Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

MODETECHNOLOGIE

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Afbeelding Modetechnologie

Uniek


De opleiding tot bachelor in de modetechnologie is de hoogste technische opleiding die specifiek op (commerciële) confectie is gericht. Dit is een unieke opleiding die je in Vlaanderen alleen aan HOGENT kan volgen. 

 

Match ik met modetechnologie?


 • Mode is een passie. Het zit in je DNA.
 • Je voelt graag aan stoffen. Als kind maakte je al vaak schetsen en tekende je patronen.
 • Je wil graag meer weten over het hele productieproces van kleding, maar ook van interieurdecoratie, werkkleding, outdoor textiles, ... van ontwerp tot eindproduct.
 • Je wil weten hoe een collectie uiteindelijk ook in de rekken belandt.
 • Creatieve ideeën bedenken en ondernemingsdrang zijn jouw sterke troeven.

 

Jouw opleiding


Technologische opleidingsonderdelen

Alle fasen in het productieproces van een model krijg je onder de knie, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteitseisen checkt en die vervolgens ook opvolgt. En ga je aan de slag met CAD, afwerkingstechnieken en productietechnieken. Kortom: alle technieken die je nodig hebt om creatieve ontwerpen uit te werken tot prachtige kledingstukken.

Ondersteunende opleidingsonderdelen

Enerzijds verwerf je knowhow om een commerciële collectie samen te stellen. Zoals hoe je trend- en kleuranalyses aanpakt. En anderzijds leer je een confectiebedrijf kennen. Kom je te weten hoe je nationale en internationale marktevoluties en trends opvolgt. En raak je bedreven in het uitwerken van marketingstrategieën. De modesector is internationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatievaardigheden en een goede kennis van Frans en Engels primordiaal. 

Productdesign
 

En je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.

Vakoverschrijdende projecten

Projectwerk gebeurt in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg in je studie de verschillende disciplines van de mode-industrie kennen. En leer je met verschillende personen samenwerken. Je werkt in team vier vakoverschrijdende projecten uit.

Acht teams van het tweedejaar mode- en textieltechnologie dingen op 21 mei 2019 mee voor de prijs van het meest duurzame en innovatieve product. Via de facebookpagina van HOGENT modetechnologie kan de Be Aware Award live gevolgd worden​.

Praktijk


Mix tussen theorie en praktijk

Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken. Reken op een 50/50-verhouding tussen theorie en praktijk in het eerste jaar. In modetechnologie werk je het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze.

Internationaal

Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren.

 1. Je volgt een volledig semester les in een van onze Europese partnerscholen.
 2. Je loopt elf weken stage in het buitenland. Je vindt onze studenten terug in heel de wereld: Bangladesh, China, Denemarken, Duitsland, Italië, Laos, Nederland, Nepal, Thailand en het Verenigd Koninkrijk.
 

Wat na je diploma?


Werken

Als bachelor in de modetechnologie kan je op een (sub )topmanagementniveau aan de slag in volgende functies:

 • product- of productiemanager
 • verantwoordelijke patroonafdeling
 • kwaliteitsverantwoordelijke
 • aankoper
 • modellist

Dat kan in de kledingbranche. Maar bijvoorbeeld ook in de confectie van gordijnen, bed en tafellinnen, tenten, tassen, rugzakken en zelfs in de auto-industrie. Alle bovenstaande jobs vereisen flexibiliteit, polyvalentie, zin voor initiatief, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en stressbestendigheid.

Verder studeren

Wil je na de opleiding je focus verleggen naar materialen? Wil je leren hoe je duurzame, functionele textieloplossingen ontwikkelt voor fashion, gezondheid, sport en bescherming? Ook dat is mogelijk. Door in twee jaar tijd een bachelor in de textieltechnologie te behalen. Vraag de andere opties aan de studietrajectbegeleider.

Wat je nog moet weten


 • De theorielessen vinden plaats op de campus Schoonmeersen. Die bevindt zich op wandelafstand van het station Gent-Sint Pieters. De praktijklessen organiseren we in het Fashion and Textiles Innovation Lab, op de site Buchtenstraat. Dat is slechts zes minuten fietsen verwijderd van de campus Schoonmeersen.
 • In het FTI Lab is alles aanwezig om je te laten proeven van de duurzame textiel- en kledingindustrie: CAD/CAM-software, 3D-bodyscanner, digitale printers, automatische cutter, confectiemachines, weefgetouwen, breimachines, fantasiespinmachine en verf- en coatingapparatuur. Het FTI Lab is door de EU erkend als Key Enabling Technology Center.
 
 
 

Waar?

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be

 

Site Buchtenstraat
FTI Lab Buchtenstraat 9-11
9051 Gent
09 243 27 84