Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
+32 (0)9 243 20 01
fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
+32 (0)9 243 27 00
fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
+32 (0)9 243 22 00
fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
+32 (0)9 267 01 00
www.hogent.be/arts
schoolofarts@hogent.be

Sociale media

TEXTIELTECHNOLOGIE

 

Online inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dankzij de online registratie versnel je de inschrijvingsprocedure voor een opleiding aan de HoGent.

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Ondersteuning nodig bij jouw studiekeuzeproces? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09/243 33 89. 

Afbeelding Textieltechnologie

De opleiding in 2 jaar afronden?

Heb je al een bachelor in de modetechnologie, in het industrieel productontwerpen of in de productontwikkeling? Of heb je een technisch-wetenschappelijke achtergrond in de chemie of elektromechanica of andere? Dan is de kans groot dat je via studieomvangvermindering dit diploma kan behalen. Misschien word jij zo de witte raaf waar de sector naar op zoek is. Download hier de brochure met nieuwe toegangswegen.

Ben je creatief, ambitieus en ondernemingsgezind? Heb je interesse in de ontwikkeling en in de productie van textielmaterialen?  En wil je graag alles weten over de innovatieve textielwereld? Dan is deze unieke opleiding vast en zeker iets voor jou.

Wie beweert dat textiel braaf en saai is, heeft het namelijk goed mis! Stoffen maken die beschermen tegen extreme hitte, vlamvertragend textiel ontwerpen, een grasmat maken voor een voetbalveld… Het zijn slechts enkele voorbeelden van de huidige textielindustrie die ongetwijfeld een belangrijke pijler blijft binnen de Belgische economie.

 

Bachelor in de textieltechnologie word je na een driejarige opleiding en leidt je op voor zowel nationale als internationale functies in de textielsector.  Je krijgt een stevige basis mee zodat je de technologische en maatschappelijke evoluties in de textielsector probleemloos kan volgen. Je maakt niet alleen kennis met de verschillende technieken en materialen, je wordt ook gestimuleerd om nieuwe innovatieve producten te ontwerpen.

Het nieuwe programma sluit naadloos aan op deze evoluties en trekt de kaart van hoogtechnologische kennis, innovatie, creativiteit en duurzaam ondernemen. Binnen de opleiding ligt de nadruk op drie belangrijke pijlers: technologische vaardigheden, creatief vermogen en onderzoeksvaardigheden. In elk semester, vind je vier soorten opleidingsonderdelen die een praktische uitwerking zijn van deze leerlijnen.

Als bachelor in de textieltechnologie heb je een waaier aan beroepsmogelijkheden. Je vindt onze afgestudeerden terug in vijf grote subsectoren: interieurtextiel, kledingtextiel, technisch textiel, veredeling, spinnerij en voorbereiding. Je kan aan de slag in de productie als productie-verantwoordelijke, productontwikkelaar of ploegoverste. Of misschien wil je kwaliteitsverantwoordelijke of onderzoeksmedewerkers worden? Je kan ook kiezen voor een eerder technisch-commerciële functie in de textielsector. Dit alles kan zowel in België als buiten de landsgrenzen. Je werkt in teamverband maar krijgt ook individuele taken mee. Als technicus heb je de laatste hand in de producten die je bedrijf aflevert. Doorzicht, een open geest en zin voor verantwoordelijkheid zijn de kernwoorden in je job!

Naar het buitenland

De opleiding biedt je heel wat mogelijkheden om je horizon te verruimen. Lees het hier. 

Studenten textieltechnologie hebben les op campus Schoonmeersen. Sommige oefeningen vinden ook plaats in de Buchtenstraat 9-11, 9051 Gent. Deze locatie ligt slechts 6 minuten fietsen verwijderd van campus Schoonmeersen en is te bereiken met de bussen 34, 35 en 36 vanaf Gent Sint-Pietersstation.