Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

MODETECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Modetechnologie

Voor wie?


Is het jouw droom om voor je favoriete kledingmerk te werken? Of ben je meer geïnteresseerd in de ontwikkeling van werk- en/of beschermkledij? En wil je meer weten over de realisatie van confectie-artikels? Dan is deze unieke opleiding vast en zeker een goede keuze. Als student modetechnologie ben je creatief, ambitieus en ondernemingsgezind. Daarenboven heb je internationale interesses en kan je goed samenwerken.

Wat leer ik?


Dit is de hoogste technische opleiding die specifiek op confectie is gericht. Je maakt niet alleen kennis met de basis van productdesign en -ontwikkeling, je leert ook een ontwerp om te zetten in een model klaar voor industriële productie en via het juiste marketingconcept te commercialiseren.

De kleding- en modesector is sterk internationaal georiënteerd en evolueert steeds verder naar een kennisgestuurde industrie. Het nieuwe programma sluit naadloos aan op deze evoluties en trekt de kaart van hoogtechnologische kennis, innovatie, creativiteit en duurzaam ondernemen. Binnen de opleiding ligt de nadruk op drie leerlijnen: technologische vaardigheden, creatief vermogen en onderzoeksvaardigheden. In elk semester vind je vier soorten opleidingsonderdelen die een praktische uitwerking zijn hiervan.

BIKE!T

Technologie

Dankzij deze opleidingsonderdelen leer je verschillende confectietechnieken, gaande van modelontwikkeling tot het vervaardigen van collectiestukken. Je leert alle fasen coördineren die van belang zijn voor het in productie brengen van een model, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Je verwerft kennis betreffende de verschillende materialen, eigenschappen en toepassingen en je leert ook de technische specificaties en kwaliteitseisen bepalen en opvolgen.

Ondersteunend

Het doel hiervan is enerzijds knowhow verwerven voor het samenstellen van een commerciële collectie waaronder trendanalyse, kleuranalyse, … Verder leer je een confectiebedrijf kennen, nationale en internationale marktevoluties en -trends opvolgen en marketingstrategieën uitwerken. Communicatievaardigheden en een goede talenkennis van het Frans en het Engels zijn tevens belangrijk, gezien het internationale karakter van de modesector.

Productdesign

Gedurende de opleiding krijg je de kans je creativiteit te ontplooien, je leert vernieuwende en originele ideeën te bedenken in een commerciële context.  In productdesign leer je een creatief ontwerp te digitaliseren met behulp van illustrator. Naast het tekenen en stylen van je ontwerp ligt de nadruk op het uitwerken van een technische tekening met aanduiding van de technische specificaties noodzakelijk voor productie.

 

Projectwerk, stage en bachelorproef

En ten slotte proberen we je zoveel mogelijk te betrekken bij het werkveld door de verworven competenties toe te passen in reële werksituaties. Door, in nauwe samenwerking met de industrie, projectopdrachten uit te voeren, word je in een vroeg stadium geconfronteerd met de verschillende disciplines en leer je samenwerken met verschillende personen. Het ultieme project is de binnen- of buitenlandse stage van elf weken in het laatste semester. De bekroning van de opleiding vormt de bachelorproef, waarbij je een onderzoeksopdracht uitwerkt. 

Waar werk ik?


Als bachelor in de modetechnologie kan je aan de slag op een (sub-)topmanagementniveau als product- of productiemanager, verantwoordelijke patroonafdeling, kwaliteitsverantwoordelijke, aankoper, modellist-stylist.

Dat kan in de kledingbranche, maar bijvoorbeeld ook in de confectie van gordijnen, bed- en tafellinnen, tenten, tassen en rugzakken, zelfs in de auto-industrie.

Deze jobs vereisen flexibiliteit, polyvalentie, zin voor initiatief, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en stressbestendigheid.

 
Textieltechnoloog na 2 jaar

Wil je je focus na deze opleiding verleggen naar materialen en leren hoe je tot duurzame, functionele textieloplossingen komt voor fashion, gezondheid, sport en bescherming? Dan kan je met dit diploma in een tijdsspanne van 2 jaar nog een bachelor in de textieltechnologie behalen.