Foto Logistiek management

Logistiek management.

L

Je verwerft een grondig inzicht in hoe men vandaag goederenstromen organiseert, van producent tot eindgebruiker. En je komt te weten hoe dat praktisch in zijn werk gaat: goederen inkopen, opslaan, overslaan en verzenden, zowel nationaal als internationaal.

Je leert alles over hoe je een logistieke keten zo duurzaam mogelijk maakt. En hoe je daarvoor alle transportmogelijkheden inzet: goederen­vervoer over de weg, het spoor, via de lucht en op het water. Het doel? Multimodaal leren denken als je een transport organiseert, de documenten ervan opmaakt en de douaneverrichtingen verwerkt.

Internationaal gebeuren

Je zal in deze opleiding dan ook hard werken aan je communicatieve vaardigheden en talen. Voor het verder ontwikkelen van je Nederlands, Engels en Frans start je bij het niveau eindtermen van het secundair onderwijs. Voor Duits is er geen voorkennis vereist. Goede communicatieve skills zijn eveneens de basis van je peoplemanagementvaardigheden en noodzakelijk om mensen te managen, ondersteunen en motiveren.

En IT?

Ook dat vormt een essentieel onderdeel van het programma. In het eerste jaar start je met eenvoudige toepassingen in Excel. In het tweede jaar breid je die kennis uit naar complexere data. Je leert businessprocessen uittekenen en werken met business software zoals ERP, WMS en TMS. Je IT-kennis is een grote meerwaarde en een vereiste als je later logistieke processen wilt optimaliseren.

"Ik had het voor­recht om stage te lopen bij Coca-Cola. Ik kon mijn logistieke kennis verbreden in een bedrijf waar alle logistieke fases terugkwamen. Het werd duidelijk wat ik nu concreet kan doen met de dingen die ik op school heb geleerd."

Isabeau Muys
oud-student

Logistiek bloed.

"Als organiserend lid in de jeugdbeweging merkte ik voor het eerst dat ik logistiek bloed door mijn aderen had stromen."

Wouter Demeyer
oud-student

Praktijk.

De opleiding is sterk gericht op de praktijk en werkt nauw samen met de haven en met bedrijven uit de Gentse havenregio. Ze laat ook alle domeinen van de logistiek aan bod komen. Zo krijg je al vanaf het eerste jaar de kans te ontdekken waar jouw passie ligt.

Stage

Tijdens je stage draai je ongeveer drie maanden mee in een internationaal georiënteerd bedrijf. We besteden veel aandacht aan de keuze van een geschikte stageplaats en zorgen ervoor dat die volledig past bij je persoonlijkheid en toekomstplannen.

Wie wil, maakt kans op een topstage dankzij Topcoaches for Toptalent (T4T). Wat houdt dat in? Na een grondige selectieprocedure kun je een stage aanvragen in een nummer één bedrijf onder de deskundige begeleiding van een topcoach. Dit prestigieuze project wordt georganiseerd door OTM (Belgian Shippers Council) in samenwerking met de bedrijfswereld en de Vlaamse hogescholen die de opleiding logistiek management aanbieden. HOGENT neemt al sinds de start deel aan dit project.

Match ik met logistiek management?

1

Je kickt op uitdagingen en kansen op verbetering.

2

Je bent een echte peoplemanager. Samenwerken met mensen, hen motiveren of ondersteunen? Dat is helemaal jouw ding.

3

Jouw communicatieve skills vallen meteen op. Je houdt van onder­handel­en en overeen­komsten sluiten en spreekt vlot verschillende talen.

4

Werken in een inter­natio­nale omgeving? Een grote, grens­over­schrij­den­de deal beklinken? Dat schrikt je niet af. Integen­deel. Dat is de uitdaging waarnaar je op zoek bent.

5

Je houdt van projecten managen. Jouw geheim? Structuur en prioriteiten!

6

Je beseft dat logistiek management meer is dan vrachtwagens de baan opsturen en een magazijn beheren.

7

Vrienden omschrijven je als een doorzetter. En als iemand die logisch en kritisch durft na te denken over zaken.

8

Het ligt in je aard om processen te willen verbeteren. Bijvoorbeeld via nieuwe software­toepassingen.

9

Een probleem in de haven? Moet een zending dringend vertrekken? Staat er een container of vrachtwagen geblok­keerd? Jij pakt het aan en zoekt onmiddellijk naar oplossingen.

Wat na je diploma?

Werken

De vraag naar bachelors met een degelijke logistieke vorming is groot. Heel wat vacatures raken zelfs niet ingevuld. Bovendien is het werkterrein heel gevarieerd. Zo kan je bijvoorbeeld werken in de transportsector: voor een wegtransportfirma, een rederij, op de luchthaven, bij het spoor of voor een expediteur die alle transport voor een ander bedrijf organiseert.

Je kan ook aan de slag bij tal van firma’s die goederen opslaan en behandelen zoals naties, stouwers, terminal operators, distributiecentra, open overslagbedrijven, enzovoort. Bij firma’s die zelf goederen produceren en verdelen. En ten slotte bij retailketens die goederen verdelen over hun verschillende winkels.

Niet alleen is de arbeidsmarkt heel gevarieerd. Dat geldt ook voor de jobinhouden. Waar gaat jouw interesse naartoe? Naar operationeel management, het optimaliseren van processen binnen projectmanagement of naar teamleader? Aan jou de keuze!

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

 • een masteropleiding handelswetenschappen (via een schakelprogramma)
 • een banaba internationaal bedrijfsmanagement
 • via een verkort traject (één jaar) een tweede diploma bedrijfsmanagement: accountancy-fiscaliteit, marketing, logistiek management of financie- en verzekeringswezen.
 • een masteropleiding maritieme wetenschappen (via een schakelprogramma)
 • een postgraduaat in het buitenland, bijvoorbeeld Supply Chain Management in Nederland of het Verenigd Koninkrijk.

Ontdek alle mogelijkheden

Waar kan je deze opleiding volgen?

Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Schoonmeersen (Gent)

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar karen.vanbastelaere@hogent.be.

Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

Wat je nog moet weten.

 • HOGENT biedt je de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studietraject kan je immers volgen in Ephec, in Brussel. Dat is een partnerhogeschool van HOGENT waarvan de programma’s van de afstudeerrichtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als Ephec. Een extra niet te onderschatten troef op de arbeidsmarkt.
   
 • Het opleidingsprogramma logistiek management voldoet aan verschillende kwaliteitslabels. Die labels geven je diploma Europese erkenning, zoals het ELA-certificaat. Maar ook toegang tot het beroep van bijvoorbeeld zelfstandig expediteur.
   
 • Je gaat internationale uitwisselingen aan met buitenlandse studenten logistiek management en werkt cases uit in opdracht van internationale logistieke spelers. Je neemt ook deel aan een business/logistics game in samenwerking met een buitenlands partnerinstituut zoals met de laatstejaars Logistique et Transport van het IUT van Vesoul. In dat game nemen gemengde teams studenten het tegen elkaar op.
   
 • Je wordt perfect voorbereid op je toekomstige job. Elk jaar organiseren we bijvoorbeeld zogenaamde ‘job days’. Je kan dan bedrijven aanspreken die speciaal voor jou naar onze campus afzakken. Het doel? Eerstejaarsstudenten leren op die manier de verschillende beroepen kennen. De tweedejaars verkennen mogelijke stageplaatsen voor het laatste jaar. De derdejaarsstudenten tot slot screenen verschillende vacatures als voorbereiding op hun latere beroepsleven.