want voor jou zijn stoffen geen saaie dingen. Integendeel.
 • Antibacteriële doktersjassen, vuurbestendige brandweerpakken, hennep als alternatief voor katoen … fascineren je mateloos.
 • Creativiteit en technisch inzicht zijn jouw sterke troeven. 
 

Jouw opleiding


Technologische opleidingsonderdelen

Enerzijds leer je alle ver­schil­lende productie­tech­nieken om garens, geweven stoffen en breisels te ont­wikkelen. En anderzijds alle ver­edelings­tech­nieken om die stoffen te verven, te bedrukken en te finishen. Alle fasen in het productieproces krijg je onder de knie, van product­ontwikkeling tot proces­optimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteits­eisen checkt en die vervolgens opvolgt. En ga je aan de slag met nieuwe materialen en nieuwe digitale technieken.

 

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Je krijgt inzicht in textiel­chemische processen en statistische verwerkings­technieken. Je bestudeert wat maat­schappelijk verantwoord ondernemen precies inhoudt. En hoe je altijd streeft naar duurzame oplossingen als je nieuwe producten ontwikkelt. De textiel­sector is heel inter­nationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatie­vaardigheden en een goede kennis van Frans, Engels en Duits ook belangrijk.

Productdesign
 

Je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert nieuwe bindingen en structuren ontwerpen met specifieke CAD-programma’s. En hoe je ze vervolgens uitwerkt op laboratoriumschaal. Je raakt bedreven in het vertalen van potentiële klantenwensen (nationaal en internationaal) naar producteigenschappen. En vervolgens naar aantrekkelijke voorstellen.

Projectwerk

Je competenties toepassen op reële praktijksituaties: dat is het doel van projectwerk. We doen dat in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg de verschillende disciplines van de textielindustrie kennen. Je werkt in team drie vakoverschrijdende projecten uit rond volgende thema’s:

 1. Ecodesign: Doorheen het ontwerp- en ontwikkelings­proces maatschappelijk verantwoorde beslissingen nemen.
 2. User Centered Design: De klant staat centraal, dat is het uitgangspunt voor dit project.
 3. Smart Design: Geef vorm aan een nieuw product en wees innovatief op alle mogelijke niveaus.

Acht teams van het tweedejaar mode- en textieltechnologie dingen op 21 mei 2019 mee voor de prijs van het meest duurzame en innovatieve product. Via de facebookpagina van HOGENT modetechnologie kan de Be Aware Award live gevolgd worden​.

 

Praktijk


Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken. Reken op een 50/50-verhouding tussen theorie en praktijk. Je loopt een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. En in het tweede modeltraject organiseren we (buitenlandse) studiereizen om textielbedrijven, buitenlandse partnerscholen en vakbeurzen te bezoeken.

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren. Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen. Je loopt elf weken stage in het buitenland. Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa.

 

Knelpuntberoep


Als bachelor in de textieltechnologie heb je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Onder meer in een van de vijf grote subsectoren van de textielindustrie:

 • interieurtextiel
 • kledingtextiel
 • technisch textiel
 • veredeling
 • spinnerij en voorbereiding

Je kan er aan de slag in de productie als productieverantwoordelijke, productontwikkelaar of ploegoverste. Maar ook een functie als kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoekmedewerker is mogelijk. Of je kan kiezen voor een eerder technisch-commerciële functie. Wat zeker is: met dit diploma zijn je kansen op een interessante job heel groot. Zowel in België als buiten de landsgrenzen. Textieltechnoloog is immers een knelpuntberoep. Meer informatie daarover vind je bij VDAB.

Textiel is innovatie.

 

Wat je nog moet weten


 • De theorielessen vinden plaats op de campus Schoonmeersen. Die bevindt zich op wandelafstand van het station Gent-Sint Pieters. De praktijklessen organiseren we in het Fashion and Textiles Innovation Lab, op de site Buchtenstraat. Dat is slechts zes minuten fietsen verwijderd van de campus Schoonmeersen.
 • In het FTI Lab is alles aanwezig om je te laten proeven van de hoogtechnologische duurzame textielindustrie: CAD/CAM-software, digitale printers, weefgetouwen, breimachines, fantasiespinmachine en verf- en coatingapparatuur. Het FTI Lab is door de EU erkend als Key Enabling Technology Center.
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be

 

Site Buchtenstraat
FTI Lab Buchtenstraat 9-11
9051 Gent
09 243 27 84