De opleiding tot bachelor in de modetechnologie is de hoogste technische opleiding die specifiek op (commerciële) confectie is gericht. Dit is een unieke opleiding die je in Vlaanderen alleen aan HOGENT kan volgen.
Alle fasen in het productieproces van een model krijg je onder de knie, van productontwikkeling tot procesoptimalisatie. Voorts vergaar je de nodige kennis over de eigenschappen en toepassingen van verschillende materialen. Leer je hoe je technische specificaties bepaalt, kwaliteitseisen checkt en die vervolgens ook opvolgt. En ga je aan de slag met CAD, afwerkingstechnieken en productietechnieken. Kortom: alle technieken die je nodig hebt om creatieve ontwerpen uit te werken tot prachtige kledingstukken.
Enerzijds verwerf je knowhow om een commerciële collectie samen te stellen. Zoals hoe je trend- en kleuranalyses aanpakt. En anderzijds leer je een confectiebedrijf kennen. Kom je te weten hoe je nationale en internationale marktevoluties en trends opvolgt. En raak je bedreven in het uitwerken van marketingstrategieën. De modesector is internationaal georiënteerd. Daarom zijn communicatievaardigheden en een goede kennis van Frans en Engels primordiaal.
En je creativiteit uitleven? Dat hoort er natuurlijk ook bij. Binnen een commerciële context krijg je alle kansen om vernieuwende en originele ideeën te ontwikkelen. Je leert een creatief ontwerp te digitaliseren met Illustrator. Maar we besteden ook aandacht aan het uitwerken van de technische tekening. Zo leer je de technische specificaties voor de productie bepalen.
Projectwerk gebeurt in nauwe samenwerking met de industrie. Zo leer je al vroeg in je studie de verschillende disciplines van de mode-industrie kennen. Je werkt in team vier vakoverschrijdende projecten uit rond volgende thema’s:
Wil je graag voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk? En tussen zelfstandig en groepswerk? Dan kom je hier absoluut aan je trekken. Reken op een 50/50-verhouding tussen theorie en praktijk in het eerste jaar. In modetechnologie werk je het hele jaar door. Daardoor valt de belasting tijdens de examens best mee. In het derde jaar loop je een half jaar stage in een bedrijf naar keuze.
Ben je avontuurlijk aangelegd en wil je ervaring in het buitenland opdoen? Je hebt twee mogelijkheden die je bovendien vlot kan combineren.
Als bachelor in de modetechnologie kan je op een (sub )topmanagementniveau aan de slag in volgende functies:
Dat kan in de kledingbranche. Maar bijvoorbeeld ook in de confectie van gordijnen, bed en tafellinnen, tenten, tassen, rugzakken en zelfs in de auto-industrie. Alle bovenstaande jobs vereisen flexibiliteit, polyvalentie, zin voor initiatief, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid en stressbestendigheid.
Wil je na de opleiding je focus verleggen naar materialen? Wil je leren hoe je duurzame, functionele textieloplossingen ontwikkelt voor fashion, gezondheid, sport en bescherming? Ook dat is mogelijk. Door in twee jaar tijd een bachelor in de textieltechnologie te behalen.
Voorbeeld uitwerking project Smart Design
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
09 243 27 02
fnt@hogent.be
Site Buchtenstraat
FTI Lab Buchtenstraat 9-11
9051 Gent
09 243 27 84