Foto Verschil tussen chemie hogeschool en universiteit

Chemie: hogeschool of universiteit?

C

Chemie: hogeschool of universiteit?

Geboeid door chemie, maar je vraagt je af wat het verschil is tussen chemie studeren aan de hogeschool en universiteit? Twijfel je tussen de verschillende opleidingen? Bekijk hier de verschillen. 

Verschillen tussen modetechnologie en modeontwerp.
  Hogeschool Universiteit
naam van de opleiding bachelor in de chemie

Bachelor of Science in de Chemie
Master of Science in Chemistry

type professionele bachelor
(niveau 6)

academische bachelor + master
(niveau 7)

onderwijsverstrekker

HOGENT, departement Biowetenschappen en Industriële Technologie

UGent, faculteit wetenschappen 
campussen Schoonmeersen

Campus Sterre
Campus Ledeganck

duurtijd  3 jaar  5 jaar (3 bachelor + 2 master)
aantal studiepunten 180 300 (180 bachelor + 120 master)
doel

Beroepsgerichte opleiding met voorbereiding op specifieke technische vaardigheden gebaseerd op de vraag uit de arbeidsmarkt. 

Je leert complexe, gespecialiseerde vaardigheden zelfstandig toepassen. Kennis en inzichten uit een specifiek domein evalueer je op een kritische manier. Je verzamelt en interpreteert relevante gegevens en methodieken, en bent medeverantwoordelijk voor de resultaten.

Het zelf aansturen of uitvoeren van onderzoek. Voorbereiding op wetenschappelijke, uitdagende functies met eigen intellectuele inbreng.

Je gaat te werk met nieuwe gespecialiseerde vaardigheden. Je evalueert kennis en inzichten uit verschillende specifieke domeinen en handelt in onvoorspelbare situaties. Je past de verschillende methodieken kritisch toe en hebt de eindverantwoordelijkheid en het beslissingsrecht in het onderzoek.

aanpak

Het eerste jaar is een gemeenschappelijk jaar waar je een brede basiskennis van chemie verwerft. Vanaf het tweede jaar kies je een afstudeerrichting: 

  • Biochemie
  • Chemie
  • Milieutechnologie 

In het eerste jaar krijg je een algemene inleiding in de chemie, om in het tweede en derde jaar dieper in te gaan op de verschillende deelgebieden.

Master
Als je ervoor kiest om een master te behalen in de chemie* dan krijg je de keuze tussen drie afstudeerrichtingen:

  • (Bio)Organic and Polymer Chemistry
  • Materials and Nanochemistry
  • Analytical and Environmental Chemistry

*Na het behalen van de bachelor kan je er ook voor kiezen om een ander masterdiploma te behalen in een (min of meer) aanverwant studiedomein.

eindproef bachelorproef bachelorproef + masterproef
lesgroepen

De theorielessen volg je samen met ongeveer 120 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). En voor de projecten met vier à vijf studenten per groep.

/
lesvorm dagonderwijs dagonderwijs
voorkennis

Studenten van diverse vooropleidingen (zowel ASO, BSO als TSO) vinden hun weg naar deze bachelor.

Een vooropleiding met een goede basis wetenschappelijke vakken (chemie, biologie, fysica, wiskunde) is aanbevolen.

In het vakkenpakket van het eerste jaar zijn chemie, fysica en wiskunde heel belangrijk. Voor chemie is geen voorkennis vereist. Voor fysica en wiskunde is een goede basis hard aanbevolen. 

leerkrediet meer info ja ja
beroepsmogelijkheden

Biochemici komen voor 80 % terecht in labo-functies zoals laboratoriummedewerker of onderzoeksmedewerker. Ze kunnen echter ook aan de slag als procestechnoloog met biomaterie (bv. brouwerij)

Chemici komen in het labo terecht (als laboratoriummedewerker of onderzoeksmedewerker) maar ook in de productie waar ze tewerk gesteld zijn als procestechnoloog. De waaier aan bedrijven is divers. Dit kan gaan van voeding over petrochemie, kunststoffen naar personal care producten.

Milieutechnologen komen in labo’s terecht waar water-, lucht- en grondanalyses worden uitgevoerd. Anderen gaan aan de slag als milieucoördinator in een privé- of overheidsbedrijf.

Afhankelijk van het soort bedrijf kun je terechtkomen in een onderzoeksafdeling, maar ook in het marktonderzoek, waar je dan bijvoorbeeld werkt aan de vormgeving van een product. Als chemicus kan je betrokken zijn bij de productie maar in bepaalde gevallen ook bij de verkoop en de klantenservice, terwijl analyse en controle al evengoed binnen je werkterrein kunnen vallen. Ook buiten de industrie zijn de functies heel uiteenlopend: van leraar chemie tot stadsecoloog.

doorstromen / verder studeren 
  • Schakelprogramma naar een masteropleiding aan de universiteit.

  • Je kan via een verkort traject een tweede bachelor in de chemie behalen in een andere afstudeerrichting die je eerder koos.

  • De meest voor de hand liggende keuze is het volgen van de aansluitende master: Master of Science in de chemie.

  • Na het behalen van de bachelor kan je ook kiezen voor een andere masteropleiding in een (min of meer) aanverwant studiedomein.

Wie al een masteropleiding achter de rug heeft kan kiezen voor een tweede masterdiploma  (ManaMa) of een doctoraat.

stage Ja, in het laatste semester

Ja, in het laatste semester van de bacheloropleiding loop je stage. Als je ervoor kiest om de masteropleiding  te doen dan heb je hierbij ook nog het laatste semester stage.

mogelijkheid tot internationalisering ja ja
Engelstalige vakken

De talen (Nederlands en Engels) worden geïntegreerd in het vak onderzoeksvaardigheden en rapportering en de projecten.

De bacheloropleiding is volledig in het Nederlands. Het mastertraject is een volledig Engelstalige opleiding. 

meer info meer info over chemie aan de hogeschool → meer info over chemie aan de universiteit →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject chemie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma chemie behalen.
Bachelor in de chemie
In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en proef je van álle facetten van de chemische sector.