Facebook Pixel Bachelor in de modetechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de modetechnologie

Modetechnologie.

M

Modetechnologie.

Deze bachelor is ideaal voor wie in de modesector wil werken, maar zich niet wil beperken tot modeontwerp. Na deze driejarige opleiding weet jij als de beste hoe een commercieel ontwerp in een door technologie gedreven industrie wordt omgezet tot een produceerbare collectie, rekening houdend met de realiseerbaarheid, trends en het kostenplaatje.

Wat leer je in deze unieke bachelor?

Technologische opleidingsonderdelen

Alle fasen in het productie­proces van een model krijg je onder de knie, van product­ontwikkeling tot procesoptimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteits­eisen checkt en die vervolgens ook opvolgt. En ga je aan de slag met CAD, afwerkings­technieken en productie­technieken. Kortom: alle technieken die je nodig hebt om creatieve ontwerpen uit te werken tot prachtige collecties.

Vakoverschrijdende projecten

Projectwerk gebeurt in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg de verschillende disciplines van de mode-industrie kennen. En leer je met verschillende personen samenwerken. Je werkt in team vier vak­overschrijdende projecten uit.

Ondersteunende opleidings­onderdelen

Enerzijds verwerf je de knowhow om een commerciële collectie samen te stellen. Zoals hoe je trend- en kleur­analyses aanpakt. En anderzijds leer je een confectiebedrijf kennen. Kom je te weten hoe je nationale en internationale markt­evoluties en trends opvolgt. En raak je bedreven in het uitwerken van marketing­strategieën. De modesector is internationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatie­vaardigheden en een goede kennis van Frans en Engels primordiaal.

Productdesign

En je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.

Sfeerbeeld
“Mode en het stylen van mensen was altijd al mijn passie. Vandaag ben ik één van de eerste Belgische stylisten van Zalando. Als personal shopper kleed ik maar liefst 50 mensen per maand.”

Bram Vermeersch
oud-student

chat met een (oud-)student

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar. In deze opleiding werk je het hele jaar door.

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk in het eerste jaar.

Praktijk

Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig werk en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken. In de opleiding modetechnologie werk je het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze. De uiteindelijke bekroning van je opleiding is je bachelorproef waarin je een onderzoeks­opdracht uitwerkt.

Internationaal

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijk­heden die je bovendien vlot kan combineren.

  • Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen.
  • Je loopt elf weken stage in het buitenland.

Ons netwerk van stageplaatsen is heel uitgebreid, zowel binnen als buiten Europa. Je vindt onze studenten terug in heel de wereld: Bangladesh, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Laos, Nederland, Nepal, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.

Projecten

In totaal werk je in team vier projecten uit. Van het uitwerken van een ready-to-wear collectie tot het uitwerken van de digitale flow van een productierijp ontwerp zoals een galakleed. In project twee word je uitgedaagd om een duurzaam en innoverend product uit te werken tot een prototype die je in project drie volledig optimaliseert met de hulp van een peterbedrijf. Met dit product kan jouw team de Be Aware Award winnen tijdens een grootschalig opgezet event met de industrie.

Match ik met deze opleiding?

1

Mode is een passie. Het zit in je DNA. Je volgt influencers en kijkt graag naar fashion shows of (re)stylingprogramma's.

2

Je voelt graag aan stoffen. Als kind maakte je al vaak schetsen en tekende je patronen.

3

Je wil graag meer weten over het hele productie­proces van kleding, van ontwerp tot commercieel eindproduct.

4

Je wilt weten hoe een commerciële ready- to- wear collectie uiteindelijk ook in de rekken belandt.

5

Je droomt hardop van een job in de wereld van de hightech textiles (interieurdecoratie, workwear, huishoud- linnen, outdoor textiles).

6

Creatieve ideeën bedenken en ondernemings­zin zijn sterke troeven van jou.

Wat na je diploma?

Onze afgestudeerde modetechnologen komen terecht in een diversiteit aan functies.

Je kan aan de slag als:

  • productontwikkelaar
  • productiemanager
  • productmanager
  • kwaliteitsverantwoordelijke
  • aankoper
  • hoofd van een patroonafdeling

De 10 meest voorkomende modejobs.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket, een laptop, bedrijfs­bezoeken …

Overzicht van de studiekosten

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

De theorielessen volg je met alle studenten mode samen. Dat zijn zo'n 100 studenten in het eerste jaar. Voor oefeningen en praktijk werken we bewust met kleinere groepen (±20 studenten). Voor de projecten werken we met 5 à 6 studenten per groep. Met andere woorden: iedereen kent iedereen in de modetechnologie.

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt. 

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Waar heb ik les?

Je pendelt tussen campus Schoonmeersen en het Fashion and Textiles Innovation Lab. Wist je dat het FTI Lab door Europa erkend is als centrum voor Key Enabling Technologies. Breng dus zeker eens een virtueel bezoek!

Meer weten? Chat met een (oud-)student.

profielfoto Elise Landsheere

Elise

oud-student

Chat met Elise
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen. 

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Textieltechnologie

Textieltechnologie is een unieke en innovatieve bachelor (3 jaar) waarin je alles leert over hoe textiel­materialen worden onderzocht, ontworpen en ontwikkeld. En over productie- en …

Beeldende kunsten: textielontwerp
Textielontwerp is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.
Beeldende kunsten: mode
Mode is een afstudeerrichting van de academische bachelor en master in de beeldende kunsten (4 jaar) aan KASK & Conservatorium, de School of Arts van HOGENT en Howest.