Alle fasen in het productieproces van een model krijg je onder de knie, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteitseisen checkt en die vervolgens ook opvolgt. En ga je aan de slag met CAD, afwerkingstechnieken en productietechnieken. Kortom: alle technieken die je nodig hebt om creatieve ontwerpen uit te werken tot prachtige kledingstukken.
Projectwerk gebeurt in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg de verschillende disciplines van de mode-industrie kennen. En leer je met verschillende personen samenwerken. Je werkt in team vier vakoverschrijdende projecten uit.
Enerzijds verwerf je de knowhow om een commerciële collectie samen te stellen. Zoals hoe je trend- en kleuranalyses aanpakt. En anderzijds leer je een confectiebedrijf kennen. Kom je te weten hoe je nationale en internationale marktevoluties en trends opvolgt. En raak je bedreven in het uitwerken van marketingstrategieën. De modesector is internationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatievaardigheden en een goede kennis van Frans en Engels primordiaal.
En je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.
Bram Vermeersch
oud-student
Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.
Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.
Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken. In de opleiding modetechnologie werk je het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. De uiteindelijke bekroning van je opleiding is je bachelorproef waarin je een onderzoeksopdracht uitwerkt.
Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren.
Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Je vindt onze studenten terug in heel de wereld: Bangladesh, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Laos, Nederland, Nepal, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.
In totaal werk je in team vier projecten uit. Van het uitwerken van een ready-to-wear collectie tot het uitwerken van de digitale flow van een productierijp ontwerp zoals een galakleed. In project twee word je uitgedaagd om een duurzaam en innoverend product uit te werken tot een prototype die je in project drie volledig optimaliseert met de hulp van een peterbedrijf. Met dit product kan jouw team de Be Aware Award winnen tijdens een grootschalig opgezet event met de industrie.
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket, een laptop, bedrijfsbezoeken, ...
De theorielessen volg je met alle studenten mode samen. Dat zijn ca. 70 à 80 studenten in het eerste jaar. Voor oefeningen en praktijk werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). Voor de projecten werken we met vijf à zes studenten per groep. Met andere woorden: iedereen kent iedereen in de modetechnologie.
Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen en in het FTI Lab.
chat met een student →
volg een infosessie →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar monique.dewinter@hogent.be
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.